Strona 36 z 39 PierwszyPierwszy ... 263435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 387

Wątek: Panasonic GF1 nowy gracz w systemie micro-cztery-trzecie nadchodzi !!!

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Jeżeli mowa o obiektywie 14-42 MEGA O.I.S to warto pamiętać, że nie ma on przełącznika stabilizacji. Włącza się ją i wyłącza w menu Pana. Można też ustawiać jakieś jej różne warianty. Czy olympusy w swoim menu dają taką możliwość ustawiania stabilizacji obiektywu Pana 14-42 to nie wiem. Nie wiem nawet jak ten obiektyw "domyślnie" startuje z olympusem (ze stabilizacją czy bez, a jeżeli ze stabilizacją to w jakim jej ustawieniu).
    Ostatnio edytowane przez psl ; 26.01.11 o 15:34

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Co do stabilizacji w korpusie w E-PL1, to mam coraz wieksze wrazenie, ze u mnie nie dziala, z reki robie mniej ruszone zdjecia na dlugich czasach...
    Zobacz czy nie zmieniłeś trybu stabilizacji; jest kilka.

przy długich czasach: ja zawsze robię i uczę znajomych tak: mówcie osobom fotografowanym, żeby stali dopóki im nie powiecie "już" a wy (pstrykacze) oprócz oczywistego delikatnego muśnięcia spustu migawki trzymajcie nieruchomo sprzęt dopóki... nie zobaczycie fotki w trybie podgląd na LCD. Znaczcie poprawia odsetek ostrzejszych zdjęć.
    Generalnie problem przy czasach 1<->1/10 jest tylko z dziećmi gdzie króluje przedwczesne I wanna see, I wanna see
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    gietrzy,

Czy mam auto, czy pionowa, czy pozioma, wydaje mi sie, ze lepiej mi wychodzi bez stabilizacji, moze powiem inaczej, raz dziala, raz kompletne fiasko, na czasach zalozmy 1/6-1/15, oczywiscie sceny bardzo statyczne.

Dla zartownisiow: nie nie pije juz od wielu lat

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Sprawdź, czy winą nie jest przypadkiem kitowy obiektyw. Chyba na imaging-resource twierdzili, że może on powodować poruszenie zdjęć (jak? nie mam pojęcia) na czasach, na jakich powinno się uzyskiwać ostre zdjęcia.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Z 20tka Panasa mam to samo...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    gietrzy,

Czy mam auto, czy pionowa, czy pozioma, wydaje mi sie, ze lepiej mi wychodzi bez stabilizacji, moze powiem inaczej, raz dziala, raz kompletne fiasko, na czasach zalozmy 1/6-1/15, oczywiscie sceny bardzo statyczne.

Dla zartownisiow: nie nie pije juz od wielu lat

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Może Twoje ręce drżą niestandardowo - przecież to jest wynik przebadania iluś tam trzymających aparat i uśrednienie mikrodrgań aparatu w ich rękach, albo silniczek od drgań się popsuł lub rozprogramował?
    Próbowałeś na innym aparacie?
    Powinna być włączona stabilizacja w obu kierunkach, jak nie pomoże trzeba dać zarobić serwisowi.
    Piszesz, że bez stabilizacji wychodzi lepiej, ze stabilizacją rozmywa, mam tak jak zapomnę wyłączyć is i zapnę aparat do statywu. może Twoje ręce mniej drża niż moję i żadna stabilizacja nie jest tu potrzebna.

Zadzwoń na informację do Olympusa Jack Ci na pewno lepiej coś podpowie...
    Nie masz czasu - pisz na PW do niego

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 27.01.11 o 13:14
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ...Zadzwoń na informację do Olympusa Jack Ci na pewno lepiej coś podpowie...
    Nie masz czasu - pisz na PW do niego

Pozdrawiam AP.
    A co mam podpowiedzieć? Moim zdaniem, to kwestia osobowa i mam tego potwierdzenie. Na 10 ekspozycji ze stabilizatorem, przy ogniskowej ok. 14 - 25 mm (fizycznie w 4/3), po 1 sekundzie każda, wykonuję 3-4 ostre i 1-2 do przyjęcia, ale prawdą jest, że trzeba spełnić pewne warunki. Jeszcze je pamiętam z ostrego, 2-letniego treningu, jakie mi zafundowało wojsko do działań w ramach pogardzanej, acz bardzo koniecznej w wojskach lądowych specjalizacji. Jeden utrzyma aparat na 1/6 sekundy, a drugiemu nie pomoże stabilizator na 1/30.
    Oczywiście możliwa jest awaria stabilizatora, ale pewne stwierdzenie takiego stanu może powstać dopiero po wykonaniu nieudanych prób aparatu przez kilka różnych osób kumatych w fotografii. Również błędem jest oczekiwanie, że stabilizator jest cudem elektroniki, który rozwiąże wszystkie problemy związane z długimi ekspozycjami. Jest taka stara zasada fotograficzna, mówiąca, że trzeba ustalić czas naświetlania jako ułamek 1/ogniskowa. 4/3 ma matrycę dwukrotnie niższą, niż FF, więc logika nakazywałaby tak wyliczony czas naświetlania jeszcze dodatkowo dwukrotnie skrócić. Tak ustalony czas naświetlania możemy wydłużyć o 2EV wydajności stabilizatora i okaże się, że cudów nie ma (przepraszam za to stwierdzenie). Jest zatem wiele powodów mojej ostrożności w ocenianiu pracy stabilizatora.
    Jednak w przypadku podejrzenia o nieprawidłowości w jego działaniu, najsensowniejszą rzeczą będzie skorzystanie z pomocy serwisu, szczególnie, gdy aparat znajduje się w okresie gwarancyjnym.
    Jack

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Dziekuje koledzy za wypowiedzi, potestuje jeszcze, choc teraz powoli coraz bardziej dopuszczam mysl, ze to ja, czy tez moje rece sa opanowane, kiedys zawodowo strzelalem

pozdrawiam serdecznie
    Janek

PS
    Aparat mam noweczke wiec jest na gwarancji ale jak juz wspomnialem pocwicze go jeszcze, jutro zabieram go pod wode

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam

Gdzieś na tym forum czytałem że można odbić błysk lampy wbudowanej w GF1 od sufitu. Był nawet link do YT. Czy możecie pomóc i wskazać ten filmik.?
    Pozdrawiam
    Dawid

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria
    To nie był GF1.
    To był EPL1 - tam błysk można odbić, w GF1 niestety nie.