Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Tani lub droższy statyw dla amatora.

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Tani lub droższy statyw dla amatora.

Witam,
    po przeczytaniu kilku wątków o statywach przymierzam się do zakupu statywu wysokiego jednej ze znanych firm.
    Statywu będę używał głównie w domu, choć na pewno będzie również kilka razy używany w plenerze.
    Jaki statyw polecacie pod E-520 w zakresie cenowym:
    a) do 160 zł
    mój typ: Velbon DF-60
    b) do 300 zł
    moje typy: Velbon Sherpa 800 i Slik PRO 330DX

Wiadomo, że cena to podstawa jednak 150 zł różnicy mozna przeznaczyć na jakieś szkło do m42. Chodzi mi o to czy warto wybrac wariant "b"?
    Ostatnio edytowane przez flaa ; 14.08.09 o 14:03
    OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R

| OlyJedi Awatar maj0nez
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ani jeden ani drugi kopić coś dobrego jest temat o statywach, ja kupiłem tani i mi się nawet nie chce go wyjmować z pokrowca. Poszukaj na forum Gold Photo albo Manfrotto.

Wątek od statywu:
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...ghlight=statyw
    Ostatnio edytowane przez maj0nez ; 14.08.09 o 14:04

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wiem, że Gold Photo czy Manfrotto to dobre firmy. Czytałem kilka wątków o statywach, ale mój budżet przedstawiłem powyżej i chodzi mi tylko o pomoc przy wyborze zakresu cenowego. Lub jakieś inne modele w tych cenach.
    Tym bardziej, że celuje też w zakup lampy więc każdy grosz sie liczy

| OlyJedi Awatar maj0nez
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To nie wiem kiedyś też tak miałem i kupiłem tani, teraz leży w pokrowcu i nawet nie mogę patrzeć na niego. U mnie w firmie jest taki 20 albo więcej letni waży z 15kg to jak gdzieś jade samochodem to czasem go sobie pożyczę. Tylko to stawianie go a jak kupisz z fajną głowicą to jednym przełącznikiem wszystko zablokujesz

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Mam taki jak w stopce. Jedynie do czego mogę się przyczepić to jego waga. Trzeba mieć trochę motywacji i z góry założony cel by go taszczyć. Chociaż nie sądzę, że zupełnie lekki to dobry pomysł. Nie chce i mam nadzieje, że nie zobaczę sytuacji gdy wiatr zdmuchuje mi puszkę w trawę tudzież w piach.
    Ostatnio edytowane przez Pi0trazy ; 14.08.09 o 14:18
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Velbon DF-60 to bardzo dobry statyw. Ma grube, solidne nogi, jest stabilny. Ma plastikową korbkę, rozpórkę i zaciski. Te elementy sprawiają wrażenie nieco delikatnych, jednak póki co nic mi się w nim nie psuje. Statyw mógłby mieć drąga pod większym kątem (bardziej w dół). Nieco irytuje też mocowanie złączki do aparatu. Ten element nie ma "motylka" i trzeba dokręcać np. za pomocą monety (jeśli dokręcenie ręką nie zadowala).
    Wg mnie do użytku domowego i amatorskiego jest świetny. W terenie też się sprawdzi.
    Na Forum panuje opinia, że każdy powinien celować minimum w Sherpa 600, a reszta to badziew i plastik. Rozsądnie rzecz ujmując, jeśli potrzebujesz przede wszystkim solidnej podpory i liczysz grosze, to można celować niżej. DF-60 to kawał solidnego i wysokiego statywu za rozsądne pieniądze (chociaż sporo podrożał od ubiegłego roku).
    Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 14.08.09 o 14:24

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Szczerze to po przeczytaniu kilku wątków o statywach przymierzałem się do Velbon Sherpa 600R lub Slik PRO 330DX. Są one dość chwalone. I cena jest w moim zasięgu. Z finansowych przyczyn chcę zjechać trochę w dół, nawet z założeniem, że tani statyw posłuży mi krótko. Na pewno nie wydam na statyw 600-800 zł.
    Chodzi o to, że co miesiąc staram się coś dokupić do posiadanego zestawu. Ostatnio szkło pod m42 i plecak. Teraz statyw i wkrótce lampę w granicy 500zł.
    Jeśli kupię droższy statyw to będę się musiał z lekka z lampą wstrzymać.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Mniej więcej od ponad roku używam statywu Slik Pro 330DX. Myślę, że to bardzo udana i solidna konstrukcja. Jak dotąd nie miałem z nim najmniejszych problemów, a jego stosunkowo niewielka waga sprawia, że praktycznie zawsze mam go przy sobie. Myślę, że jest to urządzenie oferujące sensowny kompromis między stabilnością, a jego wagą/mobilnością.

Zaznaczam, że statywu używam z Olympusem E-400 i kitowymi obiektywami.

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co prawda są jeszcze takie co posiadają haczyk na który możesz zawiesić dociążenie, przykładowo w postaci torby. Ale jak to zwykle bywa wiatr zawieje właśnie wtedy kiedy zapomnisz go dociążyć. Wtedy już pozamiatane.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Używam slika 330DX i mogę szczerze polecić ten statyw. Co on ze mną przeszedł... Cały jest poobijany, spadł mi z balkonu z pierwszego piętra, zapadł się do połowy w błocie, jeździ ze mną rowerem przypięty rzepami do ramy. To naprawdę solidny, metalowy sprzęt, a przy tym lekki, bo zrobiony z lekkich stopów i po złożeniu nie za duży. Chociaż teraz kupowałbym 340DX, bo jest jeszcze mniejszy po złożeniu, a na super stabilności aż tak bardzo mi nie zależy, bo nie mam super ciężkich obiektywów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb