Chrząszcze wszystkie trzy bardzo ładnie pokazane. Na długoskrzydlaku 55 strasznie wyprane kolory. Chwilę się pobawiłem w Faststone Image Viewer i po kilku ruchach suwakami (czerwony -10, niebieski +10, nasycenie +20) zdjęcie sporo zyskuje. Można by też poeksperymentować z podbiciem kontrastu.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dzięki.
Prawda... Za mocno był zacieniony przy ostro oświetlonym tle. Z obróbką też poległem;] Cóż- słabe zdjęcie.Na długoskrzydlaku 55 strasznie wyprane kolory.
Może troszkę lepiej?
55a. Phaneroptera falcata.
![]()
Ostatnio edytowane przez obwarzanek ; 21.02.24 o 13:04
Lepiej, ale jeszcze zdjąłbym czerwonego dodając niebieskiego. Fakt że przy takiej różnicy oświetlenia między motywem i tłem cudów się z tego nie zrobi.
Pozdrawiam!
Kolejna porcja pięknych zdjęć. Przyjemne kadry, ładne, miękkie światło i naturalna kolorystyka. Jedynie na 60 nieco mocniej wyciągnąłbym szczegóły z cieni.
Na chrząszczu 60 widać dodatkowych pasażerów - chyba pasożytnicze roztocza.
Pozdrawiam!
Gratuluję otwarcia sezonu!
Bardzo ładne światło i naturalne kolory. Rozważłbym zacieśnienie kadrów.
Pozdrawiam!
66-69 - jak zwykle piękne światło, kolorystyka i detal. 65 nieco od nich odstaje. Kadry dobrze dobrane, zastanawiam się tylko czy 66 i 69 nie należałoby obrócić - chrząszcze wiszące grzbietem w dół sprawiają nienaturalne wrażenie mimo świadomości że one też tak wisieć potrafią.
Pozdrawiam!