E-330 +14-54 na początek...?
Thread: E-330 +14-54 na początek...?
-
Pirgos said:
25.08.09 12:25
E-330 +14-54 na początek...?
Witam, od dłuższego czasu lurkam na to forum a jako że mam ochotę wejść w posiadanie swojej pierwszej lustrzanki to nawet się zarejestrowałem. Sam tytuł wątku nie jest niczym więcej poza moim wstępnym wyborem na podstawie przeglądu różnych źródeł informacji, i oczekuję ewentualnie o wyprowadzenie mnie z ewentualnie błędnych założeń.
Garść informacji o mnie i o moich potrzebach:
- jestem użytkownikiem Lumix FZ-30, brakuje mi głównie wyższych ISO (do portretów w pomieszczeniach), szerszego kąta no i przyjemności pracy z lustrem
, - nie chcę wydawać na pakiet startowy więcej niż 2000 PLN,
- fotografuję głównie ludzi, w szczególności żonę
, i właśnie ładny portret jest główną motywacją do kupna lustrzanki, - dużą liczbę zdjęć wykonuję "z biodra", tzn. lubię fotografować ludzi z zaskoczenia, bez ich wiedzy kadrując na odchylonym wyświetlaczu LCD (stąd wybór 330),
- wybór obiektywu jest pod wpływem wypowiedzi na forum (chyba nie muszę cytować
... ), - rozważam również sony a300, jednak chyba system 4/3 jest dla mnie, nie mam parcia na nowości sprzętowe, a mam wrażenie że olympus się najwolniej zestarzeje i z wielką radością będę mógł za jakiś czas kupić np. E-620
Ponieważ nie specjalnie mi się śpieszy (zwłaszcza że ceny ostatnio odstraszają), to chętnie wysłucham sugestii i opinii.
-
grizz said:
25.08.09 12:30
Do opisanych założeń, wybór jak najbardziej trafny.
co do a300 - to rozważasz z jakim szkłem?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
-
epicure said:
25.08.09 12:44
Obawiam się, że wysokie iso (na tyle, na ile jest ono użyteczne) może nie wystarczyć w pomieszczeniach (szczególnie oświetlonych tylko sztucznym światłem). Będziesz balansował na granicy bezpiecznych czasów, więc sporo zdjęć wyjdzie pewnie poruszonych. Jasny obiektyw by się przydał, albo od biedy stabilizacja obrazu.
-
kowal73 said:
25.08.09 12:45
e330 to leciwa lustrzanka ale ma odchylany ekran, dobre iso 800, pewny AF, najlepszy LV, a cena używki przekracza nieznacznie 500zł. Z 14-54 będziesz miał bardzo solidny sprzęt za małe pieniądze, który nie straci na wartości jeżeli nie spełni twoich oczekiwań i będziesz chciał się go pozbyć
-
Karol said:
25.08.09 12:46
E-330 jest bardzo fajnym korpusem, lubię ten aparat i nawet posiadając E-3 ciągle go używam.
Jak będziesz go kupować zwróć uwagę na jego przebieg i stan bo najprawdopodobniej nie będzie już gwarancji. Niedawno kupiłem znajomej E-330 z przebiegiem coś ponad 2 tys zdjęć w stanie idealnym (!) za 600zł, za takie pieniądze trudno pomarzyć o lepszym wyborze.
-
Pirgos said:
25.08.09 13:00

Originally Posted by
grizz
Do opisanych założeń, wybór jak najbardziej trafny.
co do a300 - to rozważasz z jakim szkłem?
właśnie wybór pomiędzy a300 + 18-70 oraz E-330 + 14-54 wyraźnie skłania mnie w stronę E-systemu
@epicure
nie można mieć wszystkiego...
, (teraz mam max ISO 400 a użyteczne 200)
-
psemo said:
25.08.09 13:09
fotografuję głównie ludzi, w szczególności żonę , i właśnie ładny portret jest główną motywacją do kupna lustrzanki,
jeśli tylko portret to zastanowił bym się co uzyskam z 14-54 na długim końcu i czy taki bokeh cię zadowoli ...
tylko do portretu - przemyślał bym zakup 50mm f2
-
Pirgos said:
25.08.09 13:40
@ktotek, kowal73
dzięki za odzew i utwierdzenie mnie w słuszności kierunku poszukiwań,

Originally Posted by
psemo
jeśli tylko portret to zastanowił bym się co uzyskam z 14-54 na długim końcu i czy taki bokeh cię zadowoli ...
tylko do portretu - przemyślał bym zakup 50mm f2

Rozważałem opcję kit + 50mm, ponieważ raczej odpada kupno nowego sprzętu to wybór pewnie będzie mocno uzależniony od typu ofert sprzętu używanego.
-
caymer said:
25.08.09 13:52
e-330 naprawdę fajny aparacik, podobnie jak ktotek mam e-3 i e-330 też używam.
Zwłaszcza jak nie chce mi się mieszać szkiełkami.
-
psemo said:
25.08.09 14:02