Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
automatyczne WB jest fantastyczny w E1 ale ten miał jakiś wielki czujnik i sobie radził w 510 czasem awb coś odwali ale
1) w RAW nie ma stresu
2) ostatnio mam stałe ustawienie wb na chmurkę jak robie na zewnątrz i jestem bardzo mile zaskoczony wynikami
E-3, E-30 i chyba E-620 też mają czujnik, a AWB to i tak lipa.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
wszytsko co automatyczne to lipanie ma powtarzalności zbytniej
Ja dopiero ostatnio (za namową Bigbeda) skalibrowałem sobie (średni) ekran w laptopie (który był za jasny) i dużo zdjęć, które kiedyś wydawały mi się mdłe, nabrało kolorów i kontrastuJa po prostu kiedyś w kalibrację nie wierzyłem ;>
Teraz wiem, że to istotna sprawa
Link: http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-2.php
problem pojawia się gdy masz zdjęcie typu :
1.osoba przy świecach , ale zapalone żarówki i dopalasz lampą z dyfuzorem
2. pochmórny dzień , ale dodajesz blende srebrno-złotą , złotą
3. ostre słońce nad osobą fotografowaną masz dyfuzor
dobas: u nie ó :/
Ostatnio edytowane przez dobas ; 11.09.09 o 11:12
Zakładam że chcesz aby format zdjęcia wyszedł z aparatu z możliwie największą liczbą informacji dostępną dla tego korpusu (kontrast, głębia tonalna itp) a zatem niestety do obróbki. Dla ustawienia Natural: kontrast - 2; ostrość -2; nasycenie 0
Dla ustawienia VIVID: kontrast -1;ostrość -2;nasycenie 0
Dodatkowo filtr odszumiania na słabo lub wyłączona ( dla długich ekspozycji włączam lub kiedy poprostu jest ciemno)
Jeśli pracujesz na JPG to ustaw minimalną kompresję
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez imacandi ; 10.09.09 o 15:49
E510 czasami jak WB źle się ustawi robi coś z zielenią, co później przy wywoływaniu rawa nie da się skorygować bez ingerowania w kolory. Szczególnie rzecz ma się w słoneczny dzień, najczęściej popołudniem, przy kadrach gdzie jest dużo roślinności. Ja stosuję taki podział. E510 używam tam, gdzie potrzebuje większe ISO i stabilizację, czyli najczęsciej we wnętrzach i w nocy, a E1 na zewnątrz.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska