Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Olympus E-620 czy E-520

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    BTW, na czym ta dziwność polega? Pytam z ciekawości bo nie używam.
    Lekko rozjaśnia cienie, działania na światła nie stwierdziłem (a chyba to powinien być priorytet). Może to kwestia wprawy, ale jakoś nie udało mi się zmusić tego trybu do uzyskania ciekawszych efektów. Poza tym - mało kiedy robię w jpg zdjęcia. Gdyby ta gradacja czyniła cuda, pisano by o niej tu i ówdzie, a tak... To tylko ładnie się na folderach reklamowych prezentuje.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cudów to nie czyni, ale działa tak jak lekkie podciągnięcie cienie w rawie. Na światła nie ma żadnego wpływu. Trzeba unikać niedoświetlenia zdjęć, bo wtedy automat uzna, że cień jest na całym zdjęciu i podciągnie wszystko, dodając przy okazji dużo paskudnego szumu. Funkcja ta generalnie działa prawidłowo, ale raczej nie wnosi nic nowego dla tych, którzy i tak bawią się w posprocessing zdjęć.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Jednak wole niedoswietlac zdjecia bo z cieni zawsze cos mozna wyciagnac
    natomiast jak przeswietle to z przepalonych swiatel juz nic nie wyda.

Kwestia na ile niedoswietlic aby miec pewnosc ze mamy pozniej akceptowalne
    szumy w cieniach.

Co do tych testow to bralbym pod uwage tez temperature w jakiej
    robiono testy i czy matryca wczesniej robila iles zdjec testowych bo
    wiadomo, ze pracujaca matryca nagrzewa sie.

Mam tutaj na uwadze robienie zdjec przy wlaczonym Live View bo
    to tez podnosci szumy gdy matryca nagrzewa sie na podgladzie.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nie do końca się z tym zgodzę, bo gdyby tak było to Nikon D300 byłby jednym z gorszych aparatów. Ma koszmarne JPG, które wyglądają jak z kompaktu. Nie mniej chyba nie ma obiektywnego i uniwersalnego testu.... który pozwoliłby coś takiego pomierzyć. Zawsze jakiś soft, coś zachachmęci. To jak ze sterami do ATI czy NV,...
    Dodam już w temacie, Ja wolałbym E620. A to z racji nowszego softu. Poprawionej matrycy. Generalnie aparat dopracowany. Może bardziej plastikowy, nie wiem, ale AF ma wielkie znaczenie. Jeśli dodasz do tego 14-54, będzie super,. Za jakiś czas kupisz sobie tele 70-300 albo coś lepszego. Poznasz czego ci brakuje i wtedy zdecydujesz
    Ostatnio edytowane przez zibi1303 ; 19.08.09 o 19:12
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Aparat raczej nie jest bardziej plastikowy. Jest po prostu lżejszy, a to może dawać złudzenie mniejszej solidności.

| OlyJedi Awatar spogi
    Mieszka w
    Poniatowa / Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Nie wiem czy Ci coś pomogę tym tekstem ale jak dziś wziąłem w ręce E-620 to mi się nastrój poprawił jak wróciłem i wziąłem swój E-500 Przecież 620 nie ma się w jednej ręce trzymać :/ Miałem jakiś czas przez chwilę w rękach 520 i jest o wiele lepiej
    Przyznaję się bez bicia, że jestem blady w sprawach technicznych i na ten temat się nie wypowiadam, jednak wygląd zewnętrzny jest dla mnie bardzo ważny (m.in. dlatego nie wybrałem kiedyś E-300).
    Jedyny plus to ruchomy LV - szczerze ? - jak dla mnie to tylko tyle co przeważa na korzyść E-620.

Pozdrawiam
    Wojtek T.
    www.galeria.stalowcy.com --> Wojtka T. fotoreportaże z meczów Stali Poniatowa I nie tylko !!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    warszawa/paris
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Racja, testy na DPREVIEW.COM sa na jpegach, ale... zauwaz EPICURE ze wszystkie aparaty, mowie o Olympusie, testowane sa z tym samym szklem. Inne firmy nie wiem bo ich tak nie sledze jak Olego, ale pewnie kazdy Canon z jednym i tym samym szklem Canona, Nikon z najlepszym Nikona itd. Jest zreszta napisane jaki to obiektyw. Olympus testowany jest zawsze z 50 macro Olympusa.

Ponadto, jak zauwazysz, zdjecia sa robione dokladnie w tej samej temperaturze, wilgotnosci i oswietleniu. Z reguly wszystkie parametry aparatu sa ustawione na "fabryczne" wartosci. Dzieki temu, np. w Olympusie mozesz latwo porownac parametry wszystkich body, wiedzac ze ustawienia, warunki oraz obiektyw byly dokladnie takie same. Fakt, poziom odszumiania jest rozny, ale skoro producent daje takie ustawienia defaultowo to pewnie doszli do wniosku ze sa one optymalne.
    (Wiem, ze E-510 testowali z wylaczonym Noise Filter ale za to z ustawionym na -2 wyostrzaniem, bo uznali ze to optymalne ustawienie dla tej puszki.)

