Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: E-30 zolty pas w dole kadru

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W moim E-30 nie występuje takie zjawisko. Na pocieszenie dodam, że zamieszczone przez Ciebie zdjęcia i tak są na tyle zaszumione, że bezużyteczne. Ten pasek to chyba najmniejszy problem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar maj0nez
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ale taki żółty pas czasem może się przydać może nie rezygnuj z niego?

| OlyJedi Awatar szalik07
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Moze powinienes na to spojzec inaczej to nie jest zolty pas, tylko brak niebieskiej skladowej w dolnej czesci zdjecia

btw robisz w raw czy jpg ?

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Może zamiast od razu wysyłać cały aparat do serwisu wyślij im przedtem same fotki z opisem. Niektóre usterki są "powtarzalne". Może w tym przypadku jest podobnie i z jednej strony poinformują cię, że to wada i masz oddać im aparat, a zanim do nich dojdzie już będą wiedzieć co mu dolega. Czułości przy których robisz swoje foty może i mają szum, jednak poza nim nie powinno być dodatkowych udziwnień w postaci takich pasów.

Przyszło mi jeszcze do głowy coś takiego, że tu jest wina w oświetleniu (chociaż to dziwne), może oświetlenie halogenowe lub energooszczędne żarówki takie coś powodują. Możesz cyknąć przy tradycyjnej żarówie? Chyba, że już zmieniałeś to nie mam więcej pomysłów.
    Ostatnio edytowane przez Pi0trazy ; 23.08.09 o 08:12
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mroqu Zobacz posta
    Witam,

Mam pytanie do uzytkownikow E-30, byc moze w E-620 wystepuje podobny problem bo maja te same matryce.

Otoz, robiac zdjecia na wysokich czulosciach, powyzej ISO 1600 przy dolnej krawedzi zdjec pojawia sie zolty pas. Dodam, ze mialem juz doczynienia z inna lustrzanka E-30 i tam bylo podobnie, z tym, ze pas tych szumow wtedy byl "wyzszy". Zjawisko to pojawia sie gdy robi sie zdjecie w slabych warunkach oswietleniowych. Ponizej zdjecia na ISO 3200. Przy dobrym swietle wszystko jest OK.

Czy zauwazyliscie podobny problem?
    Potestuje dzis i jutro od jakiej czulosci zaczyna sie on pojawiac.
    W kuchni i w łazience używasz zwykłych żarówek czy energooszczędnych/świetlówek?
    Balas bieli na jaką wartość jest ustawiony? Podejżewam, że na dość niską (w Kelvinach).

Z tego powodu kanał niebieski jest bardzo mocno programowo wzmacniany przez co wyłażą mocne szumy oraz widziane są nierówności sygnału np pasy niebieskie od nadmiaru lub żółte z braku (tj ktoś wyżej pisał) składowej niebieskiej.

Gdybyś robił zdjęcia w cieniu gdzie WB>7000K to byś miał pewnie problemy z kanałem czerwonym.

Podobie mam w E-300: wysokie ISO, niski WB, RAW wywołany oprogramowanie, który "daje gratis" kilkadziesiąt pikseli więcej ze zdjęcia i po lewej stronie może się pojawić niebieskawy pasek (nadmiar).

Moja rada:
    Uznaj, że ten typ tak ma lub nie używaj tak wysokich ISO a jeśli już to nie używaj tak niskich wartości WB. Niech zdjecia będą troche "cieplejsze" (czy umywalka musi byc tak idealnie biała?)
    Ostatnio edytowane przez skow ; 23.08.09 o 08:41
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

piotrek204
    Gość
    To jest wada matrycy, reklamuj. Artefakty od wysokiego ISO i wyciaganego WB moga byc ale na calym kadrze, nie zawsze powtarzalnie w jednym miejscu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Aparat do serwisu.Skoro samochod jezdzi z max predkoscia 160 na godzine,to nie ma licznika do 240 km/godz.Taki licznik jest w samochodzie klasy wyzszej,chodz czesto tej samej marki.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 23.08.09 o 10:45

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W E-3dopiero sprawdziłem,nic takiego nie zaistniało przy iso 3200,robiłem włazience przy całkowitych ciemnościach.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Na swoim E-30 zrobiłem serię zdjęć na różnych czułościach (3200, 1600, 1000, 800, 400) i nie zauważyłem żadnych podobnych objawów o których piszesz.

Ja mogę coś zasugerować to abyś przesłał swoje fotki wraz z opisem do serwisu Olympusa i poczekał na odpowiedź. I potem zadecydował co robic. Bo może wystarczy reset, może aktualizacja oprogramowania itp.

Sam miaem jakiś czas temu zastrzeżenia co do obrazu w poprzednim E-400, otrzymałem info od OPL, że wg podanym przeze mnie objawów to aparat jest sprawny. Okazało się, że korzystając z automatu przy obróbce kolorów zdjęć, przesadzałem z kompresją. I sprawa się rozwiązała.
    Pozdrawiam
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Moim zdaniem te foty były niedoświetlone i rozjaśnione w programie. Więc to nie jest 3200, ale duuuużo więcej. Przecież te foty są tak tragiczne jeśli chodzi o szum, że jak ktoś już napisał, pasek to najmniejszy problem.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.