Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Nowicjusz - Pierwsze fotki...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    nie wiem czym robisz fotki ale rawy a jpg w olku to niebo a ziemia
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Numeruj fotki.

Wstawiamy zazwyczaj 800x600, o wielkości raczej nie przekraczającej 300 KB. Wywołuj rawa do tiffa, to Ci kompresja nie zje. A potem sensownie zmniejszyć i wyostrzyć.

1. kwiatki - materiałem zajeżdżają, poucinane, bałagan kosmiczny w tle, sufit się wali, GO sobie poszła na spacer
    2.pomidor - ciapa od światła, za dużo zielonych śmieci, jeden chyba ucięty, ten na pierwszym planie niepotrzebny całkiem, tło paskudne, cień też ucięty
    3. jak 2, tylko na odwrót i gorsze, bo czemu ostrość zabrałeś pomidorkowi? Co ma być głównym motywem?
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    sprzed ktory posiadam to e-520 zd 14-42
    pierwszy raz mam do czynienia z lustrzanka dlatego moge miec na pozor smieszne pytania ale dla mnie to moze byc wielka niewiadoma hehe
    jesli chodzi o rozdzielczosc... to lepiej RAW + JPG czy tylko RAW bo nie wiem w czym jest roznica.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    start [sprzętowo] masz niezły wykorzystaj to, ucz sie na błędach [bo taka nauka jest najlepsza] i czytaj co ludzie piszą a będzie dobrze
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jutro postaram sie cos wrzucic uzywajac juz rozdzielczosci RAW hehe wydaje mi sie ze jest to cenna wskazowka bo pewnie tracilem wiele na wartosci zdjecia.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    RAW, to "zapis" obrazu bezpośrednio z matrycy. Natomist jpeg, to ten sam obraz, skonwertowany do jpeg-a. Porównaj "wagę" RAW-a i jpeg-a. Przy tej samej rozdzielczości, jpeg jest ok. 3-4 razy mniejszy. Znaczy to, że spora część informacji zapisanych w Raw-ie zniknęła przy konwersji do jpeg-a.
    Różnica jest taka, że z RAW-em możesz dużo zrobić w procesie tzw wywoływania (jak negatyw w fot. analogowej). Dopiero potem, poddajesz go obróbce w prog. graficznym (robisz pozytyw) i zapisujesz jako jpeg. Z jpeg-iem, pomijasz możliwość ingerencji w negatyw, od razu masz pozytyw.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar nataszach
    Mieszka w
    Kraków (PL)
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witaj,
    jedynka- krzywo niestety, tło i kompozycja leży, ogólny bałagan
    pomidory- pomysł był, ale dopracowałabym to jeszcze
    Pozdrawiam
    "Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
    Pozdrawiam, Nataszach

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a teraz cos swiezego :P co wy na to ?
    4.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8030917.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	57,1 KB
ID:	21486  

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    moze troche za prosto z mostu, ale tak bedzie najlepiej dla ciebie i najszybciej zaczniesz robic zdjecia, a nie przypadkowo naciskasz spust migawki:

• odloz aparat na polke
    • przeczytaj instrukcje na sucho
    • wez aprat do reki i jeszcze raz przeczytaj instrukcje probujac wszystkich ustawien w aparacie.
    • powtorz te rozdzialy, ktore sprawily ci problem.
    • odloz aprat z powrotem na polke
    • pozycz/kup sobie jakas ksiazke o fotografii (najlepiej kilkanascie)
    • w miedzyczasie ogladaj dobre zdjecia i staraj sie zapamietac, co ci sie w nich podoba
    • wez aprat i porob kilkaset zdjec
    • z tych zdjec wybierz trzy najlepsze twoim zdaniem i wstaw je do tego watku
    • popros o uwagi bardziej doswiadczonych uzytkownikow i przeczytaj je uwaznie

po kilku takich probach zacznij wrzucac zdjecia, a nie "cos" do watku z ocenami.
    pzdr
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++