nie wiem czym robisz fotki ale rawy a jpg w olku to niebo a ziemia![]()
nie wiem czym robisz fotki ale rawy a jpg w olku to niebo a ziemia![]()
Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy
Numeruj fotki.
Wstawiamy zazwyczaj 800x600, o wielkości raczej nie przekraczającej 300 KB. Wywołuj rawa do tiffa, to Ci kompresja nie zje. A potem sensownie zmniejszyć i wyostrzyć.
1. kwiatki - materiałem zajeżdżają, poucinane, bałagan kosmiczny w tle, sufit się wali, GO sobie poszła na spacer
2.pomidor - ciapa od światła, za dużo zielonych śmieci, jeden chyba ucięty, ten na pierwszym planie niepotrzebny całkiem, tło paskudne, cień też ucięty
3. jak 2, tylko na odwrót i gorsze, bo czemu ostrość zabrałeś pomidorkowi? Co ma być głównym motywem?
E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
http://www.bociany.org.pl :
kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...
sprzed ktory posiadam to e-520 zd 14-42
pierwszy raz mam do czynienia z lustrzanka dlatego moge miec na pozor smieszne pytania ale dla mnie to moze byc wielka niewiadomahehe
jesli chodzi o rozdzielczosc... to lepiej RAW + JPG czy tylko RAW bo nie wiem w czym jest roznica.![]()
start [sprzętowo] masz niezływykorzystaj to, ucz sie na błędach [bo taka nauka jest najlepsza] i czytaj co ludzie piszą a będzie dobrze
Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy
jutro postaram sie cos wrzucic uzywajac juz rozdzielczosci RAWhehe wydaje mi sie ze jest to cenna wskazowka bo pewnie tracilem wiele na wartosci zdjecia.
RAW, to "zapis" obrazu bezpośrednio z matrycy. Natomist jpeg, to ten sam obraz, skonwertowany do jpeg-a. Porównaj "wagę" RAW-a i jpeg-a. Przy tej samej rozdzielczości, jpeg jest ok. 3-4 razy mniejszy. Znaczy to, że spora część informacji zapisanych w Raw-ie zniknęła przy konwersji do jpeg-a.
Różnica jest taka, że z RAW-em możesz dużo zrobić w procesie tzw wywoływania (jak negatyw w fot. analogowej). Dopiero potem, poddajesz go obróbce w prog. graficznym (robisz pozytyw) i zapisujesz jako jpeg. Z jpeg-iem, pomijasz możliwość ingerencji w negatyw, od razu masz pozytyw.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Witaj,
jedynka- krzywo niestety, tło i kompozycja leży, ogólny bałagan
pomidory- pomysł był, ale dopracowałabym to jeszcze
Pozdrawiam
"Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
Pozdrawiam, Nataszach
a teraz cos swiezego :P co wy na to ?
4.
moze troche za prosto z mostu, ale tak bedzie najlepiej dla ciebie i najszybciej zaczniesz robic zdjecia, a nie przypadkowo naciskasz spust migawki:
- odloz aparat na polke
- przeczytaj instrukcje na sucho
- wez aprat do reki i jeszcze raz przeczytaj instrukcje probujac wszystkich ustawien w aparacie.
- powtorz te rozdzialy, ktore sprawily ci problem.
- odloz aprat z powrotem na polke
- pozycz/kup sobie jakas ksiazke o fotografii (najlepiej kilkanascie)
- w miedzyczasie ogladaj dobre zdjecia i staraj sie zapamietac, co ci sie w nich podoba
- wez aprat i porob kilkaset zdjec
- z tych zdjec wybierz trzy najlepsze twoim zdaniem i wstaw je do tego watku
- popros o uwagi bardziej doswiadczonych uzytkownikow i przeczytaj je uwaznie
po kilku takich probach zacznij wrzucac zdjecia, a nie "cos" do watku z ocenami.
pzdr
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++