Dzięki Marek.
Zdaje się że balans bieli zawsze będzie moją piętą achillesową (przynajmniej tą największą;]).
Dzięki Marek.
Zdaje się że balans bieli zawsze będzie moją piętą achillesową (przynajmniej tą największą;]).
Kilka kadrów naszego największego bogatka.
Chalcophora mariana.
221.
222.
223.
224.
225.
Miedziak sosnowiecW minionych latach w okolicach czerwca spotykałem ich sporo - zdarzało się że podczas spacerów leśnymi drogami lądowały mi na głowie. A w tym roku - coś sie chyba wydarzyło bo ani jednego nie spotkałem.
Z tej serii najlepsze w/g mnie 221 (przyciąłbym je do proporcji 3:2 usuwając nadmiar góry) i 222.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Mój wylądował na mojej torbie fotograficznej na przedmieściach Wrocławia;] - tydzień temu.
Dalej skoczogonki.
226. Entomobrya corticalis. Malutki (poniżej 2mm) i bardzo ruchliwy. Pierwszy raz złapany.
227. Orchesella flavescens. Ma wiele form barwnych i większość uchwyconych przeze mnie "owłosionych" skoczogonków to ten gatunek.
228. Orchesella flavescens.
229. Orchesella flavescens.
Ciekawe okazy i imponujący pokaz umiejętności wykonywania zdjęć takich ruchliwych maleństw.
Pozdrawiam!
Dzięki za dobre słowo;]
230. Tachinidae sp./Entomophthora?
231. Meconema meridionale/Entomophthora?
232. Meconema meridionale/Entomophthora?
To martwe owady zabite przez jakieś grzyby?
Pozdrawiam!
Tak. Grzyby są chyba z rodzaju Entomophthora (Owadomorek). Różne gatunki tych grzybów atakują różne rodzaje-rodziny owadów. Muchy np. Entomophthora muscae a pasikoniki Entomophthora grylli. Infekują zarodniki które przyklejają się do owada i produkują enzymy rozpuszczające chitynowy pancerz. Tak dostają się do środka strzępki grzybni zabijające owada w 1-2 dni od infekcji. Ponoć grzyb wytwarza tak silne feromony że samce są bardziej zainteresowane zainfekowanymi niż zdrowymi samicami...
Dzięki za odpowiedź. Mucha 230 nie budzi mojego zachwytu - wygląda jak zwykły trup, ale pasikonik ze zdjęć 231 i 232 bardzo ciekawy.
Pozdrawiam!
Fakt: dodałem tematycznie ale niepotrzebnie, lepiej by pasowało 207 które wstawiłem wcześniej... Swoją drogą obie muchy były w odległości 0,5-1m od siebie...Mucha 230 nie budzi mojego zachwytu
Pasikonik też mnie zafascynował...
233. Palomena prasima.
234. Chrysomela populi.
235. Otiorhynchus sulcatus.