Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Ustawienia E-510

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Automatyczny balans bieli jest zawsze tragiczny. Sprawdza się jedynie w świetle słonecznym lub błysku lampy. W innych przypadkach trzeba zmienić ustawienie lub fotografować w rawach.
    Czy zawsze tragiczny? Może w Olympusie, bo np. w mojej (już byłej-sprzedałem) Fuji S100FS auto WB był "o niebo" lepszy. W warunkach gdy mamy tylko światło słoneczne, nie ma problemu, prawie każdy aparat zrobi poprawnie. Problemy z WB pojawiaję się gdy mamy mieszankę światła. Miałem okazję robić zdjęcia na weselu u znajomych gdzie sala o kolorystyce niemal pomarańczowej była oświetlona lampami halogenowymi filmowca, zdjęcia robione E-510 na auto WB to tragizm, dopiero WB własny dał pozytywny efekt. W tych samych warunkach z Fuji na WB auto balans był całkiem przyzwoity. Więc jednak można zrobić auto WB poprawny.
    Pytanie do kolegów, jak auto WB w Oly E-30, też tak jak w E-510? Mam na niego ochotę.
    Ostatnio edytowane przez XXL ; 11.09.09 o 09:53
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez XXL Zobacz posta
    Czy zawsze tragiczny? Może w Olympusie, bo np. w mojej (już byłej-sprzedałem) Fuji S100FS auto WB był "o niebo" lepszy.
    Nie miałem do czynienia z S100. Miałem za to dwa kompakty Fuji (E900 i F50) i tam balans bieli też nie robił cudów. W świetle żarowy wszystkie zdjęcia były żółte. Tyle, że F50 używa teraz rodzinka do pstrykania byle czego i byle jak, więc im to nawet nie robi różnicy, bo tego nie zauważają.

Pytanie do kolegów, jak auto WB w Oly E-30, też tak jak w E-510? Mam na niego ochotę.
    Jest tak samo, jak w E-410. Tyle, że ja nie doświadczyłem żadnego wpływu ustawienia balansu bieli na rawy, jak ktoś tutaj wcześniej pisał. No i problemu nie ma, jeśli ustawi się jakiś predefiniowany WB adekwatnie do panujących warunków. Np. dzisiaj jest u mnie pochmurno i w domu dość jest dość ciemno i szaro. AWB w takich warunkach zabarwia nieco zdjęcie na niebiesko, za to "chmurka" spisuje się świetnie. Z kolei "cień" nieco ociepla.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Czy zawsze tragiczny? Może w Olympusie, bo np. w mojej (już byłej-sprzedałem) Fuji S100FS auto WB był "o niebo" lepszy. W warunkach gdy mamy tylko światło słoneczne, nie ma problemu, prawie każdy aparat zrobi poprawnie. Problemy z WB pojawiaję się gdy mamy mieszankę światła. Miałem okazję robić zdjęcia na weselu u znajomych gdzie sala o kolorystyce niemal pomarańczowej była oświetlona lampami halogenowymi filmowca, zdjęcia robione E-510 na auto WB to tragizm, dopiero WB własny dał pozytywny efekt. W tych samych warunkach z Fuji na WB auto balans był całkiem przyzwoity. Więc jednak można zrobić auto WB poprawny.

Wszystko co automatyczne jest złe nie znaczy że nie nalezy uzywać ale należy lioczyć się z tym że jest to automatyczne.

Nie ma powtarzalności bo coś się zmienia bo coś się inaczej policzyło bo coś bo coś bo coś...... Automatyczna moc błysku w lampie błyskowej też jest automatyczna więc co zdjęcie to inna bo coś,,,,

Dlatego jak sklejasz zdjęcia do panoramy - nie korzystasz z Automatycznego pomiaru swiatła z automatycznego balansu bieli czy automatycznego focusa.

Zdjęcia musza być takie same jesli chodzi o ekspozycję a Ty musisz nad tym panować....

Sam bardzo często przez wygodę ustawiam AWB bo potem i tak garść RAWów wywołuję z takimi samymi ustawieniami ale należy o tym pamietać że niespodzianki mogą się zdarzyc zwłaszcza w jpgach

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zgadzam się jak najbardziej, auto, to jest auto, nie myśli. Ale automatyki są lepiej i gorzej działające. Fuji S100FS i w S9500, S9600, zwłaszcze S100FS ma AWB na super poziomie. Miałem do czynienia z Olympusami E-300, E-500 i teraz E-510, Canonem 350D, 400D, Nikonem Coolpix 5700, D40, D70s i Nikon miał AWB w miarę dobry, następnie Olki, Canony to tragedia, tylko światło dzienne a światło mieszane to bez RAW nie da się nic przyzwoicie zrobić. Jedno co zauważyłem, im sprzęt wyższej klasy, tym automatyki w nim działają gorzej.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ...Jedno co zauważyłem, im sprzęt wyższej klasy, tym automatyki w nim działają gorzej.
    Może producenci wychodzą z założenia, że jak ktoś kupuje aparat z możliwości zapisu do RAW to nie będzie korzystał z jpg. A może tym sposobem chcą wymusić/przekonać do korzystania z RAW?
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.