Oczywiscie, mozna stwierdzic ze testy na JPEGach sa malo miarodajne, ale tu masz pewien punkt odniesienia, tzn, porownujesz zdjecia zrobione w identyczny sposob - jw.

I widac wyraznie, ze matryca 12,3 MPx jest lepsza niz 10 MPx!!, ale zalezy co nas interesuje. Bo DR nowych olkowych matryc idzie leb w leb z konkurencja, wiec tu duzy plus i duzy przeskok w porownaniu do poprzednich, niestety wzrosly lekko szumy... itd. PISZAC TO CIAGLE PAMIETAM ZE TO DLA JPEGOW, ale za to dla wszystkich lustrzanek!!

Napewno lepiej porownac dwie lustrzanki, ktore sa testowane w dokladnie taki sam sposob, niz wziac wyniki testu jedenj z np. dpreview a innej z imaging-res., ect.

Osobiscie, czesto tam zagladam, sam czesto robie fotki w jpegach, wiec dla mnie te testy sa w sam raz. I co wiecej, mam porownanie, jak moj Olympus wypada na tle innych puszek, konkurencji rowniez. Teraz mam E-30 i porownujac je do siebie nie zamienilbym sie na E-3.

Podobnie ma sie E-620 do E-520. Tzn E-30 i E-620 - taka sama matryca, inny AA filter, oraz E-3 i E-520 ta sama matryca, inny filtr dolnoprzepustowy. UWAGA. sporo ludzi twierdzi ze E-510 ma rowniez te sama matryce co E-3, niestety ale wg. mnie nie. Obie sa 10 MPix ale liczba rzeczywistych pikseli jest rozna, wiec nie moga one byc takie same.

PODSUMOWUJAC: gdybym mial wybrac miedzy E-620 a E-520 wybralbym E-620. Uwazam ze ma lepsza matryce - zdecydowanie lepszy DR, ma ISO skok co 1/3 EV, lepszy AF, gorszy akumulator bo o mniejszej pojemnosci - ale to trudno, ma podswietlane przyciski, odchylany wyswietlacz, szybszy procesor, itd.
    KrzysztofM; E-500; 9-18, 14-45, 14-54 II, 40-150, 70-300, FL-36, RM-1

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mroqu Zobacz posta
    Bo DR nowych olkowych matryc idzie leb w leb z konkurencja...
    Chyba jednak nie, ale nie chce mi się tłumaczyć. Poza tym i tak mnie to mało interesuje. DRa mam pod dostatkiem, a jak mi brakuje, to sobie robię HDRa. Lepsza matryca wprowadziłaby jedynie kosmetyczną poprawę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Zapomnieliście o jeszcze jednym ważnym szczególe rozwojowym - do E-620 można dokupić oryginalny olkowy grip, do E-520 tylko wyrób firm trzecich.

Co do DR - też uważam, że E-620 radzi sobie podobnie, jak czasami nie lepiej niż konkurencja. Zerknijcie na test:

http://www.cameralabs.com/reviews/Ol..._results.shtml

Widzicie granicę między niebem a stokiem góry? A co inne aparaty z tym zrobiły? Oczywiście, wszystko zależy od ustawień. Te same aparaty na tych samych ustawieniach będą robiły inne zdjęcia:

http://www.neutralday.com/three-diff...on-5d-mark-ii/

Tutaj z kolei przykład na to, że w Olkach warto nieco zjechać z kontrastem w ustawieniach (przynajmniej tak mam ustawione moje E-3). Ale mało który testujący zagłębia się w takie niuanse, stąd takie skrajne często opinie.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Zapomnieliście o jeszcze jednym ważnym szczególe rozwojowym - do E-620 można dokupić oryginalny olkowy grip, do E-520 tylko wyrób firm trzecich.

Co do DR - też uważam, że E-620 radzi sobie podobnie, jak czasami nie lepiej niż konkurencja. Zerknijcie na test:

http://www.cameralabs.com/reviews/Ol..._results.shtml
    Witam

W tych testach popelnili pewien blad a mianowicie
    robili wszystkie zdjecia przy tych samych przyslonach dla
    Olka, Nikona, Canona.

Dla systemu APS-C dla przyslony okolo f8 szkla sa najlepsze optycznie ale
    dla 4/3 juz nie jest dobrze bo powyzej f4 dla dobrych szkiel
    zaczyna robic sie mniej ostro

Stad powinni wybadac jaka przyslone zastosowac dla poszczegolnych szkiel aby miec jak najlepiej w obrazie.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów