Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 143

Wątek: 90-250mm moje własne odczucia

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Długodystansowy test ZD 90-250/2.8

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Pewnie zoby jak fotografujesz zwierzaka mieć w GO troche więcej niż tylko źrenicę
    Takiego węża jak fotografujesz któren to wąż ma długą główkę - wtedy trzeba przymknąć - no ale to wada długicj szkieł a nie 90-250
    No ale bez przesady
    F16 do robala z odleglosci paru centymetrow to jeszcze zrozumiem, ale do zwierza z tele gdzie nierzadko dystans to nie jest metr albo dwa do niego. Toz tam nie trza F16 zeby bylo cale w GO.
    Zreszta takie traktowanie to nie pomaga AF byc zapierdalaka
    Ehh, nie przestana mnie pewne sytuacje zadziwiac

W sumie gdybac sobie mozemy jak nie mamy obrazka do czego potrzebna byla taka wartosc przyslony, moze jak autor posta wstawi fotosy to nastapi olsnienie, ze jednak nie da sie inaczej jak F16

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 30.12.11 o 16:10
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

dokładnie - myślę że najlepiej podpytać moose bo ma wypracowane sporo wizjerogodzin tym szkłem

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Jak idzie o mnie napisałem że miałem z nim niewielką styczność może w sumie nazbiera się ze 100h pracy więc podskakiwać nie będę. Pisałem subiektywnie o własnych odczuciach. Wiem że ten obiektyw sporo może tylko nie wiem jak umieścić zdjęcia na forum Jestem tu świeżynką "i kręcę się jak kot na miotle"
    Pozdr.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Odpowiedz w tym wątku -> Opcje zaawansowane -> Załączniki

---------- Post dodany o 16:43 ---------- Poprzedni post był o 16:42 ----------

Odpowiedz w tym wątku -> Opcje zaawansowane -> Załączniki (wyskoczy okienko)

Dodaj pliki -> zaznacz dodane -> kliknij dodaj w linii.

Alnbo po prostu podlinkuj z zewnętrznego serwera.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Dlatego w formie pytajacej byl moj post
    Oj chyba cza zaczac patrzec po exifach bo czlowiek stary i ufny jest, a widac to niepoplaca bo se gadac moge o byle czym...

pozdro

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

właśnie o to chodzi. Ufamy tu sobie, a nie wierzę w to, ze ktoś wrzucając zdjęcie rzekomo z 90-250 nie pamięta co nim fotografował...
    więc tego typu sytuacje sa niedopuszczalne...

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Raz, ze te kadry nie naleza do takich w ktorych 90-250 powinien czuc sie mocny, sa inne obiektywy za wiele mniejsze pieniadze, ktore to robia wiele lepiej.
    Weź kalkulator DoF i sprawdź sobie kiedy f/13-16 się teoretycznie przyda. Ja to zrobiłem dla dystansu 2-2,5 metra, przy ogniskowej 250 (przy liczeniu x2) wyszło mi, że miałbym DoF "cirka" między 1,24 a 1,97 cm. Jednak się do czegoś przydaje takie przymknięcie. Ale... by tak sobie przymknąć trzeba mieć dobre światło.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Weź kalkulator DoF i sprawdź sobie kiedy f/13-16 się teoretycznie przyda. Ja to zrobiłem dla dystansu 2-2,5 metra, przy ogniskowej 250 (przy liczeniu x2) wyszło mi, że miałbym DoF "cirka" między 1,24 a 1,97 cm. Jednak się do czegoś przydaje takie przymknięcie. Ale... by tak sobie przymknąć trzeba mieć dobre światło.
    Zmiescisz w kadrze sarenke z 2-2.5 metra, i nie chodzi mi o foto oka do ktorego te 2cm GO w zupelnosci starczy?

Z drugiej strony na wroblowate to spokojnie starcza f4, trza tylko odpowiednio obiekt przygotowac

Dlatego pisalem, dopoki nie wiem do czego autor musial niezbednie uzyc f13-16 to sobie mozemy gdybac, ale widac ze to wodze fantazji nasz nowy kolega dosyc mocno popuscil...

pozdro

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Zmiescisz w kadrze sarenke z 2-2.5 metra, i nie chodzi mi o foto oka do ktorego te 2cm GO w zupelnosci starczy?
    Moje wyliczenia potraktuj jako żart. Chodzi tylko o to co ewentualnie można uzyskać taką przysłoną przy wspomnianej ogniskowej. A przykłady? Kiedyś coś tu przykładowego popełniłem. Nie było sarenki, ale inny zwierz z opisywanej przez Ciebie odległości. Swoją drogą sarenka z tej odległości... musiałbym się mocno zakamuflować .

Z drugiej strony na wroblowate to spokojnie starcza f4, trza tylko odpowiednio obiekt przygotowac
    J.w. Wystarczy przejrzeć wątek od początku by zobaczyć co ewentualnie można uzyskać fotografując ptaki z odległości 2,5-4 metry. Można też zobaczyć kadry "sportowe".

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Nigdy się nie przyda. Poczytaj sobie o dyfrakcji. Przy f16 średnica krążka rozproszenia dyfrakcyjnego jest większy od średnicy krążka rozproszenia przyjmowanej do liczenia GO, czyli w żadnym punkcie obrazu nie wystąpi ostrość wymagana w GO. Będzie mydło na całym obrazku. Chyba, że ktoś kupuje takie szkło do wstawiania małych fotek na fora