Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 133

Wątek: Makro-głównie owady

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Witamy po długiej nieobecności! Zdjęcia całkiem sympatyczne - bardzo ładne światło i kolorystyka. Kadry bym wolał nieco inne - słonika 36 widziałbym raczej w kwadracie, na 37 zacieśniłbym kadr obcinając połowę górnego marginesu, 38 kadrowałbym w pionie.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dzięki za komentarz. Na razie wrzucam te lepsze z makropasji a na koniec kilka nowych dodam...
    39. Chalcophora mariana.

40. Protaetia speciosissima.

41. Cerambyx cerdo-samiec.

42. Cerambyx cerdo-samiec.

pozdrawiam

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Miedziak sosnowiec 39 i kwietnica okazała 40 - w obu przypadkach zacieśniłbym kadry. Podszedłbym też do modeli nieco bardziej z przodu tak by w głębi ostrości mieściły się oko, krawędź tułowia i najbliższa część pokryw skrzydeł. Wprawdzie wtedy tylna część odwłoka wyjdzie z głębi ostrości, ale w/g mnie uzyskiwany w ten sposób efekt jest lepszy. Przykłady takich kadrów znajdziesz pod adresem https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1441916 - tak wyszło że akurat dziś też pokazałem miedziaka (kwietnicy okazałej nie mam w swoim portfolio - nie udało mi się jeszcze jej spotkać).
    Kozioróg dębosz 41,42 - gratuluję spotkania tego pięknego chrząszcza - ja jeszcze go w naturze nie widziałem. Na 41 przeszkadza mi pstrokate i miejscami prześwietlone tło - chyba spróbowałbym zrobić zdjęcia przy różnych przysłonach i szukałbym kompromisu między głębią ostrości a rozmyciem tła. Jeśli model pozował nieruchomo można by spróbować zrobić później w komputerze składankę ze zdjęcia modela z silnie przymkniętą przysłoną i rozmytego tła z przysłoną otwartą.
    42 - spróbowałbym zdjęcia nieco bardziej od przodu tak by oprócz głowy i tułowia ostra była bliższa część pokryw skrzydeł a nie ich oddalona krawędź.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dzięki za wyczerpujący komentarz.
    43. Lucanus cervus -samiec.

44. Lucqnus cervus -samiec.

45. Lucanus cervus -samiec.

46. Lucanus cervus -parka

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Jelonki nie dość że rzadkie to jeszcze budzą głęboki podziw swoją posturą.
    43-45 - piękne kadry i światło - chyba najlepszy 44, aczkolwiek 43 przegrywa z nim tylko ze względu na nieco gorsze tło.
    46 - gorsze oświetlenie ale za to parka - to też się liczy
    Pozdrawiam!

Awatar VasT
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez obwarzanek Zobacz posta
    Dzięki za wyczerpujący komentarz.
    43. Lucanus cervus -samiec.
    Zazdroszczę takiej możliwości sesji z samcem, mnie również w ubiegłym roku udało się spotkać ten gatunek w jednym z lubuskich lasów, co po namowach zaprezentowałem na forum, ale niestety tak pięknie nie zapozował Może w tym się uda...

Ps. Przyłączam się do opinii wyszomira 44 najlepsze!

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dzięki- jelonki zawsze robią wrażenie.
    Cytat Zamieszczone przez VasT Zobacz posta
    Zazdroszczę takiej możliwości sesji z samcem
    Tutaj w sumie z dwoma;]
    47. Carabus nemoralis -samiec.

48. Carabus nemoralis -samiec.

49. Anoplotrupes stercorosus.

50, Carabus coriaceus -samiec.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Na 47, 48 i 50 bardzo ładne światło i kolorystyka. Na 49 jednak widać trochę przepaleń na błyszczącej chitynie modela. Sugestie co do kadrów poniżej.
    Z pary 47 i 48 lepszy w/g mnie kadr 47 ze względu na lepszą kompozycję i liść który na 48 częściowo przesłania modela i rzuca na jego tył brzydki cień. 47 to piękne zdjęcie - w/g mnie najlepsze z tej wstawki.
    49 - zacieśniłbym kadr tnąc połowę górnego i lewego marginesu oraz prawą dla zachowania proporcji kadru.
    50 - zbyt dużo góry a za mało dołu. Jeśli nie masz z czego dołożyć dołu w/g mnie kadr zyska po przycięciu lewej tuż za końcem nóżki, prawej tuż za czułkami i góry dla zachowania proporcji 3:2.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    50 - zbyt dużo góry a za mało dołu. Jeśli nie masz z czego dołożyć dołu w/g mnie kadr zyska po przycięciu lewej tuż za końcem nóżki, prawej tuż za czułkami i góry dla zachowania proporcji 3:2.
    Dół kadru to jak pamiętam duża nieostrość spowodowana "wkopaniem" aparatu w grunt. Tu dla mnie szkoda "przeszkadzajki" LG rogu ale aż tak uwagi nie zwracam w trakcie robienia zdjęcia bo modele dość szybko tracą cierpliwość;]
    Dzięki za komentarz.
    51. Carabus nemoralis - samiec.

52. Pholidoptera griseoaptera - samica.

53. Panorpa communis - parka.

54. Carabus violaceus - samica.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez obwarzanek Zobacz posta
    [...] ale aż tak uwagi nie zwracam w trakcie robienia zdjęcia bo modele dość szybko tracą cierpliwość;]
    Wiem o tym dobrze Często zdarzało mi się spotykać chrząszcze z rodziny biegaczowatych i nie mieć żadnej pamiątki ze spotkania - bywało że biegły bez chwili wytchnienia i znikały w trawie nie dając mi szansy na zrobienie ostrego zdjęcia.

51, 52 i 54 - piękne, dopracowane kadry. Wojsiłki 53 - dodatkowy plus za akcje w kadrze, ale sam kadr bym zacieśnił przycinając prawy tuż za liściem i w pionie nieco więcej góry niż dołu dla zachowania proporcji. Pozbyłbym się w ten sposób większej części nieostrego brązowego obiektu po prawej który w/g mnie nieco przeszkadza.
    Wspaniałe światło na 54 powoduje ze to mój faworyt z tej wstawki.
    Pozdrawiam!