Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Sony A850

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez pkali Zobacz posta
    dla mnie cena 1000 dolarów też jest nierealna. Ustanawiając cenę na takim poziomie nie mieliby gdzie wepchnąć następcy a700.
    Tego rodzaju przemyślenia mają sens przy założeniu, że FF jest formatem, któremu nikt się nie oprze. Jest cała rzesza ludzi dla których crop jest bardzo przydatny. Aparat z cropowaną matrycą nie musi być gorszy od aparatu z FF, a bardzo łatwo uczynić go lepszym.

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Ale miecz jest obosieczny... zabicie konkurencji nie może być celem samym w sobie, bo co potem?
    Brak konkurencji, to brak konieczności walki o rynek. Brak takiej konieczności, to swoboda w ustalaniu cen oraz oszczędność na badaniach i modernizacji. SONY chce zdobyć w krótkim czasie jak największy udział w rynku. Jak inaczej, to uczynić skoro konkurencja posiada nie gorszą, jeśli nie lepszą technologię? Tylko cenami. Skoro obiektywy są równie drogie, co u innych producentów, to siłą rzeczy pozostaje walka cenami aparatów. Widzę w tym sens. Jeśli tylko klient na tym zyska, to przyklasnąć.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 3.08.09 o 15:19

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Tego rodzaju przemyślenia mają sens przy założeniu, że FF jest formatem, któremu nikt się nie oprze. Jest cała rzesza ludzi dla których crop jest bardzo przydatny. Aparat z cropowaną matrycą nie musi być gorszy od aparatu z FF, a bardzo łatwo uczynić go lepszym.
    My to wiemy, wiedzą Ci, którzy interesują się tematem. Jednak patrząc na sposób postrzegania sprzętu przez ludzi, kupujących pierwszy aparat, którego wybór często zależy od gadki sprzedającego... tutaj działa magia marketingu. Nie zapominajmy, DSLR'y kupują dzisiaj także ludzie nie mający wcześniej do czynienia z bardziej zaawansowanym sprzętem i te 24 milionów przy atrakcyjnej cenie zrobiłyby swoje.

Pożyjemy, zobaczymy.
    Pozdrawiam.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Jak inaczej, to uczynić skoro konkurencja posiada nie gorszą, jeśli nie lepszą technologię? Tylko cenami.
    Podobno to Sony robi matryce do Nikonów...
    Więc teoretycznie jest sposób

piotrek204
    Gość
    Tak w temacie kosztow, Canon podaje ze z jednego wafla moze zrobic 200x aps-c lub 20x 35mm.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez pkali Zobacz posta
    My to wiemy, wiedzą Ci, którzy interesują się tematem. Jednak patrząc na sposób postrzegania sprzętu przez ludzi, kupujących pierwszy aparat, którego wybór często zależy od gadki sprzedającego... tutaj działa magia marketingu. Nie zapominajmy, DSLR'y kupują dzisiaj także ludzie nie mający wcześniej do czynienia z bardziej zaawansowanym sprzętem i te 24 milionów przy atrakcyjnej cenie zrobiłyby swoje.
    Mając w pamięci, co pisałeś wcześniej tym bardziej Cię nie rozumiem. Pisałeś o FF, które miałoby konkurować z cropem z przedziału semi pro, po czym piszesz o kliencie, który wybiera pierwszy aparat kierując się przy tym wyłącznie ilością mpx. Przemyśl swoje wypowiedzi. Chcesz coś powiedzieć, ale nie do końca chyba wiesz, co.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 3.08.09 o 17:13

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    FF z małą GO może być przekleństwem dla amatorów, nieostre zdjęcia, z wycieczki nie widać nic poza mną, na kartę wchodzi 200 zamiast 20 000 zdjęć, a obróbka na Eee trwa wieki, do tego Panasonic G1 jest mniejszy, a duży zoom waży tyle co armata.

