Strona 16 z 19 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 183

Wątek: Obiektyw do portretu

Awatar MichaLxD
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez polmos Zobacz posta
    akurat w mojej 50 sigmy ten silnk nie wnosi nic. Generalnie musze czekać az obiektyw ostrośc złapie = ok 2 może 3 sekundy. W Zd 50 nie ma szukania - łapie od ręki. jeśli hsm to dla ciebie główny atut to radze się zastanowić.
    No właśnie w twojej!Moja też tak miała a nie powinna.Wysłałem do serwisu i okazało sie że nie nadaje się do naprawy.Po dośc długim czasie oczekiwania sklep przelał mi pieniądze i dalej mam ten dylemat, co kupic?Jak kupię zuiko to jest pewne, że AF będzie działał jak ślimak a sprawna sigma potrafi pracowac szybko tylko że obawiam się że znowu trafię na wadliwą sztukę.Gdyby sigma szybko wymieniała uszkodzony towar to może skusiłbym się jeszcze raz a tak...(dla przypomnienia - do serwisu wysłałem obiektyw 27.12.2009 , w serwisie 5 tyg, decuzja o zwrocie pieniędzy, odesłali mi obiektyw z notatką dla sklepu o zwrot pieniędzy, odesłałem obiektyw do fotozakupy.pl, oni odesłali obiewktyw do producenta, wysłali mi fakturę do podpisania, odesłałem fakturę, w końcu kilka dni temu przelali mi pieniądze.Wszystko to trwało 2 i pół miesiąca - poprostu dramat!)

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichaLxD Zobacz posta
    No właśnie w twojej!Moja też tak miała a nie powinna.Wysłałem do serwisu i okazało sie że nie nadaje się do naprawy.Po dośc długim czasie oczekiwania sklep przelał mi pieniądze i dalej mam ten dylemat, co kupic?Jak kupię zuiko to jest pewne, że AF będzie działał jak ślimak a sprawna sigma potrafi pracowac szybko tylko że obawiam się że znowu trafię na wadliwą sztukę.Gdyby sigma szybko wymieniała uszkodzony towar to może skusiłbym się jeszcze raz a tak...(dla przypomnienia - do serwisu wysłałem obiektyw 27.12.2009 , w serwisie 5 tyg, decuzja o zwrocie pieniędzy, odesłali mi obiektyw z notatką dla sklepu o zwrot pieniędzy, odesłałem obiektyw do fotozakupy.pl, oni odesłali obiewktyw do producenta, wysłali mi fakturę do podpisania, odesłałem fakturę, w końcu kilka dni temu przelali mi pieniądze.Wszystko to trwało 2 i pół miesiąca - poprostu dramat!)
    W sklepach internetowych masz 10 dni na zwrot towaru, bez podania przyczyny. Zamów Sigmę, jeśli będzie coś nie tak to odsyłaj od razu, pisząc że się rozmyśliłeś.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Awatar MichaLxD
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan Zobacz posta
    W sklepach internetowych masz 10 dni na zwrot towaru, bez podania przyczyny. Zamów Sigmę, jeśli będzie coś nie tak to odsyłaj od razu, pisząc że się rozmyśliłeś.
    Rozważam to

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichaLxD Zobacz posta
    Rozważam to
    A jaki masz sprzęt ? - bo E-30 pozwala na mikroregulację AF, więc można sobie obiektyw dostroić perfekcyjnie. E-620 też.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar tomasziolkowski
    Mieszka w
    między Pyrlandią a Cebulandią czyli płd.wielkopolska
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Od kilku tygodni poluję na używaną pięćdziesiątkę i nic, kompletna cisza. Nie ma ktoś na zbyciu za rozsądne pieniądze? To chyba naprawdę przyzwoite szkło skoro nikt się go nie pozbywa.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomasziolkowski Zobacz posta
    Od kilku tygodni poluję na używaną pięćdziesiątkę i nic, kompletna cisza. Nie ma ktoś na zbyciu za rozsądne pieniądze? To chyba naprawdę przyzwoite szkło skoro nikt się go nie pozbywa.
    Może warto zamieścić ofertę kupna w naszej giełdzie?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar MichaLxD
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    A jaki masz sprzęt ? - bo E-30 pozwala na mikroregulację AF, więc można sobie obiektyw dostroić perfekcyjnie. E-620 też.
    Mam E-30 ale nie chodziło FF czy BF tylko AF bardzo długo ustawiał ostrośc.Dochodził powiedzmy blisko punktu ostrości a później poprawiał ze 3-4 razy w jedną i drugąstronę.Kalibracja nic by tutaj nie dała.

