Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Zapraszam do oglądania i oceniania

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Stary, w czym rzecz, o co chodzi, co to ma być? Jak mamy odbierać to zdjęcie? Co ono ma przedstawiać? Dlaczego ma zainteresować postronnego odbiorcę, zazwyczaj mającego gdzieś wszystko, co nie jego autorstwa?

Świat jest pełen niedobrych zdjęć, zrzutów z karty, co do których autorzy nie rezerwują sobie ni odrobimy samokrytycyzmu. Dlaczego nie wstrzymać się przed dokładaniem swoich trzech groszy do tego zalewu ogromnej ilości całej tej miernoty?

Mówię z doświadczenia. Nie żebym się wstydził swoich prób sprzed, nie pamiętam, czterech czy pięciu lat. Ale śmiać mi się z mojej gorliwości, z jaką wmawiałem postronnym obserwatorom, że "tak właśnie miało być" i "że to dobre zdjęcia". Więcej - wmawiałem tak sobie, choć porównując moje "prace" do osiągnięć innych łatwo było stwierdzić, że ani tak nie miało być, ani że to były dobre zdjęcia.

Oba zdjęcia dobre nie są. Nie są nawet średnie. Są - mówiąc oględnie - kiepskie. Mojego spojrzenia, jako osoby, która codziennie ma okazję obejrzeć z 500 nowych zdjęć przesyłanych przez flickrowe RSS-y, nie zatrzymują ani moment.

W sumie to nie wiem, co chciałem napisać w tym poście. Może to, że na świecie pełno jest bubli. My - jako ludzie inteligentni i bardziej wrażliwi od konsumentów, którzy biorą wszystko, co im się wciśnie, czy to chodzi o chińskie odkurzacze, czy braci Mroczków, czy nowy sezon Tańca z Gwiazdami - nie powinniśmy tych bubli tworzyć sami.

A może po prostu mam gorszy dzień...

EDIT: w międzyczasie doszło zdjęcie trzecie. Mojego zdania nie zmienia.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    kolejne
    Ostatnio edytowane przez spartyka ; 25.08.09 o 16:04

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    i jeszcze jedno
    Ostatnio edytowane przez spartyka ; 25.08.09 o 16:04

kowalikster
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez spartyka Zobacz posta
    Nie dodaję zbyt wiele zdjęć na raz bo uważam, że lepiej się skupić na każdym z osobna.
    Teraz chcesz nas wziąść na ilość chyba. Lepsza jakość, choć mówią, że z ilości i jakość można wychwycić.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chcieliście więcej to wrzucam

| OlyJedi Awatar Bzyku
    Mieszka w
    Stary Sącz/małopolska
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria
    Samokrytyki trochę...
    Zdjęcia do rodzinnego albumu, jako pamiątka czy na NK -mogą być.
    Ale to jest portal foto. Licz się z krytyką i wyciągaj z niej wnioski. Zanim wrzucisz coś to porównaj do zdjęć z galerii, tych z najwyższymi ocenami, i przemyśl czy warto. Duuuża część userów to zawodowcy, artyści, ich krytyka może być bardzo bolesna.
    Zadaj sam sobie pytanie: chcę się nauczyć czegoś (bo w końcu jestem początkujący) czy chcę się pochwalić, że robię zdjęcia? Jeżeli to drugie - to raczej wrzucaj na NK, czy inną fotkę.pl.
    Pozdrawiam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bzyku Zobacz posta
    Samokrytyki trochę...
    Zdjęcia do rodzinnego albumu, jako pamiątka czy na NK -mogą być.
    Ale to jest portal foto. Licz się z krytyką i wyciągaj z niej wnioski. Zanim wrzucisz coś to porównaj do zdjęć z z galerii, tych z najwyższymi ocenami, i przemyśl czy warto. Duuuża część userów to zawodowcy, artyści, ich krytyka może być bardzo bolesna.
    Zadaj sam sobie pytanie: chcę się nauczyć czegoś (bo w końcu jestem początkujący) czy chcę się pochwalić, że robię zdjęcia? Jeżeli to drugie - to raczej wrzucaj na NK, czy inną fotkę.pl.
    Pozdrawiam.
    Absolutnie liczę się z krytyką. I spodziewałem się gromów z nieba.
    Chętnie oprócz krytyki usłyszałbym również jakieś dobre rady od zawodowców.
    Bardzo Wam wszystkim dziękuję za opinie.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Chętnie oprócz krytyki usłyszałbym również jakieś dobre rady od zawodowców. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za opinie.

Zrób zdjęcie.

Nie podoba Ci się? Świetnie, sprawa załatwiona => nie wrzucaj go na forum.

Podoba Ci się? Świetnie, poczekaj dwa tygodnie. Podoba Ci się nadal? Świetnie, sprawa załatwiona => wrzucaj je na forum.

To raz.

Dwa: obróbka nie ratuje zdjęcia.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziekuję.
    Teraz to juz się boję cokolwiek wrzucać

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dziekuję.
    Teraz to juz się boję cokolwiek wrzucać
    Spoko, czyli nie chciałeś komentarzy/krytyki, ani nie spodziewałeś się gromów z nieba. Oczekiwałeś pochwał, bo wydawało Ci się, że, raz, zdjęcia są fajne, dwa, poświęciłeś na ich obróbkę dużo czasu i byłeś zadowolony z efektu.

Miast ściemniać, wpisz wprost tytuł wątku "To moje zdjecia - chwalcie!"

Pisząc poważniej: świetna decyzja - nie wrzucaj na razie nic. Popatrz na zdjęcia innych, pouczestnicz w dyskusjach, poczytaj, poucz się. Zrób zdjęcia i odczekaj dwa tygodnie - jeśli Ci się spodoba, zamieść je w swoim wątku.
    Ostatnio edytowane przez Smerf Maruda ; 5.08.09 o 13:41