Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Sigma a 4/3

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A 4/3 to przecież taki otwarty system, że każdy może w nim produkować co chce, byle spełniał odpowiednie standardy. No nie?
    A kto go tam wie??? Porozumienia i umowy między firmami pozostaną dla nas tajemnicą. Szkoda, że my użytkownicy na tym tracimy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Za niska sprzedaż? Czy produkują wspomniane przez Ciebie obiektywy z mocowaniem Pentaxa? Jeśli tak, to nie znajduję odpowiedzi.
    Wszystkie wymienione są dla S, C, N, P i S/M.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    BTW newsy z ostatniego miesiąca:

2009-08-12
    Firma Sigma Corporation poinformowała na swojej stronie o planowanej dacie wprowadzenia na rynek wersji obiektywu 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM dla lustrzanek Pentax i Sony.

2009-08-03
    Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami firma Sigma Corporation poinformowała kilka dni temu o wprowadzeniu na rynek nowych obiektywów z mocowaniem dla lustrzanek Sigma. Nowe modele to: 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM, 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM i 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM.

2009-07-17
    Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, firma Sigma Corporation wprowadziła dziś do sprzedaży nowe wersję obiektywu 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM, które zostały wyposażone w mocowania dla lustrzanek Pentax i Sony.

2009-07-14
    Firma Sigma Corporation poinformowała na swojej stronie internetowej o planowanej dacie wprowadzenia na rynek obiektywów 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM, 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM i 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM z mocowaniem dla lustrzanek Sigma.

2009-07-05
    Firma Sigma Corporation poinformowała na swojej stronie internetowej o rozpoczęciu sprzedaży obiektywów 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM na mocowaniu Canona i Nikona oraz 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM z bagnetem dla lustrzanek Sony i Pentax.

Jakoś ciężko mi wyobrazić sobie, że na bagnet Pentaxa i Sigmy mają większą sprzedaż obiektywów niż na 4/3.
    Ostatnio edytowane przez C+ ; 15.08.09 o 14:32 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    A mnie się marzy w systemie:
    SIGMA (niekoniecznie) 200-500mm F2.8 APO EX DG.
    No cóż - pomarzyć można.
    Pozdrówka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    C+, bardzo dobre pytanie.
    Moim zdaniem, choć nie lubię spiskowych teorii, Sigma ma embargo (przynajmniej czasowo) na niektóre swoje wyroby, gdyż jako producent wielu ciekawych cenowo obiektywów, zabiłaby sprzedaż Olympusowi. Przykład: 70-300. Sigma nie zrobiła tego do 4/3 w ogóle, a Olympus niedawno wypuścił taki obiektyw. Albo z drugiej strony: 30/1.4 jest w 4/3, ale tylko dlatego, że Olympus nie planuje zapewne stałek dla 4/3, tylko dla m4/3. A takie konstrukcje jak 50-150 czy 100-300 za bardzo obniżyłyby sprzedaż 50-200.
    Ale z drugiej strony system 4/3 ledwie wyszedł z fazy niemowlęcej. Olympusowi chodzi chyba o to, by się rozwinął, zgarnął większą część rynku niż ma teraz i być może wtedy będzie zielone światło dla 50-150 czy 100-300.
    Niestety, nie są to dobre wnioski dla nas, użytkowników 4/3. To system wręcz stworzony dla tele, a posucha w zakresie 2000-4000 zł totalna. Jest w zasadzie tylko 50-200/2.8-3.5; i o to pewnie Olkowi chodzi... Smutne podejście do sprawy w kontekście obłudy "otwartego" systemu. To oczywiście tylko moje zdanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    ...Sigma ma embargo (przynajmniej czasowo) na niektóre swoje wyroby, gdyż jako producent wielu ciekawych cenowo obiektywów, zabiłaby sprzedaż Olympusowi.
    Nie zabiłaby Olympusowi sprzedaży, bo Olek nawet nie ma takich szkieł w ofercie. A jak ma, to są takie drogie, że ich sprzedaż i tak leży.

Przykład: 70-300. Sigma nie zrobiła tego do 4/3 w ogóle, a Olympus niedawno wypuścił taki obiektyw.
    Kto wie, czy przypadkiem ZD 70-300 nie wyprodukowała właśnie Sigma, przyklejając tylko znaczek Olympusa. Wiele jest tak wyprodukowanych szkieł na rynku.

