Strona 32 z 39 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 387

Wątek: Panasonic GF1 nowy gracz w systemie micro-cztery-trzecie nadchodzi !!!

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Oczywiscie, aby porownac obrazek, ktory dostane jesli chodzi o DOF.
    Dziwne kryterium. Wieksza GO mniejszych matryc jest po prostu cechą, czasem wadą, czasem zaletą.
    Moze w ramach fetyszu GO bedziemy zakladac robienie mniejszych odbitek z wiekszych matryc? (w ramach wyrownania CoC )

Ta dyskusja jest - z praktycznego punktu widzenia - bez sensu. Z czysto praktycznego. Dlatego, ze wiekszosc uzytkownikow Leici, tych ktorzy uzywaja szybkich szkiel - albo uzywa ich na 1.4,[...]
    Wiesz co, moje obserwacje (fakt, ze nie uzytkownikow Leici) pokazuja, ze f/1.4 uzywa sie glownie nie ze wzgedu na GO, a raczej ze wzgledu na brak swiatla. Otwarte 50/1.4 na FF ma zbyt czesto GO za mala i trzeba wbrew warunkom swietlnym sie przymykac, kosztem zwiekszania ISO.

BTW, fast lens po naszemu to bylo chyba zawsze ,,jasne szklo''?

Czyli nie da sie w ogole porownac do u43, gdyz tej glebi sie nie uzyska.
    Ja tam sobie umiem porownac duze aparaty chocby nawet do takiego LX5

Ten fetysz GO jest bronia obosieczna, gdy przejdziesz w warunki duzej GO. Byle maluch bedzie w okolicach optimum, gdy szklo FF trzeba bedzie przymykac do 16-22. Albo nawet do ,,vs nothing''. I co? I nic.

Nie interesuje mnie w tym momencie wiekszosc, [...](tzn. ono tez sie lepiej zachowuje po przymknieciu,[...]
    Ładne.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jedno z tego jasno wynika: m/43 póki co ma problemy z DR i z bokeh. Pierwsze miejmy nadzieję przestanie być problemem za kilka lat, drugie można delikatnie zrekompensować kupując taniego 45-200 czy 14-150 a różnicę w cenie szkieł oddać żonie na buty
    Uzytkuje juz system 4/3 i m4/3 od zarania dziejow. Przygode rozpoczalem z flagowcem E1 wtedy jak wiecie za kosmiczne pieniadze, co do DR, to nie bede poddawal pod watpliwosc wykresow i pomiarow madrych glow ale na moje i moje fotki taki E3 czy inny 520 tonalnie zachowuje sie gorzej od mojego E-PL1 czy GF1.

Matryce w 4/3 duzo latwiej przepalic i gorzej odzyskac cokolwiek, matryce z mikrusow sa jednak nowoczesniejsze i dla mnie tonalnie i DRowo lepsze.

Zas problem bokehu dla mnie praktycznie nie wystepuje.
    Ladny bokeh uzywam przy portrecie, a to daje mi nawet smiesznie tani helios do kupienia na znanym serwisie za 30-50zl.

W ogole dostrzegam coraz wiecej zalet w stosunku do wad dla 4/3 i mikro, uzywam jednoczesnie wielu systemow, bo lubie, bo mam i coraz czesciej siegam po E-PL1 miast np duzej puszki w 4/3 czy innym systemie.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Na początek tylko powiem, że chyba jeszcze spałem i zamiast wysokich czułości napisałem bokeh.

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    ale na moje i moje fotki taki E3 czy inny 520 tonalnie zachowuje sie gorzej od mojego E-PL1 czy GF1.
    Może ja się nie znam na tym technicznym bełkocie, ale chodziło mi o to, że mając 5D (klasyk) to mogłem sobie i z 1EV przepalić bez szkody (do odzyskania w raw), to samo 350D (gdzie się podziały te 8 MPx dslr).
    Mając już 7D w momencie zauważyłem jak czujnym trzeba być jeśli chodzi o przepały, ale i jednocześnie o dobijanie w punkt na wysokich czułościach.
    Kupując (świadomie) GF1 wiedziałem, że będzie jeszcze gorzej.
    Tu - m/43 - o wiele łatwiej o te przepały a precyzja naświetlania na wysokich czułościach to imho kolejne wyzwanie przed użytkownikiem.

To miałem na myśli pisząc o DR.

