Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Problem!!Pomóżcie Proszę! - wygięty pin w gnieździe CF

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jakby nie liczyć to jest pin nr 13 lub 38, a więc zasilanie karty - obydwa piny pełnią taką samą funkcję i brak jednego z nich nie będzie przeszkadzał w działaniu aparatu (nic się nie stanie jak go odłamiesz). Bardziej niepokojąca jest możliwość uszkodzenia elektroniki aparatu na skutek zwarcia tego pinu z którąś z linii wyjściowych (wejściu krzywdy nie zrobi).

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Czy jest gdzieś napisane co taki RESET aparatu wykonuje dokładnie? Czy można tym coś zaszkodzić?
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Co wykonuje dokładnie to nie wiem, ale nie słyszałem by reset komuś zaszkodził
    Na zamieszczonej fotce złącza niepokoi mnie to, że zgiety pin dotyka innych innych styków. To może być przyczyną takiego "niedziałania" aparatu.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    wlozyc koszulke z cienkiego kabelka na zgiety pin-jesli zacznie dzialac,mozna prostowac.Prostowac najlepiej cieniutka rurka metalowa.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    wlozyc koszulke z cienkiego kabelka na zgiety pin-jesli zacznie dzialac,mozna prostowac.Prostowac najlepiej cieniutka rurka metalowa.
    ale oczywiście po wyjeciu baterii z aparatu. Pamietac o tym, bo wiele sprzetu erktronicznego trafiło do mnie do naprawy dlatego, że ktos zapomnial przed grzebaniem wyłączyć zasilanie
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

sandritto
    Gość
    Już w naprawie, za kilka dni odzyskam. Pan przy mnie wyprostował, ale to nic nie dało i musi się głębiej w to zanurzyć. I tak mam szczęście, że cały nie zdechł, bo ostatnio wymieniał całe gniazdo w olympusie i tak aparat nie ruszył.
    Dzięki wszystkim za rozkminki co się stało się i za rady

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Między innymi dlatego wolę zgrywać zdjęcia przez kabelek. Tym bardziej, że Olympusy nie stwarzają tutaj problemów. Szybkość jest wystarczająca, pewnie porównywalna z większością czytników (wyłączając najdroższe modele), aparat jest widziany jako dysk wymienny (w przeciwieństwie np. do aparatów Canona).
    Życzę powodzenia w naprawie, oby nie było to nic poważniejszego...
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Między innymi dlatego wolę zgrywać zdjęcia przez kabelek. Tym bardziej, że Olympusy nie stwarzają tutaj problemów.
    Zdarzają się padnięcia USB. Czytałem o tym na forum Nikona. Chyba, że to tylko przypadłość wyrobów tej firmy. Jak by nie było USB też może paść. Co się może zepsuć to się zepsuje. Ja przekładam kartę i uważam jak wkładam, kartę oczywiście. Nic na siłę. Tylko młotkiem.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Najbezpieczniejszą (nieco kłopotliwą) metodą jest skopiowanie zdjęć na xD. W gnieżdzie tej karty nie ma żadnych pinów do wygięcia lub wyłamania. Jeżeli się coś z nim stanie, to mniejsza szkoda, bo nie słyszłem o unieruchomieniu całego aparatu z powodu problemów z tym gniazdem.
    Pozdrowienia.

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kano Zobacz posta
    Najbezpieczniejszą (nieco kłopotliwą) metodą jest skopiowanie zdjęć na xD. W gnieżdzie tej karty nie ma żadnych pinów do wygięcia lub wyłamania. Jeżeli się coś z nim stanie, to mniejsza szkoda, bo nie słyszłem o unieruchomieniu całego aparatu z powodu problemów z tym gniazdem.
    Pozdrowienia.
    Niezły pomysł !!! Zawsze można w razie czegoś powtórzyć kopiowanie. Faktycznie, ale niby dlaczego ja nie robię na karyach xD? 2GB to wcale nie tak mało. A swoją drogą, co jest przyczyną gięcia czy wyrywania pinów, zła jakość wykonania kart, czy wadliwe gniazda ? A może poprostu nieostrożność przy wkładaniu karty (np. młotkiem )
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.