Strona 12 z 18 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 173

Wątek: O fotoziutkach, artystach i fotografii ślubnej

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    przyjemne moze byc i tworcze omijanie ograniczen sprzetu ale tylko jesli jest na to czas. przy hobbystycznym fotografowaniu to wlasnie najpiekniejsza sprawa, dajaca maksimum satysfakcji. jednak jesli w gre wchodzi regularna praca na zlecenie swiat traci rozowy kolor, pot leje sie strumieniami a przygryzione wary daja do myslenia ale o tym jak usprawnic robote. pomocna dlon wyciagaja inni azjatyccy robotnicy dajacy urzadzenia spelniajace nowe potrzeby fotoamatora.

trafnie spostrzegl to radio pare postow wyzej. jednak wyraz "modne" troche boli bo nikt chyba nie chce podażac na czyjes dyktando. kazdy foci jak mu w danej chwili pasuje i co zleca klient. fajne bylo by tlumaczenie niezadowolonemu ze zdjec klientowi: "spokojnie spokojnie. wyskakuj z kasy, poczekaj 50 lat i wtedy docenisz to co ci w ubiegłą sobote ufocilem"

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    A tak w ogóle to na tym forum jest dziwne upodobanie do pastwienia się nad fotami ślubnymi, tylko dlatego, że niby ktoś za nie płaci. A co? Własnych oczu ten odbiorca to nie ma? Każdy ma inny gust, dla mnie tylko nie do przyjęcia są jawne błędne (nie popełniane celowo dla jakiegoś efektu, ale z niewiedzy). Znajomy teraz mi takie pokazywał foty z własnego ożenku - obcięte kończyny , dziwne przepały itp. Cóż teraz taka ilość ślubów i cyfrówek, że rynek już nie umie sam wyeliminować fuszerki. A jak młodym się podoba to już ich sprawa. Zdjęcie powinno świadczyć o fotografującym - niech se je cyka czym chce. Co nas to obchodzi tak naprawdę, jeśli efekt się podoba? EXIFowe zboczenie pomału sięga zenitu.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dka Zobacz posta
    przyjemne moze byc i tworcze omijanie ograniczen sprzetu ale tylko jesli jest na to czas.
    Szczerze powiedziawszy nie widzę związku pomiędzy pstrykaniem ślubu np. penem (skrajny przykład oczywiście), a czasem. 250 zdjęć z takiej imprezy obrabiam dniówkę (klikając jeszcze co chwilę na fora, bo to nudne).
    przy hobbystycznym fotografowaniu to wlasnie najpiekniejsza sprawa, dajaca maksimum satysfakcji. jednak jesli w gre wchodzi regularna praca na zlecenie swiat traci rozowy kolor, pot leje sie strumieniami a przygryzione wary daja do myslenia ale o tym jak usprawnic robote.
    Usprawnienie roboty to np. szybki komputer z windowsem potraktowanym nlite, sportejblowanym photoshopem z własną klawiaturą i armią akcji i ramdyskiem trzygigowym (dzięki temu błyskawicznie obrabia się cały materiał). Naprawdę, przeciętnym dzisiejszym sprzętem z 400 iso (w porywach 800) można obrobić chyba każdą imprezę, a najlepszy dowód, że tak się właśnie robiło 5 lat temu.
    trafnie spostrzegl to radio pare postow wyzej. jednak wyraz "modne" troche boli bo nikt chyba nie chce podażac na czyjes dyktando. kazdy foci jak mu w danej chwili pasuje i co zleca klient. fajne bylo by tlumaczenie niezadowolonemu ze zdjec klientowi: "spokojnie spokojnie. wyskakuj z kasy, poczekaj 50 lat i wtedy docenisz to co ci w ubiegłą sobote ufocilem"
    Ale mnie śmieszy ten owczy pęd za liderami rynku (kopnięte kadry, kolory, proporcje, skrajna detalizacja lub odwrotnie itd). Za chwilę cały materiał będzie pstrykany shiftem.
    Rynek składa się też z ludzi oczekujących po prostu ładnych zdjęć i to jest duży rynek. A tego dziś, wbrew pozorom, niewiele.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Chłopaki, ja nie umniejszam waszych talentów. Jednakowoż jest to rzemiosło, bardzo trudne rzemiosło, w którym dodatkowo jest duża konkurencja. Sprzęt i jego możliwości są elementem tej konkurencji. Mody kreuje elita, a reszta za nimi musi nadążyć, by zarobić. Elementem mody jest mistrzowskie użycie posiadanego sprzętu. Im sprzęt droższy, tym dla tych, co go potrafią użyć lepiej, bo tworzy się bariera między fotopstrykiem kamerunem z kamerą i aparatem, a prawdziwym fachowcem oparta nie tylko o utalentowane oko, ale i koszty inwestycji. I tak między innymi (moim zdaniem) wykreowana została moda na pewien sposób patrzenia na ową uroczystość.
    Możecie się napinać, ale tak moim zdaniem jest.

Można się upierać, że teraz nie ma modnego stylu jaki opisałem. Rozumiem was.

I choć się tym nie chwalę, to średnio raz w miesiącu biegam jako drugi fotograf na ślubach. Nie uważam jednak, że to warte opisywania, tak jak sesje dla agencji reklamowych czy jakieś inne rzemieślnicze zajęcia. Nie jest jednak tak, że nie mam pojęcia, co to za wydarzenie, jaki stres. Nie lubię ślubów - pewnie dlatego, że nie lubię imprez "masowych".
    Mam ten luz, że jestem drugim fotografem i mogę czasem coś sknocić.

