Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 173

Wątek: O fotoziutkach, artystach i fotografii ślubnej

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    irek - przez wrodzoną skromnosć udam, ze nie widziałem tego co napisałeś powyżej (i przypominam o guziczku reputacji przy okazji... )
    Jutro będzie niespodzianka dla ciebie na forum!

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez a_wykrota Zobacz posta

Czy chcielibyście dostać np. takie zdjęcia :

http://allegro.pl/item712142368_foto...n_wroclaw.html
    sorry, ale umarłem...............
    ze śmiechu i współczucia.
    OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    mariush akurat ja nie mam problemów ze zrozumieniem może jeszcze raz ty przeczytaj: "Fotografa rezerwuj ok. rok wcześniej... Później zostaną tylko same fotoziutki" , a moje pytanie padło dlatego, że się z tym nie zgodzę. Podejrzewam nawet, że na 3 tyg. wcześniej znalazłbym wolnego i dobrego fotografa, bo nie każdy od razu ma zlecenie na następny rok z góry.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    irek - przez wrodzoną skromnosć udam, ze nie widziałem tego co napisałeś powyżej (i przypominam o guziczku reputacji przy okazji... )
    Jutro będzie niespodzianka dla ciebie na forum!
    ---------------------------------------------------------------------------------------------Oczywiście plus --nadrobiłem zaległości Bardzo mnie zaintrygowała ta jutrzejsza niespodzianka

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    mariush akurat ja nie mam problemów ze zrozumieniem może jeszcze raz ty przeczytaj: "Fotografa rezerwuj ok. rok wcześniej... Później zostaną tylko same fotoziutki" , a moje pytanie padło dlatego, że się z tym nie zgodzę. Podejrzewam nawet, że na 3 tyg. wcześniej znalazłbym wolnego i dobrego fotografa, bo nie każdy od razu ma zlecenie na następny rok z góry.
    Zdziwiłbyś się
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Z uwagą obserwuję ten wątek, tym bardziej że w sobotę robiłem drugi ślub (u znajomych z roku) w swoim życiu i właśnie ślęczę nad obróbką. Zaznaczam, że znam swoje "miejsce w szeregu" i raczej chce uważać siebie (przynajmniej na tym etapie umiejętności) jako rzemieślnika który robi zdjęcia (podkreślam rzemieślnika, nie partacza) niż za artystę, który odkrywa "tajemnicę".

Dziwi mnie podejście w którym zdjęcia ślubne muszą być albo dokumentalne, albo artystyczne. Dlatego też obecne zlecenie postaram się zrobić tak jakbym miał połączyć oba te nurty. Mianowicie chcę podzielić imprezę na krótkie rozdziały (wejście, sakramentalne "tak", oczepiny itp) - z których każdy będzie się zaczynał od najlepszego (moim zdaniem) zdjęcia w sepii - element arte, a kolejne będą dokumentować imprezę (w tym ciocię z Ameryki) - element dokumentalizacji. Co o tym myślicie?

Jeśli mnie pamięć nie myli Ktotek, stwierdził że to plener jest częścią zlecenie kiedy fotograf powinien się wykazać ułańską fantazją i całym swym kunsztem. Podpisuję się pod tym rękoma i nogami. I w tym momencie przypomina mi się plener mojej koleżanki jaki widziałem na Naszej Klasie (każdy kto ma NK wie doskonale kto miał fotografa, a kto tzw. fotoziutka). Zdjęcia były robione w Nałęczowie. Nie czepiam się tego, że były wypozowane (w złego tego słowa znaczeniu) i bez polotu. Natomiast były one zupełnie nie dopracowane - na połowie z nich horyzont był krzywy !!! To już nie jest kwestia umiejętności, ale pewnej uczciwości fotografującego. Właśnie takie zachowanie uważam za fotoziutkowość.
    Ostatnio edytowane przez wujek.samo.h ; 12.08.09 o 14:56
    MK

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Zdziwiłbyś się
    W ciągu kilku minut znalazłem 438 wolnych fotografów na termin 29 sierpnia taka ilość do selekcji chyba wystarczy

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Z zaciekawieniem czytam wątek. Zgodzę się w 100%, że najważniejsze to poznać wymagania pary - bo jedni chcą artystycznych pląsów, jednak duża liczba par jako priorytet stawia, by wszyscy na zdjęciach byli, by było ich dużo itd.

Z drugiej strony, chyba nie ma tak, że robi się tylko takie albo takie. Mariush - gdy jedziesz z rodziną na wakacje - robisz tylko artystyczne, czy ważne jest też, by zrobić 'syn pierwszy raz płynie' 'jemy razem obiad w tej świetnej knajpce', by później móc to zwyczajnie pokazać znajomym czy rodzinie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    fotografia ślubna to pieniądze a tam gdzie pieniądze to emocje

Fotografowie traktują swoje najlepsze zdjęcia jak dzieci i nie pozwolą by nazywać je Garbatymi ---

W dyskusji powiem tak, ten rynek jest bardzo podzielony są klienci Premium i subprime..
    I powiem wam wbrew pozorom ze nie zawsze warto pchać się do klasy Premium

Ale o tym już wiele razy rozmawialiśmy z kolegami z Olyclub ale przy piwie
    Za co ich serdecznie pozdrawiam
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Nie rozumiem ostatnio tego forum....

Temat ślubów wywołuje takie stresy i kłótnie, że w głowie się to nie mieści.

Fotografia ślubna to specyficzna dziedzina. Nie jest to łatwa sztuka. Sam się o tym przekonałem. Jest to wyzwanie ... niemałe wyzwanie. Spodobało mi się, gdyż fotograficznie ślubne "pstrykanie" rozwija. Widzę to np. po portretach Ani, które zrobiłem po kilku ślubach.
    Ćwiczę :
    Kadrowanie
    Zmysł fotograficzny
    Podejście reporterskie
    Kontakt z fotografowanymi
    Obróbkę.

Długo by wymieniać.

Czy będę kiedyś robił to tak dobrze jak BW lub Kalina? Nie wiem.
    Wiem, że będę się starał, gdyż lubię wyzwania dzięki którym się rozwijam.

Czy tzw. FOTOZIUTEK ma takie podejście? Czy chcielibyście dostać np. takie zdjęcia :

http://allegro.pl/item712142368_foto...n_wroclaw.html

Pewnie nie. Czy ten gość się rozwija? Czy jest to dobre podejście?
    (sorry, że na konkretnym przykładzie, ale chyba to dobrze zobrazuje pojęcie Fotoziutka)

Fotografię trzeba kochać. Jeżeli tak jest i do każdego wyzwania podejdziemy z pasją, ambicją i zaangażowaniem to myślę, że prędzej czy później dotrzemy do jakiegoś poziomu.

Jeżeli robi się to tylko dla kasy.... no to sorry - prawa rynku. O rozwoju nie ma mowy.

Dziwnie ostatnio się tu zrobiło. Mam wrażenie, że panuje tu podejście o jedynych słusznych i tych, którym można powiedzieć wszystko. Nie podoba mi się to.

Miałem nie wypowiadać się już na tym forum o ślubach, ale musiałem wyrazić swoje zdanie.

Takie zachowania jak Irka50 pokładają mnie na kolana.

Oceniajmy innych, przez pryzmat tego jak sami to robimy.

Realia fotografii ślubnej się zmieniają, czy tego chcemy czy nie.

Dziękuję za uwagę. Peace out.
    Zdrowe podejście do tematu.

Irku przypomniało mi się, jak w Zamościu rozmawialiśmy przy alkoholu na temat kultury na forum. Opowiadałeś jak bardzo Cię poruszyły wypowiedzi niektórych osób w galerii, że tak nie wolno pisać o zdjęciach innych, itp. Rozumiałem i popierałem.

Dziś napisałeś mi, że moje zdjęcia to kanał. Zaprzeczyłeś sam sobie. Sorry, ale takie słowa napisane przez Ciebie... nie spodziewałem się. Nie jest mi fajnie.

Piszesz, że stawiam się ponad fotoziutków. Oczywiście, że tak. Nie twierdze, że jestem artysta, ani nawet dobrym rzemieślnikiem, ani że robię zdjęcia lepsze od nich. Ale mam na pewno inne podejście.