Ja jestem za FF poniżej $1000, bo chcę zobaczyć jak największe marudy szybko wracają do mniejszych matryc

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Wszystko fajnie pięknie ale plotki o cenie 1000 $ to chyba między bajki włożyć... A900 kosztuje obecnie 2600-2700$ i co dziwne w takim B&H jest "Out of Stock". Czyżby w Ameryce tak dobrze się sprzedawała, chyba, że Sony faktycznie planuje jakieś zamieszanie na rynku? Tak po specyfikacji sądząc i na logikę brać A850 może kosztować do 2000$ i będzie to i tak ciekawa cena - najtańszy FF na rynku, tańszy od konkurentów o niezłe szkło. A ograniczenia względem A900 teoretycznie nie bardzo bolesne...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Wszystko fajnie pięknie ale plotki o cenie 1000 $ to chyba między bajki włożyć... A900 kosztuje obecnie 2600-2700$ i co dziwne w takim B&H jest "Out of Stock". Czyżby w Ameryce tak dobrze się sprzedawała, chyba, że Sony faktycznie planuje jakieś zamieszanie na rynku? Tak po specyfikacji sądząc i na logikę brać A850 może kosztować do 2000$ i będzie to i tak ciekawa cena - najtańszy FF na rynku, tańszy od konkurentów o niezłe szkło. A ograniczenia względem A900 teoretycznie nie bardzo bolesne...
    Równie dobrze A850 może zastąpić A900 w tej półce cenowej, a A900 dostanie następcę z lepszy prockiem i będzie konkurował bezpośrednio z D3X czy 1Ds Mark III

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Hm. Szczerze powiedziawszy to nawet nie cena mnie zniechęca do FF co jego masa.
    System, gdzie samo body waży 928 g (z akumulatorem) jest dla mnie pomyłką, jako dla amatora. Robiłem przez rok jako sprzedawca i wiem, że ludzie zaczynają już narzekać, jak podnoszą Pentaksa k20d do ręki, a co dopiero kilogramowe (samo) body.
    Jak dorzucimy jeszcze jakieś tele 2kg (gdzie u nas odpowiednik waży 3x mniej) i parę innych szkiełek, to z zestawu foto robi się zestaw hantli.
    Olympus ma zatem bardzo wygodną pozycję jako przeciwwaga systemu/ów dla kulturystów (niech tylko dopracuje matryce...).
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Ja jestem za FF poniżej $1000, bo chcę zobaczyć jak największe marudy szybko wracają do mniejszych matryc
    Nie gloryfikuję i nie demonizują FF. Pełna klatka nie jest panaceum na niski poziom zdjęć, ale jeśli dokonuje się jej wyboru świadomie, to powrót do cropa nie wchodzi w rachubę. Czasami ktoś się przyznaje do wyprzedaży systemu budowanego na FF, ale z reguły dotyczy, to osób, które sprzętem nie zarabiały, a popadły w problemy finansowe. Ludzie nie lubią się do tego przyznawać, ale czasami przy zakupach ich ponosi i z czasam okazuje się, że w sprzęcie mają więcej niż mieli przez ostatni rok na koncie, a to nie jest zdrowa sytuacja.

Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Równie dobrze A850 może zastąpić A900 w tej półce cenowej, a A900 dostanie następcę z lepszy prockiem i będzie konkurował bezpośrednio z D3X czy 1Ds Mark III
    Brzmi bardzo prawdopodobnie. W e-systemie zaistaniała podobna sytuacja po premierze E-30.

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Hm. Szczerze powiedziawszy to nawet nie cena mnie zniechęca do FF co jego masa.
    System, gdzie samo body waży 928 g (z akumulatorem) jest dla mnie pomyłką, jako dla amatora. Robiłem przez rok jako sprzedawca i wiem, że ludzie zaczynają już narzekać, jak podnoszą Pentaksa k20d do ręki, a co dopiero kilogramowe (samo) body.
    Jak dorzucimy jeszcze jakieś tele 2kg (gdzie u nas odpowiednik waży 3x mniej) i parę innych szkiełek, to z zestawu foto robi się zestaw hantli.
    Olympus ma zatem bardzo wygodną pozycję jako przeciwwaga systemu/ów dla kulturystów (niech tylko dopracuje matryce...).
    Z tą masą, to nie rozumiem. Co pewien czas wraca ten temat. Porównaj wymiary i wagę E-3 z 14-35/2,0 oraz D700 z 24-70/2,8. Porównaj ZUIKO 35-100/2,0 z AF-S 70-200 VR II. Ponoć byłeś sprzedawcą. Wszystko zależy, co z czym się zestawia. Manipulując danymi można wszystko udowodnić.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 3.08.09 o 22:33