Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 173

Wątek: O fotoziutkach, artystach i fotografii ślubnej

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    To nie wina fotografa, ale panny młodej - wybrała po prostu niewłasciwego fotografa i tyle. Trzeba było zdecydować się na Pana Fotoziutka, który oddałby jej 2 dni po slubie 2000 jpgów - wtedy pewnie znalazłaby się i ciocia z Ameryki, i ten magiczny moment kiedy wujkowi Staszkoi spadł widelec i wszyscy się śmiali...
    Litości.. tacy klienci sa najgorsi. Nie wiedza czego chcą, a potem narzekają. Z jednej strony "chcemy aby nasze zdjęcia były wyjątkowe i oryginalne", a z drugiej oczekują bylejakiej masówki. Nie da się połączyć jednego z drugim.
    Hmmm, nie znam dokładnie szczegółów ich umowy, mieli pisemną ale sporo konkretów dogadywali ustnie. Ponoć wszystko miało być dobrze udokumentowane, m.in. temu miał służyć układ dwuosobowy. Nie wiem, nie mnie oceniać. Jak dla mnie artystycznie to były bardzo fajne zdjęcia, tylko, że nie spełniły oczekiwań młodych w zakresie dokumentacyjnym. Pewnie, że oni (młodzi) zawalili ale fotografowie też po części - w końcu robili usługę dla młodych i mogli postarać się sprostać ich oczekiwaniom, oferując część zdjęć pamiątkowych, dokumentacyjnych i tyle, względnie nie podejmować się usługi. Dla mnie to nie jest wybór albo albo... Widziałem sporo ciekawych reportaży ślubnych z dużym walorem zarówno artystycznym jak i dokumentacyjnym, jedno nie przekreśla drugiego. Ja jakbym się żenił chciałbym ze ślubu, przygotowań i przyjęcia przede wszystkim dobry reportaż i dokument, a z pleneru ciekawe, odjechane, 'artstyczne' zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 10.08.09 o 18:32
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Hmmm, nie znam dokładnie szczegółów ich umowy, mieli pisemną ale sporo konkretów dogadywali ustnie. Ponoć wszystko miało być dobrze udokumentowane, m.in. temu miał ponoć służyć układ dwuosobowy. Nie wiem, nie mnie oceniać. Jak dla mnie artystycznie to były bardzo fajne zdjęcia, tylko, że nie spełniły oczekiwań młodych w zakresie dokumentacyjnym. Pewnie, że oni (młodzi) zawalili ale fotografowie też po części - w końcu robili usługę dla młodych i mogli postarać się sprostać ich oczekiwaniom, oferując część zdjęć pamiątkowych, dokumentacyjnych i tyle, względnie nie podejmować się usługi. Dla mnie to nie jest wybór albo albo... Widziałem sporo ciekawych reportaży ślubnych z dużym walorem zarówno artystycznym jak i dokumentacyjnym, jedno nie przekreśla drugiego. Ja jakbym się żenił chciałbym ze ślubu, przygotowań i przyjęcia przede wszystkim dobry reportaż i dokument, a z pleneru ciekawe, odjechane, 'artstyczne' zdjęcia.
    Znam realia i upierdliwość niektórych osób - i nie uwierzę w to, że młodzi zażyczyli sobie zdjęcia cioci z Ameryki, a fotograf o tym zapomniał. Raczej było tak, że młodym wydawało się, że fotograf będzie wiedział o czym oni myślą (bo bierze tyle i tyle zielonych - jest to więc fachowiec, który powinien wiedzieć, że ciocia z Ameryki jest ważna). To nie jest kwestia nie sprostania oczekiwaniom, ale źle zdefiniowanych (przez młodych) oczekiwań - i w konsekwencji źle wybranego fotografa. Sam znam to z resztą z autopsji (na szczęście 80% moich klientów wie czego chce) - "jesteśmy niezadowoleni bo nie ma jednego ujęcia, o którym mówiliśmy ci na spotkaniu pół roku temu i myśleliśmy że będziesz pamiętał bo jesteś fachowcem; no i nie ma zdjęcia jak tańczę z wujkiem Staszkiem, a na pewno tańczyłam". To mówiła para, której zrobiłem najlepszy materiał w życiu. No comments.
    Dlatego właśnie jestem przekonany, że w opisanej przez ciebie sytuacji to nie fotograf zawinił.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Dlatego właśnie jestem przekonany, że w opisanej przez ciebie sytuacji to nie fotograf zawinił.
    Jasnowidz?
    P.S. Ciocia z wujkiem nie przylecieli z Ameryki...
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog Zobacz posta
    Z własnego doświadczenia:

Fotografa rezerwuj ok. rok wcześniej. Przykładowo - ja mam już sporo terminów na przyszły rok. Mariush już ma prawie komplet. Później zostaną tylko same fotoziutki.
    Rozumiem, że sam też byłeś fotoziutkiem?

Robiłem wiele ślubnych odbitek przez pół roku w ProfiLabie i byli to głównie fotografowie, którzy mieli full zleceń, a ich zdjęcia wołały o pomstę do nieba. Np. jeden wklejał młodą parę w różne krajobrazy, lałem po gaciach jak to pierwszy raz zobaczyłem - już bym chyba wolał tandetne zdjęcia studyjne przy kolumnie.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Nie rozumiesz określenia fotoziutek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Napisałeś, że jeśli ktoś nie ma zaklepanych wszystkich terminów to jest fotoziutkiem, a nie wydaje mi się żebyś od samego początku kariery fotografa ślubnego miał od razu na najbliższy rok wszystko zaklepane.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Czytaj ze zrozumieniem. Ilość zleceń nie określa tego czy ktoś jest lub nie jest fotoziutkiem. Z doświadzczenia natomiast wiem, że jeśli chcesz świadomie wybrać fotografa zrób to na ok rok wcześniej. Fotoziutek w razie czego wyśle kogoś w zastępstwie.

Poza tym fotoziutkiem nazywam kogoś, kogo charakteryzuje się pewny typem zachowań, a nie ilością zleceń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    kali, czytanie ze zrozumieniem się kłania, nie trzeba było spać na lekcjach w pierwszych klasasch podstawówki

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    jeden wklejał młodą parę w różne krajobrazy,
    Czy to jest fotoziutkowatość czy co innego?
    Facebook

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Dokładnie