Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 173

Wątek: O fotoziutkach, artystach i fotografii ślubnej

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kurokial Zobacz posta
    Rafale no pewnie, że się liczy - jeśli to analog N/C był

EOT
    Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 28 (23 użytkownik(ów) i 5 gość(ci))
    Może o gości weselnych chodzi?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Przecież do ślubów nie używa się ISO 3200 a nawet gdyby to i tak TYLKO D700 itd. pozwalają na to.
    Piszesz z doświadczenia, czy tak tylko po prostu bo Ci się wydaje ?

Zerknij na tą fotkę (dodaj http:// )

212.51.209.43/~fatman/slub15/DSC_3771.jpg

Jest zrobiona za pomocą D90 właśnie na iso 3200, bez odszumiania -jedynie zeskalowana do 6Mpix, co wystarcza do zrobienia wydruku 30x20cm w bardzo dobrej jakości.

Podstawa to poprawne naświetlenie -daj mi E-3, a jestem prawie pewien, że na iso 3200 będę w stanie zrobić wiele zdjęć z odpowiednią jakością (czyli z małym szumem).

A tak przy okazji........... na pewnym ślubie gdzie nie mogłem użyć lampy (o ile pamiętam tylko raz miałem zakaz) "dotarłem" do iso 9000..........

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    To ile trzeba zaliczyć tych ślubów i ile zaliczyć różnych sprzętów by móc z tobą podyskutować?
    Tyle aby móc zacząć dyskutować o praktyce, a nie teorii, wykresach, telecentrycznościach i podobnych sloganach. Dlatego m.in uwazam, że jesli ktoś pisze "Moda ślubna na zdjęcia w świetle zastanym, na fotografie z małą GO", to powtarza slogany, nie rozumiejąc kiedy, jak i dlaczego lepiej fotografować w świetle zastanym a kiedy nie, kiedy zmierzać a kiedy unikać małej GO, itp. I że ma to niewiele wspólnego z wyprzedażam na forum i rozwodami systemowymi

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Tyle aby móc zacząć dyskutować o praktyce, a nie teorii, wykresach, telecentrycznościach i podobnych sloganach. Dlatego m.in uwazam, że jesli ktoś pisze "Moda ślubna na zdjęcia w świetle zastanym, na fotografie z małą GO", to powtarza slogany, nie rozumiejąc kiedy, jak i dlaczego lepiej fotografować w świetle zastanym a kiedy nie, kiedy zmierzać a kiedy unikać małej GO, itp. I że ma to niewiele wspólnego z wyprzedażam na forum i rozwodami systemowymi
    Dlaczego przesiadłeś się na Canona?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    [...cięcie ..]
    4/3 zawsze będzie w tyle jeśli chodzi o szumy. Ale prędzej Olek zrobi ładne 3200 niż konkurencja szkła o jakości Zuiko. Dlatego ja tam tu pozostaje Dokupię tylko 14-35 SWD. Przy ISO 800 i f/2 będę też mógł nieźle bawić się z 'klimatem"
    [...cięcie ..]
    Co wy z tą jakością szkieł zuiko? Przecież szkła konkurencji też pięknie rysują.
    Fujifilm X10

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    To ile trzeba zaliczyć tych ślubów i ile zaliczyć różnych sprzętów by móc z tobą podyskutować? Hm? Może dodamy jakieś nowe pola w profilu
    He, te śluby to w ogóle jest fajna sprawa, bo nigdzie jak tam właśnie ''spódniczka baletniczkom się podwija''.
    Ja tam ślubów prawie nie robię, bo nie lubię, ale czasem się zdarza, a jak już to pstrykam 450D z tamronem 28-75 (wcześniej, jeszcze trochę ponad rok temu 300D), a ostatni ślub pstrykałem z powodzeniem... penem z kitem (oczywiście na spółę z canonem).
    Nie używam lampy poza jakimiś wicami o północy w ciemnościach (lampę mam manulaną), w każdym razie nie w kościele. I co? Da się, zdjęcia są przyjemne, a klienci zadowoleni.
    No, ale ja nie robię kopniętych kadrów ultraszerokich z winietą z łomografii i głębią dla odmiany łapiącą szczyt pierwszej rzęsy. Za to jest szansa, że za 30 lat młodzi rozpoznają się na owych zdjęciach i bez obciachu pokażą je wnukom.

Tak więc te wszystkie 256000 iso itd to trochę jednak przesada...

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Janko, idziesz w paszcze lwa
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Dokładnie
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Czy ja wiem, że tak wysokie iso to przesada ?

Dla mnie to po prostu ułatwienie pracy, znaczne skrócenie czasu potrzebnego na obróbkę. Czasem nawet to po prostu konieczność, żeby zdjęcie zrobić.........

Oczywiście jest kwestia mody, czasem zwykłej "psychologii tłumu" -to jeśli chodzi o style zdjęć (papierowa GO, swiatło zastane). W moim przypadku jest jeszcze to co lubię ja sam -zdjęcia robię nie tylko dla klienta, ale też dla siebie. Czasem głównie dla siebie........ po prostu kocham to robić i jak mi coś w tej kwestii nie idzie to szlag mnie trafia, spać nie mogę.

Lubię sobie ułatwiać pracę, ale lubię także wyzwania -dlatego z przyjemnością pofociłbym ślub czymś co się do tego słabiej nadaje, niż to co mam obecnie -dla samego wyzwania i walki "z przeciwnościami losu" -oczywiście nie jako głwny fotograf.

Myślę, że moi klienci pomimo stosowania przeze mnie papierowej GO, będą w stanie się rozpoznać za *dziesiąt lat -o ile ich Alzheimer nie dopadnie
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 29.09.09 o 22:43

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    no, ale dobrze prawi :< wkoncu nawet sam mariush twierdzil ze sluby sa dla młodych a nie dla fotografów...