Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Moje początki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    4 w zasadzie zdjęcie poprawne ale nie najlepiej prezentuje się czarny kot na różowym tle i mógłby mieć może inne światło - ogólnie robienie czarnych rzeczy to wyzwanie.
    5 mnie się to podejście nie podoba z liśćmi w oczach no i pyszczek ma lekko wypalony

oba powyższe to w zasadzie kadry centralne i lepiej albo przesunąć łeb kota w kadrze w którąś stronę albo może przyciąć w kwadrat

6 to jest powód, że coś tu napisałem. Obcięte ucho to najmniejszy problem. Spróbuj ustawić sobie ISO którym da się zrobić zdjęcie i ustawić balans bieli na coś białego. Strzelanie lampą to ostateczność, czasami przydaje się do delikatnego rozproszenia cieni, w przeciwnym razie skóra błyszczy a twarz wychodzi płasko.

Awatar lennox
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    4 w zasadzie zdjęcie poprawne ale nie najlepiej prezentuje się czarny kot na różowym tle i mógłby mieć może inne światło - ogólnie robienie czarnych rzeczy to wyzwanie.
    Tło to kostka brukowa rzeczywiście może mało fortunny wybór...
    Czemu robienie czarnych rzeczy to wyzwanie? Chodzi o poprawne dobranie światła, tak aby na czarnym wyszło jak najwięcej szczegółów?
    5 mnie się to podejście nie podoba z liśćmi w oczach no i pyszczek ma lekko wypalony
    oba powyższe to w zasadzie kadry centralne i lepiej albo przesunąć łeb kota w kadrze w którąś stronę albo może przyciąć w kwadrat
    Mnie się ten kadr spodobał dlatego go wstawiłem. Nie spotkałem się z takimi ujęciami w galeriach na forum, ale jeśli jest niepoprawny to już więcej tak nie zrobię. Uczę się
    Przyciąłem w kwadrat, może będzie lepiej.
    6 to jest powód, że coś tu napisałem. Obcięte ucho to najmniejszy problem. Spróbuj ustawić sobie ISO którym da się zrobić zdjęcie i ustawić balans bieli na coś białego. Strzelanie lampą to ostateczność, czasami przydaje się do delikatnego rozproszenia cieni, w przeciwnym razie skóra błyszczy a twarz wychodzi płasko.
    Niestety robiłem to kitem 40-150 o świetle 4,0-5,6, więc nawet ISO 3200 (którego nie mam - E-510) nie dałoby rezultatu, tak myślę. Robiłem to lampą wbudowaną, bo jeszcze nie posiadam zewnętrznej. Tak to bym palił w sufit.
    A balans bieli ustawiałem w CS3 na najbardziej podobny do rzeczywistości, no chyba że mam dziwne kolory na monitorze

Dzięki za uwagi.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4a.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	89,1 KB
ID:	22446   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5a.JPG
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	86,5 KB
ID:	22447  
    Błogosławiony który nie ma nic do powiedzenia i pomimo to milczy.

E-510#ZD 14-42#ZD 45-150#SanDisk 4GB ExIII#xD 1GB#kilka szkieł pod M42

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lennox Zobacz posta
    ...
    Czemu robienie czarnych rzeczy to wyzwanie? Chodzi o poprawne dobranie światła, tak aby na czarnym wyszło jak najwięcej szczegółów?
    ....
    tak, chodzi o pokazanie fakturki a ciemnej plamy - na pocieszenie ci powiem, że sam mam z tym kłopot

...
    Mnie się ten kadr spodobał dlatego go wstawiłem. Nie spotkałem się z takimi ujęciami w galeriach na forum, ale jeśli jest niepoprawny
    ......
    nie wiem czy jest niepoprawny, to jest moje zdanie i staram się pisać co mnie przeszkadza.

Niestety robiłem to kitem 40-150 o świetle 4,0-5,6, więc nawet ISO 3200 (którego nie mam - E-510) nie dałoby rezultatu, tak myślę. Robiłem to lampą wbudowaną, bo jeszcze nie posiadam zewnętrznej. Tak to bym palił w sufit.
    A balans bieli ustawiałem w CS3 na najbardziej podobny do rzeczywistości, no chyba że mam dziwne kolory na monitorze
    w tak ciężkich warunkach ustawiaj WB na kartkę bo dość często ustawianie później w programie generuje kolorowy szum niezależnie od marki sprzętu. Pewnym rozwiązaniem jest niedoświetlenie i podciągnięcie EV w programie. Na wbudowaną lampę możesz założyć dyfuzor, własnej roboty lub kupny. Chyba jednak lepiej znaleźć sobie naturalne źródło światła np okno - z firanką to taki duży softbox . Cały czas piszę o robieniu zdjęcia które można by upublicznić poza rodziną i znajomymi.

Pozdrawiam
    EDIT: do nowych kadrów nie mam uwag, reszta zostaje
    Ostatnio edytowane przez droplet ; 25.08.09 o 11:15

| OlyJedi Awatar Ann
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Moim zdaniem kadry obu tych zdjęć były bardziej trafne przed poprawką , teraz są zbyt ciasne.
    Zlewające się piksele na barwach białej i czarnej są powodem zbyt ostrego światła . Lepiej "foć" rano , lub wieczorkiem Pozdrawiam.

Awatar robertt
    Mieszka w
    Warszawa / Polska
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ostatnia seria: "Tygrys" może być, ale jak to napisano wyżej - za mocne światło. Zdjęcia dziecka takie zwyczajne raczej, nic szczególnego - do albumu.