Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 100

Wątek: Makro-głównie owady

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    386
    Moja galeria
    130 - zbyt dużo niezagospodarowanych boków. Zrobiłbym z tego kadr pionowy. Trochę też przeszkadzają refleksy na pokrywach skrzydeł.
    131 - ładny kadr i światło, ale wolałbym nieco inną, bardziej naturalną kolorystykę tła.
    132 - kadr OK, ale przydałoby się doświetlić trochę modela od dołu. Może i tło by wtedy lepiej wyszło.
    133 - zdecydowanie najlepsze z ostatnich dwóch wstawek. Ładnie pokazana modelka, przyjemne światło i tło. Może jedynie dodałbym odrobinę lewej kosztem prawej.
    134 - nieciekawe tło i poucinane nogi
    135 - całkiem fajne - może jedynie tło bym nieco przyciemnił.
    136 - przyjemny portret.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dzięki za komentarz. Choć trochę dziwnie się czuję pisząc w swoim wątku we dwie osoby;]. Może mija się to z celem...?
    Odnosząc się do oceny zdjęć: tła są zupełnie naturalne - zdjęcia wykonywane w świetle zastanym. Przyjmuje krytykę - nie zwracam na kolor tła uwagi a pewnie powinienem. Może trzeba było coś umieścić za modelem co by robiło za tło...
    kadr OK, ale przydałoby się doświetlić trochę modela od dołu. Może i tło by wtedy lepiej wyszło.
    Model po spodniej stronie liścia czyli w kompletnym cieniu... tak, dało się lepiej - pokazałem też ze względu na bonusowego "gościa" który załapał się obok.
    Nie rozumiem jednak opinii odnośnie 134?! Przecież to celowe cięcia nieciekawych nóg w celu lepszego ukazania modela. Na zdjęciu z całymi odnóżami dużo mniej by było widać, jak tu np. rozgałęzienia tchawek w odwłoku...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    415
    Moja galeria
    Robią wrażenie te anatomiczne ujęcia

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    386
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez obwarzanek Zobacz posta
    Nie rozumiem jednak opinii odnośnie 134?! Przecież to celowe cięcia nieciekawych nóg w celu lepszego ukazania modela. Na zdjęciu z całymi odnóżami dużo mniej by było widać, jak tu np. rozgałęzienia tchawek w odwłoku...
    Wydaje mi się że obrócenie aparatu tak, aby linia ciała modela pokrywała się z przekątną kadru pozwoliłoby zmieścić modela wraz z całymi nogami w kadrze przy niewielkim zmniejszeniu skali nie pogarszającym w znaczącym stopniu widoczności detali odwłoka. Ale oczywiście żeby mieć co do tego pewność trzeba by zobaczyć szerszy kadr obejmujący modela wraz z nogami.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Te muchówki podobnie jak koziułkowate mają bardzo długie odnóża... Także "ciało" tego owada zajmowało by może 1/3 liniowych rozmiarów względem tego co jest teraz jeśli bym zamieścił go wraz z całymi odnóżami.
    Ilustracyjnie parka tych muchówek z rodziny Limoniidae. Już nie szukam zdjęcia z całym okazem z poprzedniego zdjęcia bo za dużo tego mam...

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    386
    Moja galeria
    Fakt, nie doceniłem długości tych nóg. W takiej sytuacji warto zamieścić dwa zdjęcia - jedno ukazujące modela w całości, drugie - z fragmentem modela ukazującym detale.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    137. Bolitophagus reticulatus.

138. Hypulus bifasciatus.

139. Neoconoerrhinus pauxillus.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    386
    Moja galeria
    Kolorystyka i tło najlepiej w/g mnie wypadły na 137. Same modele bardzo ładnie wypadły na 137 i 139 - na 138 zabrakło kilku klatek by zmieścić cały odwłok w głębi ostrości. Pod względem kadru wygrywa z kolei 138. Przy takich proporcjach modeli 137 i 139 kadrowałbym w kwadracie obcinając nadmiar tła. Na 137 po chrząszczu chyba jakieś małe pasożyty pełzają?
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    140. Ixodes ricinus.

141. Chrysopidae.

142. Chrysopidae.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    386
    Moja galeria
    Kleszcz 140 - ładny kadr ale nienaturalna magentowa kolorystyka. Otworzyłem zdjęcie w Faststone Image Viewer i po wybraniu opcji dopasuj kolory ustawiłem czerwony -20, niebieski -20, nasycenie +15. Po takiej operacji zdjęcie w/g mnie wygląda znacznie lepiej.

141, 142 - tu też kolorystyka wydaje mi się trochę dziwna ale trudno mi się jednoznacznie wypowiadać na jej temat gdyż nie wiem jak te larwy złotooków wyglądały w naturze. Co do kadrów 141 widziałbym w kwadracie a na 142 przyciąłbym górę do proporcji 3:2.
    Pozdrawiam!