Strona 16 z 39 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 387

Wątek: Panasonic GF1 nowy gracz w systemie micro-cztery-trzecie nadchodzi !!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Jerry - czy mógłbyś napisac dlaczego chcesz kupić 14-45 jesli już masz 14-140 ?
    Rozmiar, waga, mobilnosc z GF1. Rzadko korzystam z dluzszych ogniskowych. Przejrzałem jeszcze raz testy SLR Gear, oba szkła są dobre jak na zoom'y. Jeden może być ostrzejszy na ogniskowej A, za to słabszy na B, itp.

Zdecydowalem sie jednak wymienic GH1 na GF1, a za nadwyzke finansowa dolozyc do szkiel. Stad rozwazam 14-45mm jako "uniwersalny zoom", ktory jednak jest duzo tanszy od 14-140mm. Na ta chwile - nie mam niestety tyle czasu, ile bym chcial - na video. A w przyszlosci planuje miec i tak dwa body (moze uzywany GH1, moze GH2?).
    Nie oszukuje sie, video w GF1 na pewno nie bedzie na takim poziomie jak w GH1, ale jakis czas to przezyje.

Pewnie zaskakuje niektorych decyzja, ale wszystko zostaje w rodzinie u43

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Rozmiar, waga, mobilnosc z GF1. Rzadko korzystam z dluzszych ogniskowych. Przejrzałem jeszcze raz testy SLR Gear, oba szkła są dobre jak na zoom'y. Jeden może być ostrzejszy na ogniskowej A, za to słabszy na B, itp.

Zdecydowalem sie jednak wymienic GH1 na GF1, a za nadwyzke finansowa dolozyc do szkiel. Stad rozwazam 14-45mm jako "uniwersalny zoom", ktory jednak jest duzo tanszy od 14-140mm. Na ta chwile - nie mam niestety tyle czasu, ile bym chcial - na video. A w przyszlosci planuje miec i tak dwa body (moze uzywany GH1, moze GH2?).
    Nie oszukuje sie, video w GF1 na pewno nie bedzie na takim poziomie jak w GH1, ale jakis czas to przezyje.

Pewnie zaskakuje niektorych decyzja, ale wszystko zostaje w rodzinie u43
    przemyśl jeszcze czy nie G1-jakość fot jak w GH1 - fakt - brak filmów ale, jakość wizjera w GF1 dramatycznie różna na korzyść G1- nie wszystko da się na LCD -nie mówiąc o ręcznym ostrzeniu przy nie odchylanym ekranie.
    Cena też dramatycznie różna G1 z kitem można kupić za ok 1700 zł z fakturą a GF1 dwa razy drożej a to pieniądz na kolejne szkła.
    Małeńką kamerę HD można kupić za kilka stów.
    Miłych przemyślen!
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 12.10.09 o 07:28

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Jako użytkownik sprzętu canona do tej pory byłem przyzwyczajony do tego, że zakup kolejnych szkieł/body, jest jedynie kwestią pieniędzy, a nie dostępności.

Dlatego też polityka handlowa panasa cały czas mnie zaskakuje. Od premiery GH1 minęło już sporo czasu, a sprzęt mogę kupić jedynie w kilku sklepach w Polsce, w kosmicznych cenach i jedynie z "jedynie słusznym" obiektywem kitowym.
    Podobna sytuacja panuje nie tylko w Polsce, ale również w Europie i USA. Cena 'referencyjna' 1500USD z marca tego roku jest nadal najniższą oferowaną przez niektóre sklepy (większość próbuje sprzedać ten sprzęt znacznie drożej). Nie ma ofert sprzedaży z tańszym kitem, czy samego body.

Nie można także nigdzie oddzielnie kupić podstawowych szkieł panasa (14-140 czy 14-45). W innych systemach rzecz nie do wyobrażenia.

Czytając o dostępności u4/3 odnoszę wrażenie jakbym się żywcem przeniósł w lata 80-te ubiegłego stulecia.

@Jerry

W związku z powyższym postanowiłem zweryfikować swoje potrzeby i aktualnie nastawiam się na zakup GF1. Jeśli ból po stracie wizjera będzie nie do zniesienia to być może kiedyś w niedalekiej przyszłości powrócę do pomysłu zakupu GH1 (GH2?)....