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    i coraz czesciej siegam po E-PL1 miast np duzej puszki w 4/3 czy innym systemie.
    Ja natomiast boję się po prostu, że przy takim skoku co 2-3 lata moim ideałem będzie LX6 i piszę to jak najbardziej serio.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kbns Zobacz posta
    Wiesz co, moje obserwacje (fakt, ze nie uzytkownikow Leici) pokazuja, ze f/1.4 uzywa sie glownie nie ze wzgedu na GO, a raczej ze wzgledu na brak swiatla.
    Ja tam mam odwrotnie, wysokiego ISO na FF sie nie boje, ziarno czesto sam dodaje, a i czesto B&W uzywam.

Otwarte 50/1.4 na FF ma zbyt czesto GO za mala i trzeba wbrew warunkom swietlnym sie przymykac, kosztem zwiekszania ISO.
    W omawianym przykladzie jest 35mm i tego bym sie trzymal.

BTW, fast lens po naszemu to bylo chyba zawsze ,,jasne szklo''?
    Szybkie, jasne, wiadomo o co chodzi
    Ja znam obie wersje i obu uzywam (szybkie po pozwala na krotsze czasy naswietlania, cos w ten desen)

gdy przejdziesz w warunki duzej GO. Byle maluch bedzie w okolicach optimum, gdy szklo FF trzeba bedzie przymykac do 16-22. Albo nawet do ,,vs nothing''. I co? I nic.
    Dokladnie, sam tez to wiele razy powtarzam ludziom tak wychwalajacym matryce APS-C, czy FF vs u43 - o tym przymykaniu.
    Ale ta 35'ke wystarczy przymknac do f/8 i ma sie glebie wydaje mi sie wystarczajaca. Najwyzej f/11.
    Na pewno nie f/16-22 - ale to juz moze indywidualna kwestia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Czegoś w tej dyskusji nie rozumiem. A mianowicie jaki jest problem w przymykaniu przysłony dla uzyskania większej GO, skoro ma się do dyspozycji wyższe użyteczne czułości?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jest.
    M mają tak samo "dostępne" wyższe czułości jak i GF1.
    powyżej 800 lepiej nie podchodź (chyba że Artystyczne Bi&Dablju).
    Post€powi fotografowie powiedzą> "konkurencja je MIAŻDŻY".
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 4.01.11 o 14:33

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Ja natomiast boję się po prostu, że przy takim skoku co 2-3 lata moim ideałem będzie LX6 i piszę to jak najbardziej serio.
    A czegosz tu sie bac? Wszystko dazy do miniaturyzacji, nim sie obejrzymy, lustra zastapia EVF, matryce beda coraz mniejsze i bardziej doskonale itd...

Szczerze mowiac to nie potrafie zrozumiec pogoni za megapixelami i wysokim iso, nie potrafie, na prawde, zajmuje sie fotografia juz kupe (kope) lat i szum w zadnym stopniu mi nie przeszkadza, a wrecz dodaje uroku fotkom, oczywiscie nawet sio tryliard kupa, kiedy fotograf D... )))

A BTW Piatka od Canona jest ponadczasowa. Oczywiscie versja I
    Ale i tak wole w pewnych aspektach mikro, sigme czy Nikona?

Boli w kieszeni bycie wielosystemowym ale niestety nie ma puszki doskonalej.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    jest.
    M mają tak samo "dostępne" wyższe czułości jak i GF1.
    powyżej 800 lepiej nie podchodź (chyba że Artystyczne Bi&Dablju).
    Post€powi fotografowie powiedzą> "konkurencja je MIAŻDŻY".
    Chyba M8. M9 na ISO 2500 wyglada jak GF1 na 1600, tyle ze ma o niebo wiecej szczegolow, wieksza rozdzielczosc i lepsza dynamike, nie ma wypranych kolorow.
    http://www.dxomark.com/index.php/en/...nd3)/Panasonic

Ale konkurencja je miazdzy. Tyle, ze konkurencja nie ma tak uzywalnych szkiel 0.95 i 1.4 - w pelni otwartych - raz. Konkurencja nie da tylu szczegolow co M9 na wyzszych ISO - dwa. Z M przy oku mozna robic nieporuszone zdjecia z czasami rzedu 1/4s, oczywiscie bez zadnej stabilizacji - trzy.

