Maniek - masz świetne szkła, szczególnie pod wyjazd wakacyjny... Jedź, ciesz się wakacjami i rób foty. Szkiełko kupisz jak naprawdę będziesz wiedział czego chcesz, kasę zdążysz zawsze wydać. Jeszcze ktoś wspomni o ZD 9-18 albo ZD 50 i dopiero będziesz mieć zagwozdkę. Wszystkie Zuiko wymienione w tym wątku są fajne, tylko każde inne. Ludzie za Ciebie nie wybiorą a jak to zrobią to jest spore ryzyko, że nie trafią jednak w Twoje potrzeby, tym bardziej, że sam ich jeszcze do końca nie sprecyzowałeś. Odpuść zakupy póki co...
Wybierając się na wycieczki przyrodniczo - rekreacyjne często zabierałem jedynie 70-300 na body i nawet kilka fajnych zdjęć zrobiłem. To co przeszkadzało to ciasny kadr. Do pokazania krajobrazu po prostu 70-300 nie nadaje się. Teraz na takie przechadzki zabieram 50-200, ale czasem wracam z myślą, że można by tam pójść jeszcze raz i zrobić ładny kadr takim 12-60.
tak tak, wiem
muszę sam zdecydować,
ale idę za Twoją radą - odpuszczam zakupy na tę chwilę
co nie przeszkadza w poczytaniu opinii na przyszłość
nie mam komfortu pobawienia się kompletem z E-systemu
żeby wyrobić sobie własną opinię z praktyki
więc jestem zdany na opinie innych,
a gdzie znajdę bardziej rzeczowe, niż u praktyków z tego forum?
ceneo i skąpiec z postami w stylu "super lufa robi fajne foty" to trochę za mało, jak na wydatek kilku tysięcy złotych
Dlatego jak ostatnio jechałem do Szkocji to zabrałem.... wszystko
Fakt, że byłem w tej komfortowej sytuacji, że na miejscu miałem do dyspozycji mieszkanie i samochód. Na wypady mogłem zabierać to co mi aktualnie pasowało. Ładny plecaczek do którego wszedł sprzęt i bagaż podręczny do samolotu osiągnął limit![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
zanim się przelogowałem z analogów na E-system sporo poczytałem,
i mój komplet marzeń wyglądał tak: E3 + ZD12-60 + ZD50-200 + ZD50 + FL50
na tę chwilę nie mam z niego nic
mimo, że mam zadowalającą mnie puszkę, 4 szkła i flesza,
więc może kiedyś....
póki co spróbuję wykorzystać potencjał tego co mam,
bo sam wiem po sobie, że sprzęt to nie wszystko
nawet nowym 14-42 mogę dać "po oczach"
dzięki wielkie Romek za info
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
pewnie zlejecie mnie śmiechem,
bo zamierzam zabrać ze sobą.... ....statyw
wybieram się samochodem, więc znajdę miejsce,
i może wreszcie uda mi się coś sensownego zrobić w nocy
a tak OT:
po zmroku 18 sierpnia w Omisiu jest inscenizacja bitwy morskiej piratów na nabrzeżu
Ostatnio edytowane przez Maniek74 ; 6.08.09 o 22:10 Powód: Automatyczne scalenie postów
Mam moje ulubione 50-200, ale na wyjazdy trzymam stare 40-150. Pomiędzy 150 a 200mm nie ma moim zdaniem aż tak dużej różnicy, w jasności (w końcu jedziesz latem - w nowym trochę większa) też nie, by dźwigać tyle więcej. Zamiast tego wolę wziąć np. fiszaja
Mógłby Oly wyprodukować coś pokroju 14-150/3.5-5.6, jest niby Leica, ale cena... No cóż, ale i tak mamy malutkie i dobrej jakości kity![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.
Ja popieram Puchatka- przed tygodniem wymieniłem 14-54 na 12-60 i do dźwigania na wyjazd urlopowy jeszcze 50-200 nie mam zdrowia.. a linie lotnicze kasują za nadprogramowe kilogramy.
12-60 jest bossski.
Ponieważ nie mam kitów- czego żałuję, poszły razem z E410 "do ludzi"- bardzo bardzo poważnie zastanawiam się nad lekkim tele w postaci 70-300.
Zdając sobie sprawę z tego, że ze względu na światło będzie to obiektyw "od marca do września".
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Statyw zabrałbym obowiązkowo.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb