Mam sporo poprochów w obiektywie Zuiko OM 1-1,4 50 mm.
czy wiecie gdzie można wyczyścic to profesjonalnie we Wrocławiu?
Mam sporo poprochów w obiektywie Zuiko OM 1-1,4 50 mm.
czy wiecie gdzie można wyczyścic to profesjonalnie we Wrocławiu?
Nie mam 1,4/50 tylko 1,8/50 i ten bardzo ładnie mi sie rozkręca. Nie potrzebuję żadnych fachowców - czyszczę sam. Na początek odkręć pierścień z napisami z przodu i zobacz co jest pod spodem. Delikatnie za pomocą suwmiarki odkręć pierścień mocujący, wyjmij soczewkę (rękawiczki!) i przedmuchaj. Od tyłu trudniej się dostać, bo wkręty są mocno dokręcone i można zerwać gwiazdkę (potrzebny dobry wkrętak - ja doszlifowałem końcówki, żeby dokładnie pasowały do łebka),. Jak zdejmiesz pierścień mocujący, będziesz "w domu". Jeśli nie masz smykałki do majsterkowania, to lepiej rzeczywiście daj do warsztatu...![]()
Pomysł głupi, nie słuchaj. Jak ci się rozjustuje szkiełko, to nic sam nie poradzisz.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Mój kuzyn kiedyś dostał od dziadka stary zegarek Omega. Oj stary, to był zegarek. Pamiętał Niemca, co niósł w 1941 nieświadomym Ruskim cywilizację. Postanowił go wyczyścić. Wierzył, że mu starczy inteligencji i sprawności manualnej, by dokońć tego samodzielnie.
Zegarek przeżył odwrót Niemca spod Stalingradu, jak dziadek się zarzekał jednokrotne utopienie w szambie przy jego opróżnianiu oraz kilkadziesiąt lat pracy na roli. Nie dał rady głupocie kuzyna.
Wnioski wyciągniej sam.
Pozdrawiam
k@mil
szanujący się fotograf swoje obiektywy czyści sam. Znaczy - nikt z dyskutantów nie ma smykałki do majsterkowania
![]()
E-30 / 12-60 / ...
http://ramian.pl
A chociaż gwóźdź w ścianę to potrafisz wbić?![]()
technik219 nie bądź taki mądry
Po awarii HELIOSa złożyłem go dopiero za 3 razem tak żeby się skale zgadzały!
Druga zabawa już poszła sprawniej.
Nie nie mam dwu lewych rąk, dlatego odradzam taka zabawę jeśli z jakiś względów obiektyw jest dla kogoś cenny (a ma to być pierwsza zabawa w takie kocki).
Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....
A kierowca naprawia swój samochód, a programista swój komputer. Ha ha ha.
Na początku podałeś dobrą radę, ale zawsze warto ostrzec, wtedy rzekomy majsterkowicz zastanowi się dwa razy czy warto.
P.S. Komputery rozkręcałem jak byłem mały i nawet mi to wychodziło, teraz jako programista nienawidzę komputerów i nie potrafię ich rozkręcać - czy ja się nie szanuje?
Jako amator fotografii nie dotykam śrubek w obiektywie (justowanie, zarysowanie itd...) - czy ja się nie szanuje?
Fujifilm X10
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++