Portret biegacza strasznie mroczny. Podniósłbym gammę gdzieś tak do ok. 1.2 i równocześnie podniósłbym nasycenie kolorów (samo podniesienie gammy powoduje że kolory wydają się mniej nasycone).
Portret biegacza strasznie mroczny. Podniósłbym gammę gdzieś tak do ok. 1.2 i równocześnie podniósłbym nasycenie kolorów (samo podniesienie gammy powoduje że kolory wydają się mniej nasycone).
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
190. Pyrochroa serraticornis.
191. Pyrochroa serraticornis.
192. Lignyodes enucleator.
193. Orgyia sp.
194. Curculio sp.
195. Valgus hemipterus.
Z tej wstawki zdecydowanie najlepszy słonik 194. Najatrakcyjniejszy model i najlepszy kadr.
Pozdrawiam!
Dzięki.
196. Lucanus cervus
197. Lucanus cervus.
198. Strangalia attenuata.
199. Strangalia attenuata.
Strangalie wysmukłe nawet dziś fotografowałem, ale tych jelonków autentycznie Ci zazdroszczę. I to jeszcze z jaką akcją w kadrze - świetne zdjęcia.
Pozdrawiam!
Dzięki.
W tym roku raz raptem byłem odwiedzić jelonki;].
200. Pogonognathellus longicornis.
201. Orchesella sp.
202. Orchesella sp.
203. Entomobrya sp. To już mikrus.
Twoje skoczogonki to już pogranicze fotografii makro i mikroskopowej. Podziwiam opanowanie warsztatu.
Pozdrawiam!
Dzięki za dobre słowo ale póki co te włochate skoczogonki sprawiają mi spore problemy. Tu jeszcze jeden i trochę drobiazgu. Stadia larwalne psotników: małe to (2-3mm), ruchliwe. Nie wiem czy warte pokazania czy po prostu czekać na lepsze ujęcia ale raczej niezbyt spotykane na zdjęciach?
204. Entomorycidae, chyba rodzaj Entombrya (na 188 tak samo):te mają czułki 4-członowe a Orchesella 5-członowe.
205. Neostenopsocus stigmaticus.
206. Psotocea. Być może Stenopsocus lachlani?
Ze stackowaniem włochatych jest zawsze trudniej - włoski powodują że jest dużo elementów wzajemnie przesłaniających się i programy do składania stacka nie mogąc sobie z tym poradzić generują sporo artefaktów.
Uważam że Twoje zdjęcia skoczogonków są jak najbardziej warte pokazania - temat jest na tyle trudny że w sieci jest bardzo mało ich zdjęć.
Pozdrawiam!
Dzięki za komentarz.
Tak, przy niektórych z powyższych ów skoczogonki były na lekko ruszających się liściach i czasem też brakło gdzieś klatki do stacka. Dodoatkowo machanie czułkami czy lekkie poruszenie modela... Sporo zabawy w usuwaniu tego... Dzisiaj robiłem kolejne podejście do skoczogonków ale to jeszcze na karcie...
To tak: bardziej chodziło mi o te 2 ostatnie zdjęcia (205/206): ledwo mi się udało cokolwiek uchwycić;]Uważam że Twoje zdjęcia skoczogonków są jak najbardziej warte pokazania - temat jest na tyle trudny że w sieci jest bardzo mało ich zdjęć.
207. Tachinidae sp./Entomophthora chyba... Podobno od infekcji zarodnikami do 2 dni jest koniec... przynajmniej wg Wikipedii.
208. Formicula auricularia. Przekmnęło mi przez myśl że w dziwnej pozycji śpi: dopiero w domu zauważyłem że to chyba sen wieczny;]
209. Rubra sp. Chyba Myrmica rubra. Wygląda na jakieś porachunki...
210. Nomada sp. O poranku.