Moja teoria jest taka, że standard 4/3 wymaga większych zmian w budowie obiektywu, niż inne systemy na APS-C. Tam obiektywy są w zasadzie wszędzie te same, tylko sprawne chińskie ręce na stanowisku A montują inny układ scalony, na stanowisku B inny bagnet, a na stanowisku C wgrywają inny soft do obiektywu - mamy już niskim kosztem ten sam obiektyw z pomocowaniem C/N/S/P (niepotrzebne skreślić). W przypadku 4/3 sprawa może nie być taka prosta, bo sam standard może stawiać większe wymogi co do konstrukcji (albo co do parametrów, które osiągnąć można tylko przez zmianę konstrukcji), a to kosztuje, może nawet wymaga osobnej linii produkcyjnej lub części linii. Jak sobie Sigma skalkulowało, ile musiałaby na to wyłożyć, a ile tych obiektywów by później sprzedała, to wyszło jej, że się nie opłaca.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Moja teoria jest taka, że standard 4/3 wymaga większych zmian w budowie obiektywu, niż inne systemy na APS-C. Tam obiektywy są w zasadzie wszędzie te same, tylko sprawne chińskie ręce na stanowisku A montują inny układ scalony, na stanowisku B inny bagnet, a na stanowisku C wgrywają inny soft do obiektywu - mamy już niskim kosztem ten sam obiektyw z pomocowaniem C/N/S/P (niepotrzebne skreślić). W przypadku 4/3 sprawa może nie być taka prosta, bo sam standard może stawiać większe wymogi co do konstrukcji (albo co do parametrów, które osiągnąć można tylko przez zmianę konstrukcji), a to kosztuje, może nawet wymaga osobnej linii produkcyjnej lub części linii. Jak sobie Sigma skalkulowało, ile musiałaby na to wyłożyć, a ile tych obiektywów by później sprzedała, to wyszło jej, że się nie opłaca.
    Nie wierzę w taką teorię. Po pierwsze matryca mniejsza, więc problemu nie powinno być, po drugi 4/3 ma przejściówki na wszystko i obiektywy na inne bagnety dają radę tylko brak AF. Robią wszystkie obiektywy pod bagnet Sigma, a tam jest crop 1,7.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Nie wierzę w taką teorię. Po pierwsze matryca mniejsza, więc problemu nie powinno być, po drugi 4/3 ma przejściówki na wszystko i obiektywy na inne bagnety dają radę tylko brak AF. Robią wszystkie obiektywy pod bagnet Sigma, a tam jest crop 1,7.
    Po co produkować coś, co było by na 4/3 nieostre?
    Aparaty z bagnetem Sigma to hobby właścicieli. Kiedyś pisałem, że SD9 i następcy sprzedawali się w ilości kilkuset egzemplarzy na świecie.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    Po co kupować drogie szkło z kiepskim f/2,8 jak w tej cenie mamy używane z fantastycznym f/2,8
    Czy byłbyś uprzejmy wyjaśnić co to znaczy, bo nie bardzo rozumiem.

Pozdrawiam.

piotrek204
    Gość
    Przykład: 70-300. Sigma nie zrobiła tego do 4/3 w ogóle, a Olympus niedawno wypuścił taki obiektyw.
    A kto robi ZD 70-300?
    ZD:

Sigma dla Canona:

Na pierwszym biale, na drugim niebieskie to szkla niskodyspersyjne.

Tylko ciekawostka:
    ZD 620g
    Mocowanie Canon: 550g.

Awatar domi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Sigma raczej nie dostaje pozwoleń od jakiegokolwiek producenta bagnetów. Mało to było przez to kłopotów np w canonie, gdzie starsze obiektywy nie działały? Albo nie działało "coś".
    Zrobienie obiektywu pod canona, nikona, pentaksa i sony nie jest trudne. Firma z pewnością ma odpowiednie dupki pod każdy z systemów. Jak jeszcze nie ma mechniki silnika (HSM!) to różnią się tylko mocowaniem i wyprowadzeniem styków, ewentualnie jakimśtam jeszcze drobiazgiem (popychacz przysłony, odpowiedni pierścień dystansowy).
    Przy olku jest dramatycznie inna sprawa - nie dość, że jest najbardziej zeelektronizowany, to jeszcze ma najmniejszy obraz. Dodatkowo są jaja jak np z LV ostatnio. Za dużo więc chyba zachodu w stosunku do tego ile mogą tego sprzedać. Pentaks owszem jest również mało popularny ostatnio, ale na dobrą sprawę to tylko niewielka przeróbka mocowania sony i nikona no i powstaje pod odpowiedni korpus.

no ale nic, jest też sytuacja zupełnie odwrotna - sigma 4,5mm circular fisheye - szkiełko de facto zaprojektowane pod 4/3, na reszcie korpusów daje 100% winiety i spory margines.