Awatar mxc
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez polmos Zobacz posta
    akurat w mojej 50 sigmy ten silnk nie wnosi nic. Generalnie musze czekać az obiektyw ostrośc złapie = ok 2 może 3 sekundy. W Zd 50 nie ma szukania - łapie od ręki. jeśli hsm to dla ciebie główny atut to radze się zastanowić.
    Witam
    Wracam do tematu Sigma 50 f1,4 + E-520
    Szkło oddałem do reklamacji, pojechało razem z korpusem bo poprosili.
    Miałem już dosyć oczekiwania, kiedy to mój szanowny sprzęt pozwoli mi na to aby zwolnić migawkę.
    Wyglądało to tak, że już mi było głupio prosić swoich znajomych kiedy to niejednokrotnie chciałem im zrobić zdjęcie, aby poczekali, bo aparat nie może ostrości złapać. Dodatkowo zawsze robiłem dwa lub trzy zdjęcia bo FF/BF był towarzyszący często.
    Porównywałem ten skład z innymi systemami i obiektywami o klasę niższymi, to było mi wstyd sie przyznać przy kolegach ile zapłaciłem za ten obiektyw.
    Oni zrobili już po dwa, może trzy zdjęcia, a ja szukałem ostrości.
    Zareklamowałem podając powód: BF/FF i to że obiektyw szukając ostrości dojeżdża do punktu, a później poprawia i poprawia. To jest bardzo uciążliwe.
    Obiektyw wrócił z reklamacji po skalibrowaniu i nie wiem co oni kalibrowali.
    - jeśli chodzi o ustawienie ostrości na 3-punktowym pomiarze, to w mieszkaniu przy oświetleniu zastanym, dzień słoneczny, jasny pokój oczekiwanie nie zmieniło się, a czasami nawet nie ustawił. Zdenerwowałem się i chcąc sprawdzić w trybie "AUTO" okazało się że lampa błyskowa wbudowana z korpus otworzyła się i tylko brakowało muzyki, bo błyskała niczym stroboskop. Ostrość nie ustwaił, lub ustawił ale po kilku, kilkunastu błyśnięciach lampą.
    - przy pomiarze 1-punktowym, centralnym jest lepiej ale rewelacji nie ma.
    - Jeśli chodzi o FF/BF to poniżej wrzucę zdjęci a zrobione dziś (na statywie, wyzwolenie migawki po 2 sek, ostrość zawsze ustawiana na środkowy element.
    Proszę mi podpowiedzieć co mogę z tym zrobić, albo lepiej jak napisać w protokole reklamacyjnym, aby oni mnie zrozumieli, że nie interesuje mnie obiektyw który po 2, lub 3 sekundach ustawi ostrość, albo i dużej.
    Ostatnio byłem na wystawie kotów rasowych w Warszawie i poprosiłem jedną z osób, aby mi zrobiła kilka fotek moim aparatem. Osoba ta miała Nikona D90 i jakiś obiektyw seryjny. Był załamany.
    Często robię zdjęcia kotom i dzieciom i nie mogę sobie na to pozwolić aby poprosić kota, lub sędziego, dziecko, aby chwilę poczekali z grymasem twarzy bo ja nie mogę ustawić ostrości.
    Proszę mnie zrozumieć, ale za tą cenę można czegoś wymagać. Tak mi się wydaje.

F1,4 1-125s, ISO200

Uploaded with ImageShack.us

F2,0 1-60sek, ISO200

F2,2 1-50sek, ISO200

F1,6 1-200sek, ISO400

A tu to chyba mu najlepiej to wyszło
    F2,8 1/60sek ISO200

Poniżej zdjęcie, nie edytowano w żadnych programach oryginał.
    F2,2 1-2500sek, ISO-400

Proszę mi podpowiedzieć, bo zawsze mi się myli to jest FF czy BF? Zawsze jest to samo.
    Dzięki za jakieś sugestie, podpowiedzi.
    PS. Jeśli ktoś by chciał się wybrać z moim obiektywem np. do kościoła zrobić ślub, to współczuję. Chodzi mi tu o szybkość, a nie ogniskową.

Pozdrawiam
    Maciej
    Ostatnio edytowane przez mxc ; 27.02.11 o 21:52

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Masz front focus. A co szybkości AF, to ten obiektyw tak ma. Przynajmniej w wersji 4/3.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar mxc
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Witam i dziękuję za odpowiedź.
    Ale może ktoś więcej podpowie co by na moim miejscu zrobił z tym obiektywem. Może jakieś sugestie co im napisać, aby zrozumieli i nie oddali byle jak ustawionego obiektywu.
    A jeśli chodzi o szybkość AF to mogę to reklamować, czy to jest tak i tak musi być. Tak sobie myśle że przecież to nie moja wina że producent do systemu 3/4 zrobił taki wolny i błędny, a nie równie szybki jak w innych systemach.
    Z góry dziękuje za podpowiedzi.