Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Oswajanie Nikkora 50mm/f1.2

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Oswajanie Nikkora 50mm/f1.2

Od tygodnia staram się oswoić tytułowego, manualnego Nikkora. Oto pierwsze próby:

1. Przy dobrym świetle:

2. Wewnątrz, przy małej ilości światła:

3. Makro z konwerterem MCON-40 (zdjęcie powtórzone z innego wątku):

Z ciekawości zrobiłem szybki test GO (porównawczy, nie jakościowy):

4. Nikkor f1.2

5. Nikkor f1.2 + MCON-40

Oj będzie zabawa z ostrzeniem
    Pozdrowienia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    przez to co pokazałeś ten obiektyw znacznie zyskał w moich oczach test na "podziałce" wyszedł świetnie wg mnie - laika
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Dzięki za komentarz. Zabawa z tym manualnym obiektywem jest przednia i ciągle odkrywam nowe możliwości. Wczoraj wieczorem wyszperałem w moim zestawie do C750 filtr polaryzacyjny B+W. Przy tak jasnym obiektywie będę go mógł stosować bezproblemowo do zdjęć w "terenie". Znalazłem też rzadko wspominaną funkcję w menu aparatu - sterowanie mocą błysku wbudowanej lampy w zakresie 1/2 do 1/64. Tak więc czekają na mnie próby z doświetlaniem lampą fotografowanych obiektów (może to być bardzo przydatne przy robieniu portretów). Zobaczymy.
    Skoro wspomniałem portrety, to może zamieszczę przykład potencjalych możliwości tego obiektywu (jak będę duży, to może w pełni je wykorzystam ). Zdjęcie bez żadnych obróbek (oczywiście oprócz zmiany rozdzielczości), żeby móc ocenić sam obiektyw. Światło z widocznej na zdjęciu lampki i komputerowego monitora:

Pozdrowienia.
    Ostatnio edytowane przez kano ; 5.08.09 o 16:56

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Ładnie rysuje to szkiełko.

ps. chyba Diabolique chwalił się nim kiedyś
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    W pełni się zgadzam, rysuje bardzo ładnie nawet przy szeroko otwartej przesłonie. Skopiuję tutaj zdjęcie z innego wątku, żeby dać pełniejszy przegląd możliwości tego obiektywu. Zdjęcie ponownie prosto z aparatu, z ręki przy przesłonie f/1.2, ostrzone w LV (x10):

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Zacne szkiełko - prawda.
    Pozdrówka.

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A ile taki cuś kosztuje? Na allegro jakoś nie mogę go namierzyć.
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

...

Ostatnio edytowane przez rpoznan ; 5.08.09 o 22:47

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Obiektyw ten kupiłem okazyjnie ponad 2 lata temu. Wówczas ceny tego obiektywu spadały (nowy kosztował w Stanach około $400-$500 dolarów). Mój egzemplarz, jak widać na zdjęciach, nie ma oryginalnej gumy na pierścieniu wyostrzania, stąd cena była bardzo atrakcyjna. Zaryzykowałem i jak się okazało od strony mechaniki i optyki jest on w znakomitej kondycji. Z ciekawości sprawdziłem obecą cenę nowych egzemplarzy i okazało się, że oscyluje w pobliżu $700.
    Na pierwszym załączonym zdjęciu widać "goły" obiektyw, natomiast na drugim założony jest już adapter Nikon-Olympus, a z drugiej strony kołowy polar B+W. Na ten solidny, niemiecki polar można bez obaw założyć konwerter MCON-40. Mam jeszcze w spadku po C750 (ciągle działa) konwertery WCON-07 i TCON-17. Jak bym się uparł, to mógłbym je nakręcić na Nikkora i miałbym ogniskową odpowiednio: 35mm i 85mm. Tylko jeszcze nie wiem po co.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Nikkor1.jpg
Wyświetleń:	430
Rozmiar:	94,1 KB
ID:	21595   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Nikkor2.jpg
Wyświetleń:	417
Rozmiar:	118,2 KB
ID:	21596  

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Jeszcze drobna uwaga dotycząca rosącej ceny tego obiektywu. Prawdopodobnie nadal jest produkowany (wersja z 9 listkami w przesłonie rozpoczęta na początku lat 80.). Ciągle jest w ofercie Nikona, ale coraz częściej pod pozycją "out of stock" lub "backorder". Zapewne przyczyniły się do tego wyniki testów, które wykazały, że bardzo szybko, bo już przy przesłonie f2, osiąga on swoje najlepsze parametry. A w zakresie f2-f4 jest lepszy od takich legend jak: LeicaM Noctilux czy Nikkor Noct, kosztujących po kilka tysięcy dolarów. Niech przykładem będzie poniższy wykres MTF (Awerage MTF Graph based on 3mm of center measuring).
    Jeżeli kogoś przekonałem, to życzę udanych łowów np. na aukcjach używanego sprzętu, bo obiektyw jest tak solidnie wykonany, że nietrudno trafić na dobre egzemplarze.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Nikkors.jpg
Wyświetleń:	357
Rozmiar:	76,0 KB
ID:	21643  
    Ostatnio edytowane przez kano ; 6.08.09 o 21:29