W moim E-30 nie występuje takie zjawisko. Na pocieszenie dodam, że zamieszczone przez Ciebie zdjęcia i tak są na tyle zaszumione, że bezużyteczne. Ten pasek to chyba najmniejszy problem.
W moim E-30 nie występuje takie zjawisko. Na pocieszenie dodam, że zamieszczone przez Ciebie zdjęcia i tak są na tyle zaszumione, że bezużyteczne. Ten pasek to chyba najmniejszy problem.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ale taki żółty pas czasem może się przydać może nie rezygnuj z niego?
Moze powinienes na to spojzec inaczejto nie jest zolty pas, tylko brak niebieskiej skladowej w dolnej czesci zdjecia
![]()
btw robisz w raw czy jpg ?
Może zamiast od razu wysyłać cały aparat do serwisu wyślij im przedtem same fotki z opisem. Niektóre usterki są "powtarzalne". Może w tym przypadku jest podobnie i z jednej strony poinformują cię, że to wada i masz oddać im aparat, a zanim do nich dojdzie już będą wiedzieć co mu dolega. Czułości przy których robisz swoje foty może i mają szum, jednak poza nim nie powinno być dodatkowych udziwnień w postaci takich pasów.
Przyszło mi jeszcze do głowy coś takiego, że tu jest wina w oświetleniu (chociaż to dziwne), może oświetlenie halogenowe lub energooszczędne żarówki takie coś powodują. Możesz cyknąć przy tradycyjnej żarówie? Chyba, że już zmieniałeś to nie mam więcej pomysłów.
Ostatnio edytowane przez Pi0trazy ; 23.08.09 o 08:12
Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.
W kuchni i w łazience używasz zwykłych żarówek czy energooszczędnych/świetlówek?
Balas bieli na jaką wartość jest ustawiony? Podejżewam, że na dość niską (w Kelvinach).
Z tego powodu kanał niebieski jest bardzo mocno programowo wzmacniany przez co wyłażą mocne szumy oraz widziane są nierówności sygnału np pasy niebieskie od nadmiaru lub żółte z braku (tj ktoś wyżej pisał) składowej niebieskiej.
Gdybyś robił zdjęcia w cieniu gdzie WB>7000K to byś miał pewnie problemy z kanałem czerwonym.
Podobie mam w E-300: wysokie ISO, niski WB, RAW wywołany oprogramowanie, który "daje gratis" kilkadziesiąt pikseli więcej ze zdjęcia i po lewej stronie może się pojawić niebieskawy pasek (nadmiar).
Moja rada:
Uznaj, że ten typ tak ma lub nie używaj tak wysokich ISO a jeśli już to nie używaj tak niskich wartości WB. Niech zdjecia będą troche "cieplejsze" (czy umywalka musi byc tak idealnie biała?)
Ostatnio edytowane przez skow ; 23.08.09 o 08:41
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
To jest wada matrycy, reklamuj. Artefakty od wysokiego ISO i wyciaganego WB moga byc ale na calym kadrze, nie zawsze powtarzalnie w jednym miejscu.
Aparat do serwisu.Skoro samochod jezdzi z max predkoscia 160 na godzine,to nie ma licznika do 240 km/godz.Taki licznik jest w samochodzie klasy wyzszej,chodz czesto tej samej marki.
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 23.08.09 o 10:45
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
W E-3dopiero sprawdziłem,nic takiego nie zaistniało przy iso 3200,robiłem włazience przy całkowitych ciemnościach.
Na swoim E-30 zrobiłem serię zdjęć na różnych czułościach (3200, 1600, 1000, 800, 400) i nie zauważyłem żadnych podobnych objawów o których piszesz.
Ja mogę coś zasugerować to abyś przesłał swoje fotki wraz z opisem do serwisu Olympusa i poczekał na odpowiedź. I potem zadecydował co robic. Bo może wystarczy reset, może aktualizacja oprogramowania itp.
Sam miaem jakiś czas temu zastrzeżenia co do obrazu w poprzednim E-400, otrzymałem info od OPL, że wg podanym przeze mnie objawów to aparat jest sprawny. Okazało się, że korzystając z automatu przy obróbce kolorów zdjęć, przesadzałem z kompresją. I sprawa się rozwiązała.
Pozdrawiam
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Moim zdaniem te foty były niedoświetlone i rozjaśnione w programie. Więc to nie jest 3200, ale duuuużo więcej. Przecież te foty są tak tragiczne jeśli chodzi o szum, że jak ktoś już napisał, pasek to najmniejszy problem.