Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 143

Wątek: 90-250mm moje własne odczucia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Odp: Długodystansowy test ZD 90-250/2.8

Pisałem wcześniej, że ten obiektyw, podobnie jak i inne długie i ciężkie szkła, najlepiej by się pewnie czuł na głowicy z długą płytka mocującą. Extremalnie wimberly Dotychczas mocowałem go do głowice 141RC i ani nie wyglądało to stabilnie, ani takie nie było. Od niedawna używam głowicy filmowej Manfrotto 701HDV i jest o wiele lepiej. Co prawda gwałtowne ruchy są niemożliwe ( w końcu głowica olejowa) ale znacznie układ zyskał na stabilności. Można dostosować opór czy dokładnie wyważyć zestaw, który nawet przy niezablokowanej głowicy utrzymuje poziom. Dochodzi płynny ruch obiektywu, żadnych przeskoków, szarpań itp. Gdyby mieć E-5 to od razu filmowanie wchodziłoby w grę Ale nic to. W biurze Parku leży PEN ( jakiś) więc będzie szansa przetestować.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Kilka przykładów zmiany ogniskowej. Z exifem.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	01.jpg
Wyświetleń:	102
Rozmiar:	475,7 KB
ID:	58708   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	02.jpg
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	312,0 KB
ID:	58709   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	03.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	305,2 KB
ID:	58710   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	04.jpg
Wyświetleń:	107
Rozmiar:	307,4 KB
ID:	58711  

"Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Zambrowa, podlaskie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Widzę Piotrze, że nieodmiennie dobrze służy Ci to szkło. I jak dowodzą foty w świadomych rekach taki zestaw daje rezultaty. Powodzenia życzę w dalszych bezkrwawych "po Puchalskiemu" foto łowach!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Kurde,zazdroszcze Ci normalnie zazdroszcze.I z tej zazdrosci to nie moglem sie powstrzymac.Kurde,liczenie dzieci i mama daj jesc niesamowite.Załącznik 58712Załącznik 58713

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Dzięki Mirku.
    Jeszcze RAWy na FTPa trza będzie powrzucać, Hades zapodał mi kiedyś adres z hasłem, wieczorem powrzucam. Teraz na łączu 1Mb można poszaleć Cywilizacja na wieś zawitała ...

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Uwazaj zebys zaraz nie dostal bury za zdjecia gniazd i wogole, ze sie krecisz przy gniazdach

Bardzo ladne fotki srodowiskowe z zycia tych pieknych ptakow, widze ze tez zauwazyles niezaprzeczalne atuty glowic filmowych w fotoprzyrodniczej

Wiadomo, ze dobry zum to jest to, jedyne co lepsze to dobra stalka, tyle ze jak slusznie podkresliles nie jest tak uniwersalna

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

nyny - spoko. Zezwolenia wymagane były, jak i zdjęcia wykonywane zasilają w naturalny sposób archiwum Biebrzańskiego Parku Narodowego. Paczkę kalendarzy będę miał na lutowym plenerze do rozdania

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    nyny - spoko. Zezwolenia wymagane były, jak i zdjęcia wykonywane zasilają w naturalny sposób archiwum Biebrzańskiego Parku Narodowego. Paczkę kalendarzy będę miał na lutowym plenerze do rozdania
    Kurde,boje sie ,ze tu to za malo.Moze nie wystarczyc.Chociaz poczekajmy co wolnotarisze w branzy napisza.

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Dalej.
    Szczelność i wytrzymałość.
    Bezczelnie szczelny Brak pyłków w środku, drobinek kurzu czy też kropelek pary wodnej. Specjalnie co prawda z nim nie nurkowałem, ani burzy piaskowej nie przeżyłem, ale pracował w bardzo różnych warunkach. Najbardziej ,,mokro" miał w zeszłym roku podczas bobrowania. Akurat trafiła się zawieja mokrego śniegu kiedy leżałem na lodzie przy bobrach. Po pół godzinie cały zestaw spływał wodą, a większość zdjęć okazała się nieostra z powodu wody spływającej po przedniej soczewce. Wygoniła mnie dopiero zwijająca się ekipa Sasse Naturfilm, która bała się o kamerę. I operator miał rację - mój E-30 od tego czasu wariuje z programami, co chwilę muszę mu przypominać, że robimy w trybie A, a nie P, S czy jakimś filtrze artystycznym. Obiektyw natomiast w żaden sposób nie odczuł panującej wówczas wilgoci.
    Tamtej zimy przeszedł też test temperatury ujemnej. Rano -27°C, potem nieco cieplej do - 15°C. Wad w działaniu nie stwierdziłem.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2048780.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	122,4 KB
ID:	58721   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2280924.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	102,2 KB
ID:	58722   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2230759.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	198,8 KB
ID:	58723   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2210506.jpg
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	207,0 KB
ID:	58724  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2210206.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	150,0 KB
ID:	58725   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2210317.jpg
Wyświetleń:	67
Rozmiar:	219,6 KB
ID:	58726   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2210394.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	243,1 KB
ID:	58727   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3011539.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	202,2 KB
ID:	58728  

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Podczas tych zimowych podchodów nie używałem statywu. Zestaw nosiłem na dwóch paskach - od obiektywu i korpusu. I tu niespodzianka. Po dwóch dniach zauważyłem, że są problemy z ostrością. Tzn, ostro jest, ale nie tam gdzie trzeba. Przeważnie za obiektem zainteresowania. Biorąc korpus z podpiętym szkłem do ręki wyczułem spory luz na bagnecie. W pierwszej chwili sądziłem, że od tego noszenia ,,wytarł" się bagnet. okazało się jednak, że tak w bagnecie korpusu jak i obiektywu poluzowały się śruby mocujące. Śrubeczki właściwie. Po dokręceniu problem zniknął, ale teraz już uważałem i co jakiś czas musiałem dokręcać te śrubki. Jest tak do teraz. jeżeli dłuższy czas ponosze zestaw na ramieniu, muszę pamiętać o sprawdzeniu luzu i ew dokręcić mocowania. Wśród znajomych użytkowników wszelakich tele typu 300/2.8 do 600/4 nikt takiej wady u siebie nie stwierdził. Co prawda mało kto nosi takie zestawy na ramieniu. regularnie w ten sposób porusza się Paweł Świątkiewicz ze swoim 200-400/4. Muszę go zapytać.