Myślę, że jak by dodac do tego szkła silniczek SWD to dla wielu był by to idealny sprzęt na ptaszki/mecze itp. Kiedyś jeszcze ''jadalne '' iso 3200 i życ nie umierać.
Myślę, że jak by dodac do tego szkła silniczek SWD to dla wielu był by to idealny sprzęt na ptaszki/mecze itp. Kiedyś jeszcze ''jadalne '' iso 3200 i życ nie umierać.
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Ptaszki... nie wiem... popatrz na powyższe zdjęcia... żeby uzyskać sensowną GO i tak trzeba przymykać do min. 5,6...
przy f2,8 i odległości 3-5m mamy GO 1-3cm...to nawet sikorę trudno złapać.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
A kto powiedzial FF, jak ktos chce ogniskowej to podpina 7D majacy 18mpix przy cropie 1.6 lub 12mpix przy cropie 2.0 jesli ktos uparcie chce.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Chodzi o syntetyczna jakosc czy stosunek jakosc/cena?
ZD 50-200 jest duzo rozsadniejszym wyborem.
Crop mozna liczyc 1.6 vs 2.0, mozna upakowaniem pikseli, jak komu pasuje.
Nazywasz mnie kretynem? Nie zagalopuj sie.
Szklo bylo pokazywane przy okazji premiery zoom'ow f/2.0. Obstawilbym wyzsza cene 35-100 niz 90-250.
Czy pytanie o zasadnosc jakiekolwiek produktu czczonej tu firmy musi wywolywac agresje? Najwiekszym problemem szkiel high grade zd to ich cena ktora powoduje ze sa to szkla teoretycznie dobre, 50-200 jest duzo lepszym szklem od 90-250 bo daje dobra jakosc obrazu, ma o cale 20% mniejsza ogniskowa i 0.5EV mniej swiatla za 1/5 ceny i 1/3 ciezaru.
Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 5.03.10 o 23:00 Powód: Automatyczne scalenie postów
Coby nie było, że tylko zuiko drogie:
cgi.ebay.pl/Carl-Zeiss-FE-2-8-300-mm-Tele-Superachromat-NEW-from-la_W0QQitemZ370341407599QQcmdZViewItemQQptZCamera_ Lenses?hash=item563a116b6f#ht_5082wt_1504
![]()
"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"
Czytanie postów gościa, który WYŁĄCZNIE mędzi wywołuje agresję. Przynajmniej u mnie.
Zapomniałeś dodać "moim zdaniem". Moim zaś Twoje posumowanie ZD 90-200/2.8 jest g warte. Nie odmawiam Ci posiadania swojego zdania, jedynie wyrażam swoje zdanie na temat Twojego.
Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 6.03.10 o 00:10
I po co sie klocic?Szklo kapitalne i tyle.Jesli chodzi o cene to dla jednego drogo dla drugiego juz nie.
Bylem z kolega i ogladalismy szkla w sklepie.Mi 50-200 bylo za drogie ,a jemu 90-250 bylo tanie.
Tylko ze ja wlasciciel renty,a on wlasciciel kliniki na 60 lozek.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Zabrałem 90-250 na mecz piłki ręcznej...
Piotrek, EL,
a ja bym z checia zobaczyl te same scenki z np d700 i 200/2, i 90-250 @ 100 mm.
wtedy mozna by porownac bokeh, i plastyke szkla.
Ja w ogóle nie byłbym zainteresowany takim porównaniem. Dość porównań. Każdy kto ma możliwość używania więcej niż tego, co posiada w torbie z czasem zaczyna rozumieć, że u każdego gospodarza jest podobnie. Określone różnice, często drobne, każą lubić w danej chwili jednego bardziej od drugiego.
Pozdrawiam