Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Monopod do 50-200mm

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Też mam tą głowicę, nie do końca "czuję" pytanie ale:
    1. głowica ma tylko jeden stopień swobody - pokrętło umożliwia pochylanie "przód-tył", sama głowica nie obraca się, ale przy monopodzie to IMHO nie problem
    2. płytka jest typowa dla frotek (zadbałem o to żeby mieć taką samą w głowicy 3D) i ma możliwość przykręcenia do aparatu w 2 pozycjach, do samej głowicy montuje się ją tylko w jednej pozycji
    Dzięki, nieco zamieszałem z tym pytaniem . Rozumiem, że płytkę do aparatu mogę przykręcić na dwa sposoby. Przykręcę na jeden sposób mam w kadrze poziomym możliwość pochylania góra-dół. Chcę robić kadry pionowe - muszę odkręcić płytkę od aparatu i przykręcić na drugi sposób?
    Piszę oczywiście o obiektywach nie mających pierścienia z możliwością zamocowania statywu.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 20.03.10 o 12:09
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Dzięki, nieco zamieszałem z tym pytaniem . Rozumiem, że płytkę do aparatu mogę przykręcić na dwa sposoby. Przykręcę na jeden sposób mam w kadrze poziomym możliwość pochylania góra-dół. Chcę robić kadry pionowe - muszę odkręcić płytkę od aparatu i przykręcić na drugi sposób?
    Piszę oczywiście o obiektywach nie mających pierścienia z możliwością zamocowania statywu.
    Dokładnie tak. Albo góra/dół, albo po przekręceniu pion/poziom.
    Robiłem tym zestawem fotki z 1Dmark+500/4 i wytrzymało
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No to stałem się posiadaczem Manfrotto 679B + 234RC. Pobawiłem się chwilkę 680B ale jej grubość i waga mi nie odpowiadały. Choć fakt, że jest wyższy a do tego składa się bardziej niż 679B może wielu zachęcić. No ale jam am 176cm to i wiele do szczęścia nie trzeba

Pierwszy kontakt to wielkie wow z powodu jakości wykonania. Zaplanowałem zakup jako podporę do 50-200 + EC-14 o czym wspomniałem i jako taki się sprawdza - już przetestowałem :] Nie wiem jak z efektywnością dla czasów naświetlania ;P

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    No to stałem się posiadaczem Manfrotto 679B + 234RC. Pobawiłem się chwilkę 680B ale jej grubość i waga mi nie odpowiadały. Choć fakt, że jest wyższy a do tego składa się bardziej niż 679B może wielu zachęcić. No ale jam am 176cm to i wiele do szczęścia nie trzeba

Pierwszy kontakt to wielkie wow z powodu jakości wykonania. Zaplanowałem zakup jako podporę do 50-200 + EC-14 o czym wspomniałem i jako taki się sprawdza - już przetestowałem :] Nie wiem jak z efektywnością dla czasów naświetlania ;P
    Będzie Pan zadowolony
    No i do samoobrony lepszy od baseballa
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Mam dylemat pomiędzy tymi monopodami i niespecjalnie mogę je pomacać, posiłkuję się info z Sieci. Na korzyść 679B przemawia, że jest lżejszy, tańszy, ale większy po złożeniu (62cm, a nie 51cm). W dodatku 679B chyba szybciej się rozkłada bo ma 2 a nie 3 klamry. Piszesz, że 680B jest wyższy - na stronach polskiego dystrybutora są inne dane - 680B - 154cm, 679B - 157cm. Jestem tego samego wzrostu - rozumiem, że zestaw 679B + 234RC jest wystarczająco wysoki? Można wiedzieć gdzie i za ile kupiłeś?
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 20.03.10 o 18:12
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tak, 679B jest szybszy w rozkładaniu, większy po złożeniu, lżejszy, cieńszy.

Abym miał sprzęt na wysokość twarzy rozkładam go prawie do końca(z 4cm zapasu). Co do wielkości po rozłożeniu to nie porównywałem ich na raz, więc mogło to być tylko złudzenie spowodowane jego większą wagą i grubością. 679 trzymam normalnie, 680 wymagałaby łapy jak niedźwiedź Może przesadzam ale po prostu 679 mogę spokojnie cały objąć - pewny uchwyt.

Jak tylko wziąłem do rąk 680 i wyczułem jego wagę i grubość - decyzja zapadła na korzyść 679.

Kupiłem w "No 1" za 179zł + 99zł

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Lailonn - dziękuję - tego mi było trzeba. Jak zakupię i poużywam trochę napiszę kilka zdań...
    Facebook