Fakt - w pubie po pijaku - nie.

PS: nie polecam sie sugerowac przykladami z DP Review, pokazuja jedynie - co pstrykacz JPG dostanie po wzieciu w rece M9.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Chyba M8. M9 na ISO 2500 wyglada jak GF1 na 1600, tyle ze ma o niebo wiecej szczegolow, wieksza rozdzielczosc i lepsza dynamike, nie ma wypranych kolorow.

No to mówisz o jakiejś INNEJ leica
    M9 i M8 mają prawie identyczny* obraz (oczywiście poza rozdzielczością)

M9 dzięki swojej większej rozdzielczości można lepiej odszumić (i dobrze bo wirtualnie polepszy się obraz na kilku wykresach DXO).
    Wystarczy wrzucić jednak na LR DNG z ustawieniami (all flat) i widać że "konkurencja ją MIAŻDŻY" -sam potwierdzasz (Teoria "FFizyki Wielkich Matryc" -pojechała na urlop).
    Poza tym warto by sprawdzić "problem" F-STOP M8 Vs. M9 czy występuje i w jakim stopniu na CCD.
    Albo lepiej nie -po co sobie psuć nastrój -i ten nezmącony niczym, czysty jak łza hurraoptymizm.
    M9 ma nowszą matrycę i większą powierzchnię światłoczułą a zaczynają się problemy na "brzegach" kadru.
    Zwłaszcza z tymi "w pełni użytecznymi -w pełni otwartymi jasnymi stałkami" których prawie nikt nie widział a wszyscy się do nich modlą {sam czekałem parę miesięcy na luxa 35mm ASPH II aż sobie dałem siana (starczyło jeszcze na kuchnię)-Zeiss dziękuje firmie Leica AG.}
    Do Crona 40mm (850zł) jak trafisz muzealny nie zajechany egzemplarz dorzuć jeszcze 5400€ za body.
    Różnicę widać jak na dłoni -każdy rozpozna te tysiące euro na obrazku

Konkurencja ma w pełni używalne szkła f0.95 i f1.4 (również z AF) " użyteczne w pełni otwarte" a do tego ma również tele obiektywy (powyżej 135mm) stabilizowane zoomy a ! NAWET ! o zgrozo -macro>?<
    I cały ten komplet (do wszystkiego) będzie dalej tańszy od pojedyńczego summiluxa M 35mm ASPH.
    Mało tego -do zabawkowego GF1 podłączysz (z kaprysu) te wszystkie "Million Dolar Babys" systemu M a odwrotnie już nie. Manualnie ustawisz ostrość patrząc na 7/10x powiększony wycinek (w dowolnej części kadru) co do pixela nie musząc wścibiać*w prostokącik na środku by przy przekadrowaniu modlić się o przychylność GO by się nie rozmyśliła i nie poszła w p...ewne miejsce poza zmierzonym obszarem.
    Ty to wiesz, ja to wiem, Ci którzy nie usnęli podczas czytania wątku też to wiedzą a jednak wszyscy udowadniamy sobie relatywność pewnych faktów.
    Czy to jest poważne?

Wniosek taki że dla tych którzy nie chcą się rujnować istnieje realna alternatywa dla M.
    Nie daje takiego prestiżu i rankingu w sprzeczkach na forach ale zdjęcia wychodzą nie gorsze (niekiedy inne ale nie gorsze) a w wielu sytuacjach zdjęcia wyjdą w warunach w których M nie warto wyciągać ze swego Luigi Super Duper Lizard Nopp Traditional Original Leather Bag.

* jeśli wyłączyć wszystkie polepszacze programowe to widaç*ten sam kolorowy zawrót głowy na większych czułościach (1:1).
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 4.01.11 o 16:26

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Ja chciałem tylko dodać jak ważną robotę pchają do przodu chłopaki z Olka usprawniając silnik jpg.
    Otóż steveleicaman (autor "testu") podal sampla jpg ooc na leica forum i napisał, że to jedne z jego lepszych zdjęć. I ma rację!
    Powinniśmy się bardziej skupić na łapaniu tych ulotnych chwil niż wiercić w korpusie w poszukiwaniu perfekcji ustawień.
    I ja za to dziękuję Panasowi (za bosko inteligentne iAuto w LX3) i Oly za obrazek z E-PL1.

A tu rzeczony pocałunek z M9
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=37361016
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.