Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 173

Wątek: O fotoziutkach, artystach i fotografii ślubnej

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    [QUOTE=rafrog;344617]Czytaj ze zrozumieniem. Ilość zleceń nie określa tego czy ktoś jest lub nie jest fotoziutkiem. Z doświadzczenia natomiast wiem, że jeśli chcesz świadomie wybrać fotografa zrób to na ok rok wcześniej. Fotoziutek w razie czego wyśle kogoś w zastępstwie.

Poza tym fotoziutkiem nazywam kogoś, kogo charakteryzuje się pewny typem zachowań, a nie ilością zleceń.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Fotografia ma przede wszystkim fukcję dokumentalną. Ta umiejętność wymaga sporo czasu i inteligencji. Natomiast twórczość artystyczna wymaga predyspozycji wrodzonych...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 12.08.09 o 12:06

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Ja się kreuję na artystę ? Człowieku, czytaj to co piszę. Ja nie piętnuję ludzi tylko pewne zachowania i nigdy nie kreowałem się na artystę. Przykro mi Irku po tym co napisałeś, bo po zjeździe w Zamościu uważałem Cię za fajnego gościa. Teraz widzę jak bardzo się pomyliłem.

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    To co masz w swoim profilu ze ślubu to jest po prostu kanał
    Sądząc po ocenach nie jest, aż tak źle.

PS. Widzę, że nie do końca rozumiesz słowo "fotoziutek". Po tym co napisałeś nie mam ochoty na dalszą dyskusję z Tobą.
    Ostatnio edytowane przez rafrog ; 12.08.09 o 11:57

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    rafrog: Ja Cię nadal uważm za fajnego człowieka, ale Twoje teksty zmusiły mnie do reakcji. Ja to tak odebrałem, że wynosisz się nad "fotoziutki" . To jest tylko dyskusja tematyczna ... nie obrażaj się --pozdrawiam ( skasowałem część tekstu powyżej)
    -----------------------------------------------------------------------------------------
    ps: Weź poprawkę na moje zachowanie związane z miesięcznym remontem miejskim w moim zakładzie (cała kamienica była od wewnątrz zrujnowana)--na szczęście spotkanie w Zamościu odbyło się przed remontem
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 12.08.09 o 12:27

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Peace ludzie (nie PiS...), fotoziutek to określenie umowne i płynne, zależne od punktu widzenia i własnejdefinicji. Ja uważam, że są to osoby "odwalające swoje", nie dbające o jakość, bez wyczucia, smaku, itd.
    Co gorsza, ostatnio zdarzyło mi się samemu "odwalić" ślub bez angażowania sie w to co się dzieje (niestety, nie polubiłem sie parą i nie "poczułem klimatu" imprezy), za co obiecuję sobie wspiąć się na wyżyny sowich umiejętności i wysmażyć parze przepiękny plener!

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Peace ludzie (nie PiS...), fotoziutek to określenie umowne i płynne, zależne od punktu widzenia i własnejdefinicji. Ja uważam, że są to osoby "odwalające swoje", nie dbające o jakość, bez wyczucia, smaku, itd.
    Co gorsza, ostatnio zdarzyło mi się samemu "odwalić" ślub bez angażowania sie w to co się dzieje (niestety, nie polubiłem sie parą i nie "poczułem klimatu" imprezy), za co obiecuję sobie wspiąć się na wyżyny sowich umiejętności i wysmażyć parze przepiękny plener!
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    Muszę Ci przyznać rację, że należy traktować śluby bardziej twórczo, a nie tylko dokumentalnie i fotoziutkowo. Istnieje jednak problem potrzeb klienta... Czy ma sens tworzenie ciekawych kadrów i praca nad światłem dla ludzi, którzy tego nie docenią?
    Myślę, że podstawą powinno być dobre rozpoznanie oczekiwań pary ślubnej, aby nie spotkać się z problemem "ciotki z Ameryki" nie zarejestrowanej w czasie imprezy

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Na jednym ze ślubów był fotograf i kamerzysta, chyba jedna firma. Panowie wymyślili, że para młoda po ślubie będzie szła na tle kościoła samotnie, więc po życzeniach przegnali gości, wujków i ciotki z aparatami i kazali im iść przodem. Jakbym był panem młodym to ja bym ich pogonił i poprosił żeby mi gości nie przestawiać. Foto(video)ziutki?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Na jednym ze ślubów był fotograf i kamerzysta, chyba jedna firma. Panowie wymyślili, że para młoda po ślubie będzie szła na tle kościoła samotnie, więc po życzeniach przegnali gości, wujków i ciotki z aparatami i kazali im iść przodem. Jakbym był panem młodym to ja bym ich pogonił i poprosił żeby mi gości nie przestawiać. Foto(video)ziutki?
    Straszne jest to dyrygowanie ludźmi w czasie imprezy - to jest nadfotoziutkowość

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie rozumiem ostatnio tego forum....

Temat ślubów wywołuje takie stresy i kłótnie, że w głowie się to nie mieści.

Fotografia ślubna to specyficzna dziedzina. Nie jest to łatwa sztuka. Sam się o tym przekonałem. Jest to wyzwanie ... niemałe wyzwanie. Spodobało mi się, gdyż fotograficznie ślubne "pstrykanie" rozwija. Widzę to np. po portretach Ani, które zrobiłem po kilku ślubach.
    Ćwiczę :
    Kadrowanie
    Zmysł fotograficzny
    Podejście reporterskie
    Kontakt z fotografowanymi
    Obróbkę.

Długo by wymieniać.

Czy będę kiedyś robił to tak dobrze jak BW lub Kalina? Nie wiem.
    Wiem, że będę się starał, gdyż lubię wyzwania dzięki którym się rozwijam.

Czy tzw. FOTOZIUTEK ma takie podejście? Czy chcielibyście dostać np. takie zdjęcia :

http://allegro.pl/item712142368_foto...n_wroclaw.html

Pewnie nie. Czy ten gość się rozwija? Czy jest to dobre podejście?
    (sorry, że na konkretnym przykładzie, ale chyba to dobrze zobrazuje pojęcie Fotoziutka)

Fotografię trzeba kochać. Jeżeli tak jest i do każdego wyzwania podejdziemy z pasją, ambicją i zaangażowaniem to myślę, że prędzej czy później dotrzemy do jakiegoś poziomu.

Jeżeli robi się to tylko dla kasy.... no to sorry - prawa rynku. O rozwoju nie ma mowy.

Dziwnie ostatnio się tu zrobiło. Mam wrażenie, że panuje tu podejście o jedynych słusznych i tych, którym można powiedzieć wszystko. Nie podoba mi się to.

Miałem nie wypowiadać się już na tym forum o ślubach, ale musiałem wyrazić swoje zdanie.

Takie zachowania jak Irka50 pokładają mnie na kolana.

Oceniajmy innych, przez pryzmat tego jak sami to robimy.

Realia fotografii ślubnej się zmieniają, czy tego chcemy czy nie.

Dziękuję za uwagę. Peace out.
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Czy ma sens tworzenie ciekawych kadrów i praca nad światłem dla ludzi, którzy tego nie docenią?
    Myślę, że podstawą powinno być dobre rozpoznanie oczekiwań pary ślubnej, aby nie spotkać się z problemem "ciotki z Ameryki" nie zarejestrowanej w czasie imprezy
    Masz absolutną, 100%-tową rację - rozpoznać potrzeby to podstawa. Wtedy można wybierać "biorę to zlecenie bo będzie fajne, bo docenią - albo biorę je pomimo tego, że nie docenią".
    Czy ma sens? Oczywiście że ma. Dla samego siebie, własnego zadowolenia.

ktotek - to zależy. Wg mnie reżyserowanie tego, co ma być autentyczne (np. przysłowiowego zakładania podwiązki przez pannę młodą, które każą powtarzać kameruni), jest poronionym pomysłem; w ogóle, jakiekolwiek reżyserowanie w dniu ślubu rozwala klimat.

wykrecik - mądrze napisane. Ja też staram się "rozwijać permanentnie", analizuję swoje kadry, biczuję sie za niudane, zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zrobic to inaczej, inny obiektyw, inne miejsce, może tu warto dołożyć lampę, itp. To jest fajne w tej robocie właśnie! Fotoziutkowi nie przyjdzie to do głowy - on robi swoje!
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 12.08.09 o 13:08

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez a_wykrota Zobacz posta
    Nie rozumiem ostatnio tego forum....

Temat ślubów wywołuje takie stresy i kłótnie, że w głowie się to nie mieści
    ---------------------------------------------------------------------------------------
    Myślę, że naprawiłem swój błąd w zachowaniu, więc proszę o zrozumienie...
    Temat jest ważny i wnosi wiele emocji. Mariush przekonał mnie do traktowania ślubów bardziej poważnie i jestem mu za to wdzięczny --na naukę nigdy nie jest za późno