w skrócie: pokaż orfy!
w skrócie: pokaż orfy!
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
najpierw odpowiem na pytania.
swiatlo w lazience pochodzi od zwyklych zarowek natomiast w kuchni faktycznie jest energooszczedna.
co do szumow, troche to dla mnie niejasne, bo fotki u mnie na kompie nie sa az tak zaszumuione jak te miniaturki po zaladowaniu na strone watku. roznica jest ogromna.
zdjecia sa bez zadnej obrobki, prosto z aparatu. pomiar swiatla pelnomatrycowy, balans bieli ustawiany recznie na biala kartke.
poza tym rozumiem ze jest szum i bedzie w takiej czulosci, ale dziwi mnie ten pas. skoro jest ISO3200 to zgadzam sie ze szumi, ale powinno byc jednakowo w calym kadrze, bez niespodzianki w postaci zotego pasa przy jednej z krawedzi zdjecia.
postanowilem zrobic nowe fotki. dalem maksymalny filtr szumow, kontrast i wyostrzenie na -2, oraz kolory muted (P8230467.JPG ISO3200 oraz P8230468.JPG ISO1600), ale zrobilem tez na ustawieniu kolorow normal a wyostrzenie i kontrast na 0. filtr szumow zostawilem na high (P8230469.JPG ISO1600, P8230470.JPG ISO3200). efekty takie same. swiatlo pochodzi z tradycyjnych zarowek.
wstawiam tez zdjecie na ISO3200 (P8230475.JPG), normal, wyostrzenie i kontrast na 0,filtr szumow high tu oswietlenie bylo ze swietlowki energooszczednej.
wstawiam jpegi. zdjecia sa w jpeg najwyzsza mozliwa jakosc, a wiec 12 MPx i minimalna kompresja.
poslucham was i wysle maila do OPL, moze cos mi podpowiedza.
PS. jak zalaczyc orfy bo probowalem, ale pojawil sie blad i wszystkie zalaczniki zniknely, wiec musialem je zalaczac od nowa. moge na maila podeslac jesli ktos jest chetny. przyznaje, ze nie patrzylem jak to wyglada na rawie.
KrzysztofM; E-500; 9-18, 14-45, 14-54 II, 40-150, 70-300, FL-36, RM-1
Zrób foty bez dodatkowego oświetlenia. Przecież możesz zrobić późnym popołudniem bez wspomagania jakimkolwiek sztucznym oświetleniem. Jednak coraz bardziej stawiam na to, że masz coś nie tak ze sprzętem.
Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.
w dzien chyba nie ma takiego paska. ale jak mam dobre oswitlenie to tez nie uzywam ISO 1600 czy 3200.
tak czy inaczej sprawdze jak to bedzie sie prezentowac w swietle dziennym, bo nie sprawdzalem.
zeby miec pelen obraz tego problemu zdjalem nawet filtr z obiektywu, ale niestety ciagle to samo. zreszta widzicie.
acha, jeszcze jedno, bo moze byc wazne. jak robie zdjecia z fleshem to pasa nie ma! pojawia sie tylko w sabym oswietleniu i na wysokim ISO.
mroq wiec chyba juz ktos tlumaczyl odnosnie paska...
podciaganie pasma niebieskiego...
Ale dla kanału niebieskiego (przy ISO 3200 i świetle ze zwykłej żarówki) to jest tak jakbyś używał ISO 6400 przy świetle dziennym.
Akurat przy energooszczędnej powinna być trochę lepiej.
Powino być trochę lepiej skoro przy ISO 1600 tego nie widziałeś.tak czy inaczej sprawdze jak to bedzie sie prezentowac w swietle dziennym, bo nie sprawdzalem.
Jeśli UV to kompletnie bez znaczenia.zeby miec pelen obraz tego problemu zdjalem nawet filtr z obiektywu, ale niestety ciagle to samo. zreszta widzicie.
No pewnie.acha, jeszcze jedno, bo moze byc wazne. jak robie zdjecia z fleshem to pasa nie ma! pojawia sie tylko w sabym oswietleniu i na wysokim ISO.
Weź zdjecie, rozloz na skladowe RGB i zobacz co sie dzieje w kanale niebieskim.
W gimpie znajdziesz w Kolory/Skladowe/Rozlozenie.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Sprawdzilem w ciagu dnia jak zachowuje sie matryca.
Otoz, na ISO 3200 nie na kazdym zdjeciu, ale tylko na niektorych da sie zauwazyc ten zolty pasek, wpada bardziej w zielen chyba. Pewnie jego kolor zalezy od swiatla i balansu bieli.
Sprawdzilem te fotki w GIMPIe i widze ze skladowa niebieska ma taki charakterystyczny pik, wyzszy od pozostalych kolorow. Pik jest po lewej stronie wykresu, wiec dotyczy ciemnych pol na zdjeciu.
Nie wiem co o tym myslec. Czy to jest wada czy ten typ tak ma? Choc widzac po wypowiedziach innych uzytkownikow, tak byc nie powinno, wiec chyba pozostaje mi zareklamowac aparat.
Jeśli używasz bardzo często ISO3200, inaczej chyba nie ma sensu tracić czasu na reklamacje.
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
A wyslales juz zdjecie do serwisu? Moze powiedza cos ciekawego w temacie.
btw.. skoro przy zmianie balansu bieli odpowiednie kanaly sie forsuje to moze ktos wie jaki jest natywny balans bieli matrycy?
Ja bym jeszcze dopytał o:
a) usuwanie szumu (czy jest włączone odejmowanie czarnej klatki).
b) czy nie masz włączonego szatańskiego wyciągania cieni (gradacja auto)?
c) czy nie możesz pokazać jakiegoś ORFa? To moim zdaniem wyjaśni wiele.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto