Strona 13 z 18 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 173

Wątek: O fotoziutkach, artystach i fotografii ślubnej

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Pytalem sie 3 zawodowcow dlaczego Canon 5D ?
    Odpowiedz byla jedna... Bo... foty nie wymagaja
    dodatkowego grzebania w RAW-ach.
    Wynika z tego, ze ten aparat zaoszczedza fotografom
    dodatkowej roboty
    Oj, nieobrobionych zdjęć z 5d w ludzi nie puszczałbym bo wstyd. To stary aparat, jeszcze z epoki pijanego światłomierza, że o cieniutkim awb nie wspomnę. Moja żona ma przyjemność z masą rawów właśnie ze ślubów i jeśli byłyby to jotpegi, to byłby dramat i obciach.
    Cytat Zamieszczone przez dka Zobacz posta
    jesli juz nie mozemy pozbyc sie watku o panujacej modzie to trzeba sie przyznac do sztampowej pracy wedlug trendow. dlaczego zatem nie dawac produktow zgodnych z panujaca moda? czy lepiej bylo by robic cos wbrew temu co zleceniodawca chce dostac?
    Poczyniłem pewne skróty myślowe, to może wyjaśnię, o co mi chodziło.
    Otóż są liderzy, którzy wyrośli na dobrym rzemiośle i są świetni w tym co robią. Stać ich na ekstrawagancję, bo im to wychodzi. I bardzo dobrze, że tak jest, dostają za to dużo pieniędzy, jest ok.
    Tylko to może... kilkanaście osób w Polsce.
    Jednakże reszta braci też chce pięć koła za ślub (albo więcej) i zaczyna bezmyślnie naśladować to, czego nie rozumie i nie potrafi robić. Zaczyna od kupna najjaśniejszych stałek (okej, dobrze je mieć, ale ze świecą szukać takich, co lepszy materiał ze ślubu - dynamika scen, pamiętajmy - zrobi stałkami, a nie zumem). Następnie zakłada 85mm na jedno body, a 14 na drugie i dawaj: czternastką wszystko, co nie ma być detalem, a osiemdziesiątką piątką żyłuje paluszek, nosek, czy ten no... co innego. Każdy kadr jest przekrzywiony, a szkoła kadrowania mówi, iż w którymś z rogów czternastki musi być głowa, żeby była tak fajnie ''zdziwiona''...
    Przy obróbce obowiązuje wszystkoizm. Czyli obrabiający po kolei rzuca kostką, a zamiast cyferek na jej ściankach ma ''kreatywne filtry olympusa'' I wychodzą z LR bw ziarniste i gładkie, pinhole albo tylko same winiety na 10EV, barwy pastelowe i zajefajne, imersjo-ekspresjonizm z elementami kubizmu, a wszystko według klucza random.
    Wypada jeszcze napomknąć, że fotograf ma obowiązkowo bloga, w którym opisuje każdą parę (byli wspaniali i niesamowici), a w ''about'' siedzi, skradziony zresztą liderowi tekst, o tym że w kołysce znalazł Zenita (przez ''th''), a jego pierwsze słowa brzmiały ''flotokrafia chlupna''.

Oczywiście bardzo podkoloryzowałem ten opis, ale nie chodzi mi tu o naśmiewanie się z kogoś konkretnego, a refleksję na temat mód i możliwości. Bo 90% klientów (czytaj - panien młodych) chce:
    a) spełniającego minimum estetyki komunikatywnego i miłego pana fotografa,
    b) zdjęć, na których będzie ładna.
    A te rzeczy można uzyskać praktycznie każdą przyzwoitą lustrzanką ze sprawnym zoomem 2,8 pokrywającym
    zakres eq. 30-100mm. Natomiast ślepa pogoń za szczytem branży produkuje po prostu karykaturę (choć najczęściej nie widzą jej nawet najbardziej zainteresowani czyli młodzi).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    A ja w swieta Bozego Narodzenia w 71 roku zrobilem w pierwszy dzien swiat 27 subow i w drugi 17,do tego chyba ze 30 chrzcin w kosciele.Do sylwestra kazdy dostal po 6 z klatki i mial po 9-11 ujec.Na malucha bylo.Wtedy jedna fotka w kolorze 10x15 kosztowala 25 zl.Wszystko analogowo-to tez plus

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    nie sposob nie zgodzic sie z prawda, ze jedni robia dobre zdjecia inni nie. jedni z glowa, inni bezmyslnie. jedno zdjecie takie drugie takie, trzecie ziarniste czwarte gladkie, piate zielone, szoste czerwone. sam nie robie "spojnych" fotek w reportazu bo chce, zeby kazde mozna ogladac indywidualnie, zatem kazdy motyw wymaga innej obrobki. utrzymywaniu niespojnosci sprzyja niestosowanie zadnych gotowych akcji w programie graficznym a wszystko robie na czuja. moge darzyc do uzyskania podobnego efektu, ale jesli ma nie wyjsc "akceptowalnie identycznie" wole znaczaco skontrastowac roznice. odbiegamy od tematu watku.

powtarzam - lepiej sie nie zenic i wolnym być!

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dka Zobacz posta
    lepiej sie nie zenic i wolnym być!
    e tam, rozwód to moment.
    Robil ktoś w końcu no te... zdjęcia rozwodowe?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    e tam, rozwód to moment.
    Robil ktoś w końcu no te... zdjęcia rozwodowe?
    Chyba żąrtujesz Rozwód, to zazwyczaj wieloletnia jatka

Jak to mój tata powtarza - gdyby ludzie wiedzieli ile krwi stracą podczas podziału majątku, to by się nie rozwodzili
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Chyba żąrtujesz Rozwód, to zazwyczaj wieloletnia jatka

Jak to mój tata powtarza - gdyby ludzie wiedzieli ile krwi stracą podczas podziału majątku, to by się nie rozwodzili
    Dlatego należy wszystko przepuszczać, lub na wejściu rozdzielność majątkowa

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    "A ja w swieta Bozego Narodzenia w 71 roku zrobilem w pierwszy dzien swiat 27 subow i w drugi 17,do tego chyba ze 30 chrzcin w kosciele.Do sylwestra kazdy dostal po 6 z klatki i mial po 9-11 ujec.Na malucha bylo.Wtedy jedna fotka w kolorze 10x15 kosztowala 25 zl.Wszystko analogowo-to tez plus"

Właśnie przeżyłem katharsis.
    Jeśli potrzebujesz kogoś by nosił sprzęt, trzymał reflektor, nosił papcie albo wachlował w parny dzień, zgłaszam moją kandydaturę.
    Absolutny highscore i hall of fame.
    Można zgłosić do księgi Guinnessa.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    z każdego wątku niektórzy potrafią zrobić kotleciarnię jakoś tak ostatnio to forum opanowała choroba zwana fotografią ślubną, nudne to już.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    z każdego wątku niektórzy potrafią zrobić kotleciarnię jakoś tak ostatnio to forum opanowała choroba zwana fotografią ślubną, nudne to już.
    Przepraszam Cie Winnetou -focisz znakomite tematy,ale biznes jest biznes

kowalikster
    Gość
    Bo niektórzy traktują to chyba jako wyznacznik dobrego fotografa, że potrafi z tego wyżyć/na tym zarobić. A najprościej na kotletach, bo niecodziennie można się dostać np. do National Geografic czy bardziej przyziemnie do Rzeczpospolitej.
    Stąd to parcie na kotleta.
    Ostatnio edytowane przez kowalikster ; 30.09.09 o 11:33 Powód: mała zmiana kompozycyjna