Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Sigma a 4/3

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Czy byłbyś uprzejmy wyjaśnić co to znaczy, bo nie bardzo rozumiem.

Pozdrawiam.
    Nowa sigma 300/2,8 kosztuje 9tyś.zł, wszyscy wiedzą, że ten model nie grzeszy ostrością na pełnej dziurze.
    Ja kupiłem używanego Nikkora AF-S300/2,8 w pięknym stanie beż śladów używania za 8tyś.zł i jest to piekielnie ostre szkło od pełnej dziury, nawet z TC-14 nie trzeba przymykać. Więc po co płacić tysiące za F/2,8 które i tak trzeba przymykać?? To już lepiej kupić S100-300/4 ona jest ostra od pełnej dziury i dość równa w całym zakresie ogniskowych. A i z telekonwerterem 1.4x radzi sobie nieźle po przymknięciu.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    A gdyby ta S300/2,8 kosztowała 5 tyś.zł to miało by ją wielu użytkowników wszystkich systemów, może sam bym ją kupił wtedy.
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 15.08.09 o 22:03 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    A ja nie rozumiem zdziwienia, że Sigma ciut zlała e-system.
    Przypomnę to co kiedyś napisałem:
    Na stronie Sigma ProCentrum przy wyborze mocowań do wyboru są:
    - canon
    - sony
    - nikon
    - pentax
    - sigma
    - 3/4
    Mały błąd, a jednak. Dla mnie wszystko w temacie
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    A ja nie rozumiem zdziwienia, że Sigma ciut zlała e-system.
    Przypomnę to co kiedyś napisałem:
    Na stronie Sigma ProCentrum przy wyborze mocowań do wyboru są:
    - canon
    - sony
    - nikon
    - pentax
    - sigma
    - 3/4
    Mały błąd, a jednak. Dla mnie wszystko w temacie
    Może w takim razie teraz zrobić korpus z takim mocowaniem i będzie jak znalazł.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o 70-300 to nawiązywałem do wypowiedzi Ktotka: jeśli są to bliźniacze kontrukcje, to dlaczego Sigma nie wypuści pod swoją nazwą, ale taniej? Ale pewnie "nie może" wypuścić, bo dogadała się z Olympusem, że odsprzeda know-how tego obiektywu w zamian za to, że go nie wypuści pod swoją nazwą?

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Po co produkować coś, co było by na 4/3 nieostre?
    Aparaty z bagnetem Sigma to hobby właścicieli. Kiedyś pisałem, że SD9 i następcy sprzedawali się w ilości kilkuset egzemplarzy na świecie.
    Można być zatem bardziej elitarnym kupując system Sigmy niż Leiki

A jeśli chodzi o nieostrość, czy twierdzisz, że na 4/3 obiektywy Sigmy byłyby mniej ostre od odpowiedników w innych systemach? Czy, że ogólnie Sigmy są nieostre?

Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    Sigma raczej nie dostaje pozwoleń od jakiegokolwiek producenta bagnetów.
    Problem tylko w tym, że Olympus ogłosił system 4/3 otwartym, czyli teoretycznie dla każdego udostępnia specyfikację techniczną. Co innego Canon, tam nikt nikogo nie zaprasza, wręcz odwrotnie.
    Zresztą najwięksi mają taką sprzedaż, że uszczknięcie nawet 1% daje więcej, niż pewnie 1/4 w 4/3. Ale nie wierzę, żeby Sigma sobie odpuściła 4/3 dobrowolnie, skoro ma już sporo szkieł, w których wystarczy zmienić bagnet.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie zabiłaby Olympusowi sprzedaży, bo Olek nawet nie ma takich szkieł w ofercie. A jak ma, to są takie drogie, że ich sprzedaż i tak leży.
    Olek ma 50-200 za ok. 4000 zł obecnie, starsza wersja taniej (jeśli dotępna jeszcze?).
    Sigma 50-150/2.8 to ok 2500-2800 zł.
    Sigma 100-300/4 to ok. 4500-5000 zł. Niezbyt tanio, ale bardzo konkurencyjnie wobec 50-200.

Natomiast jest 70-200 oraz 105 i 150 makro. No i Bigma 50-500. I w gruncie rzeczy wpadło mi do głowy, że jeśli nawet Sigma ma związane ręce, to poniekąd dobrze dla 4/3. Dlatego, że Olympus mając jeszcze jakiekolwiek zyski z obiektywów dalej ciągnie ten wózek ze znaczkiem 4/3. Być może jakimś cudem pokrętna samurajska filozofia prowadzi właśnie taką ścieżką? Zwłaszcza, że jak niektórze twierdzą, do korpusów podobno dopłacają...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    A jeśli chodzi o nieostrość, czy twierdzisz, że na 4/3 obiektywy Sigmy byłyby mniej ostre od odpowiedników w innych systemach? Czy, że ogólnie Sigmy są nieostre?
    Szkło jakie jest, takie jest - ostrości mu nie przybędzie ani nie ubędzie. Pytanie tylko ile z tej rozdzielczości jest w stanie przerobić matryca.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Natomiast jest 70-200 oraz 105 i 150 makro. No i Bigma 50-500.
    Z tele jest jeszcze pod 4/3

Sigma 300-800mm 1:5.6 APO EX DG HSM

Sigma 55-200mm 1:4-5.6 DC

Sigma 135-400mm 1:4.5-5.6 APO DG - już nieprodukowana

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Twierdzę, że dysponując większą powierzchnią, można się obejść mniejszą rozdzielczością kątową obiektywu.
    1500 lwph na APS da 1000 lwph dla APS-C i tylko 750 lwph dla 4/3. O ile 1000 lwph ujdzie, to 750 będzie żenujące.
    Przypadkiem widać co Sigma wie o niektórych swoich obiektywach

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Z tele jest jeszcze pod 4/3

Sigma 300-800mm 1:5.6 APO EX DG HSM

Sigma 55-200mm 1:4-5.6 DC

Sigma 135-400mm 1:4.5-5.6 APO DG - już nieprodukowana
    Zgadza się. Wymieniłem te, które mniej-więcej mieszczą się w przedziale 2000-4000 zł (za wyjątkiem droższej 50-500), bo uważam, że ten przedział jest mocno obstawiony w innych systemach, a słabo w 4/3. Za wyjątkiem 70-200, Zuiko 50-200 nie ma konkurentów w tym przedziale, nie licząc stałych szkieł macro Sigmy.

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Twierdzę, że dysponując większą powierzchnią, można się obejść mniejszą rozdzielczością kątową obiektywu.
    1500 lwph na APS da 1000 lwph dla APS-C i tylko 750 lwph dla 4/3. O ile 1000 lwph ujdzie, to 750 będzie żenujące.
    Przypadkiem widać co Sigma wie o niektórych swoich obiektywach
    A co z Sigmą 55-200/4-5.6, nie jest chyba demonem rozdzielczości w APS-C, ale w 4/3 zainstniała.
    Natomiast np. 50-150 było zaprojektowane dla APS-C i jest raczej chwalonym szkłem, porównywalnym z 70-200, czyli nie powinno być tak tragicznie w 4/3.