Podziwiam kilku gości, którzy potrafią zrobić z tego kawał pięknego reportażu. Odwiedzam wątek Garryego i czasem sobie pomlaskam.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Fatman ale ty właśnie potwierdzasz to co ja pisałem :P Co do tego co pozwala używać wysokich ISO to opierałem się głównie na testach. Co do tego jakich ISO się używa to już trochę doświadczenia mojego + znajomych.

Raczej nie powiesz mi, że osoby z D90 robią w zastanym na max ISO i jasnym szkle.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Dlaczego przesiadłeś się na Canona?

Pozdrawiam
    Witam !

Bylem ostatnio na 2 Slubach a trzeci przy okazji odwiedzilem
    i dziwnym trafem fotografowie robili Canonami 5D.

Pytalem sie 3 zawodowcow dlaczego Canon 5D ?

Odpowiedz byla jedna... Bo... foty nie wymagaja
    dodatkowego grzebania w RAW-ach.

Wynika z tego, ze ten aparat zaoszczedza fotografom
    dodatkowej roboty

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    "Szczerze powiedziawszy nie widzę związku pomiędzy pstrykaniem ślubu np. penem (skrajny przykład oczywiście), a czasem. 250 zdjęć z takiej imprezy obrabiam dniówkę (klikając jeszcze co chwilę na fora, bo to nudne)."

no to ja wierzgam przy jednej fotce troche dluzej, niekiedy od 10 do 40 minut. nie wszyscy bohaterowie zdjecia maja zdrowa cere, nie kazdy obrazek ma takie cienie, kolor jak by sie chcialo, nie z kazdym zdjeciem wiem co zrobic wiec czas uplywa na zastanawianiu sie, sa tez ulubione stronki w miedzyczasie.

jednak o zwiazek pomiedzy pstrykaniem slubu a czasem - mialem na mysli czas uplywajacy podczas robienia samego zdjecia podczas reportazu. nikt mi nie powie, ze czas stoi w miejscu kiedy autofokus sobie tryka bezstresowo w swoim tempie ani kiedy fotograf usiluje zapanowac nad tlem, ktore owszem, panstwo mlodzi chcieli by ogladac, ale za 50 lat.

jesli juz nie mozemy pozbyc sie watku o panujacej modzie to trzeba sie przyznac do sztampowej pracy wedlug trendow. dlaczego zatem nie dawac produktow zgodnych z panujaca moda? czy lepiej bylo by robic cos wbrew temu co zleceniodawca chce dostac?

oczywistym jest chec bycia konkurencyjnym czy to za sprawa umiejetnosci czy posiadanych narzedzi.

zawsze bylem zdania, ze malzenstwo to zlo

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Fatman ale ty właśnie potwierdzasz to co ja pisałem :P Co do tego co pozwala używać wysokich ISO to opierałem się głównie na testach. Co do tego jakich ISO się używa to już trochę doświadczenia mojego + znajomych.
    No to moje doświadczenia (i znajomych) są zupełnie inne

Raczej nie powiesz mi, że osoby z D90 robią w zastanym na max ISO i jasnym szkle.
    Nie wiem jak one (te osoby) to robią, mogę wypowiedzieć się za siebie -tak w kościele robię (D90) na zastanym, max (zazwyczaj prawie) iso i jasnym szkle.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Lailonn, od ilus stron - dopiero czytam caly watek - mialem zamiar odpisac Ci na to co piszesz, ale koledzy mnie uprzedzili, nie bede sie zatem powtarzal.

Krotko o mnie? Wyszedlem z Canon'a (5D Mark II, tylko jasne stalki, lampa systemowa, i in). Wszedlem w u43.

Tak sie sklada, ze pare miesiecy temu stanalem na rozstaju. Zdecydowalem jednak, ze zarabial na zycie bede bazujac na 'wyuczonym zawodzie', a fotografie zostawie sobie jako hobby, swoj wewnetrzny swiat.

Ciezar sprzetu spadl, porecznosc wzrosla. Dla mnie - amatora - wystarcza.
    Robilem jak Janko ostatnio slub GH1. Dalo rade? Pewnie, ze dalo.

Czy gdybym zarabial 'slubnymi' na zycie - uzywalbym u43?
    Oczywisicie, ze nie.

I to z wielu powodow, wiekszosc ktorych byla wspomniana, bynajmniej nie dlatego, ze u43 sie nie da.

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Mariush,
    dawno zmieniles Olympus'a na Canon'a?
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 30.09.09 o 01:08 Powód: Automatyczne scalenie postów

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Pytalem sie 3 zawodowcow dlaczego Canon 5D ?
    Odpowiedz byla jedna... Bo... foty nie wymagaja
    dodatkowego grzebania w RAW-ach.

Wynika z tego, ze ten aparat zaoszczedza fotografom
    dodatkowej roboty
    Z kolei mój kolega, od 20 lat żyjący z fotografii wszelakiej (w tym również ślubnej) już nie może ścierpieć 5d z powodu - jak sam mówi - czerwonej dominanty z którą musi wojować w obróbce.
    Tylko wciąż ma dylemat A900 czy D3.
    Jak widać różne są opinie.

(ps. ja tylko cytuję kolegę, sam lustrem Canona nie zrobiłem chyba żadnej foty, a do kolorów podchodzę dość swobodnie)