Na razie GF1 powinien wystarczyć (w końcu zacznę zabierać sprzęt ze sobą zamiast męczyć się z aktualnie posiadaną mega aparaturą).
    Powoli tracę jednak nadzieję, że panas zaczanie normalnie sprzedawać, w normalnym sklepie, za normalną cenę, swoje kity.

Przymierzam się więc do zakupu GF1 z kitem 14-45 i oddzielnie stałki 20/1.7 (zakładajac, może błędnie, że przynajmniej stałki pojawią się w sklepach bez dodatku w postaci body).

Jedyny niepokój mi towarzyszący to stabilność zestawu GF1+metz 48AF-1 (lub ew. metz58AF-1 )....
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 12.10.09 o 09:27

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Autorzy DP Review (tutaj Simon Joinson)- po wielu uwagach i prosbach, powiedzieli na forum, ze zaczna sensowniej testowac HIGH ISO, gdyz porownanie np. E-P1 z GF1 na ISO 800 jest bez sensu, gdyz GF1 uzyje przykladowo czasu 1/400, podczas gdy E-P1 1/250 w tych samych warunkach...
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33354829

Na forum dostaja baty rowniez za ponizsze zdanie, ktore najprawdopodobniej napisali bez zadnych testow, patrzac jedynie na specyfikacje:

“Talking of audio, the lack of stereo recording or a microphone socket means that sound is the GF1's weak spot, bettered by the Olympus E-P1 and Panasonic GH1 (as well as many DSLRs), and pretty much rules it out for serious video use. The built-in mike is pretty sensitive (and quite directional), but the sound quality is unimpressive, especially in windy conditions.”

Jakis czas temu im pokazalem, ze totalnie nie maja pojecia o video w GH1\GF1. Myslalem, ze chociaz manual przeczytaja, ale widac slabo im to idzie...
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 15.10.09 o 03:12

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A ja sobie przeskoczyłem do strony 32 (powinni takie porównania robić częściej) i faktycznie ten zafarb nieba w GF-1 jest paskudny (mówię z perspektywy jpg shootera).

At a pixel level (as seen in our studio comparisons) the E-P1's JPEG output is slightly better, but how much difference the slightly more accomplished processing will make at normal viewing magnifications is debatable. Certainly if you download any of the JPEG files on this page you'll need to look very closely to see any resolution advantage either way. What you can see - even in a thumbnail - is the two cameras' very different tonal rendition, particularly in the way blue skies and green foliage are recreated in the final JPEG.

Olympus fans have long raved about 'Olympus color', and it's not hard to see why; the default settings produce pleasing and well optimized results that require little - if any - post processing. There's no secret formula to the Olympus look: it's a fairly simple combination of punchy contrast and slightly higher than average saturation of blues and greens, combined with accurate white balance and a metering system that isn't frightened of increasing exposure to get bright pictures. The result is almost always better than the GF1, though the punchy color and contrast and 'sailing close to the wind' metering can lead to blown highlights and day-glo colors if it gets things even slightly wrong.
    To ja już chyba wolę Olkowe kolorki + b. często używane -0,3 EV
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

qbic
    Gość
    ISO Sensitivity and Dynamic Range

ISO 100 -5.4 EV 3.1 EV 8.5 EV
    ISO 200 -5.4 EV 3.1 EV 8.5 EV
    ISO 400 -5.4 EV 3.0 EV 8.5 EV
    ISO 800 -6.4 EV 2.9 EV 9.3 EV
    ISO 1600 -7.7 EV 2.8 EV 10.6 EV

myślę ze fani testów DR z dpreview będą zadowoleni

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przecież i tak wiadomo, że liczy się to DR przy najwyższej jakości a nie całkowity. Wtedy ci wyjdzie mniejszy DR używalny? Chyba, że coś pomyliłem? Z resztą co to jest używalny DR?
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    10,6 EV przy iso 1600? Jaaasssne...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    10,6 EV przy iso 1600? Jaaasssne...
    Widac wiecej w cieniach, stad pewnie ten wynik.

W Canon 5D II jest podobnie, tez bierze sie to z cieni, dynamika jest wieksza na 3200, niz ISO 100.

PS: A moze zostawili tryb 'Nostalgic'
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 15.10.09 o 12:35