Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Lampa do E-410 dla początkującego.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Jesli znajomy zdaje sobie sprawe z tego ,ze jestes w temacie jaki jestes to ja bym szedl na zywiol.Kazdy kiedys ma ten pierwszy raz.Ja ze swej strony Ci powiem,ze z wbudowana i dwoma kitami jakie mam bym sie zdecydowal w tej sytuacji.Oczywiscie dodatkowa lampa duzo Ci pomoze,jednak kadry to juz Twoj chlebek.Idz do tego kosciola w ktorym bedzie ta uroczystosc.Ustaw iso na 200-400 i zrob pare ujec z wbudowana lampa.Zobaczysz co bedziesz miec.
    Sum sie odszumi,fotki sie obrobi,bedzie pamiatka.Wazne,zeby dobrze ze soba zyli-fotki i tak rodzinka rozdrapie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    To w takim razie musiałbyś wziąć minimum jeden zapasowy akku do aparatu. 410 ma małą baterię i przy dużej ilości zdjęć z lampa może skończyć się w mało oczekiwanym momencie.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Bochnia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mirek54 - znajomy wie jak robię zdjęcia, robiłem mu na cywilnym oraz chrzcinach i jest zadowolony, a co do kościoła to jest ciemny, drewniany, ale faktycznie przejdę się z aparatem i popstrykam kilka zdjęć.

Kariolan - aku mam 2, kupiłem od razu 2 ze względu na to iż nie wrzuci się zwykłych paluszków

A co do ustawień oprócz iso 200 - 400 jakieś sugestie ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luksus Zobacz posta
    Mirek54 - znajomy wie jak robię zdjęcia, robiłem mu na cywilnym oraz chrzcinach i jest zadowolony, a co do kościoła to jest ciemny, drewniany, ale faktycznie przejdę się z aparatem i popstrykam kilka zdjęć.

Kariolan - aku mam 2, kupiłem od razu 2 ze względu na to iż nie wrzuci się zwykłych paluszków

Skoro gościowi podobają się Twoje fotki to wal w ciemno. Nie wyjeżdżaj na iso 800 i wyżej bo zostaniesz zaszumiony, chociaż czasem 800 jeszcze ujdzie.
    Kup tego tumaxa i popróbuj. Weź też zapasowe baterie do lampy. Ja mam w sumie 12 baterii do mojej lampy w razie w. Jeden komplet w lampie i 2 w torbie. Kup sobie o pojemności 2500 lub większej i z dobra szybką ładowarką. Resztę może dopowie ktoś bardziej wtajemniczony.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Kosciol ciemny,drewniany powiasz.
    To zrob tak-iso 400 przyslona 8,lampa w meniu wyl.Tryb A lampe na gorze otworz przyciskiem i pstrykaj foty z ustawieniem ostrosci na srodkowym punkcie,po potwierdzeniu jak zapika rob fote.Jak koscolek nieduzy staraj sie robic tak,zeby tlo tez bylo dosc jasne.Zreszta zobaczysz na miejscu.pokusil bym sie nawet na 40-150 w niektorych ujeciach.Mnie na takim ustawieniu spawarka sie nie wlacza w ciemnym pomieszczeniu,chyba ze calkiem po ciemku,a ostrosc lapie na dosc klarownych miejscach gdzie jest ostre przejscie jasnosci,krawedz...Ale ja juz dlugo nie kotletowalem,moze bardziej obyci cos podpowiedza.

A jak nie bedziesz mogl se poradzic z obrobka na takich ustawieniach,to spakujesz Orfy z koscola i moze mi sie uda je obrobic-i tak nie mam nic do roboty a i podszkolic sie bede mogl
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 26.07.09 o 01:20

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam!

Kolega zapytał mnie czy nie zrobił bym mu zdjęć na weselu bo nie chce fotografa a jedynie kilka zdjęć by chciał i tutaj pojawia się dla mnie problem gdyż wbudowaną lampą nie porobię zdjęć w kościele ani na weselu, czy ktoś mógłby mi polecić nie drogą lampę do E-410 najlepiej taką której nie trzeba ustawiać (aotumat?) tak żebym mógł zrobić kilka zdjęć, nie potrzebuję niczego profesjonalnego a jedynie prostej lampy która daje błysk lepszy niż wbudowana lampa, ewentualnie mogła by być lampa manualna + jakaś instrukcja użytkowania takowego sprzętu

Z góry dziękuje za odpowiedź i mam nadzieję że moje proste pytanie nie stanie się tematem do wyśmiewania.

Pozdrawiam!
    Witaj !

Zobacz to:

FOMEI 328 DS DIGITAL

http://www.foto-spec.com.pl/cennik/foto/lampy_blysk.htm

Lampa ma foto-cele i mozesz miec ja oddalana od aparatu.
    Stosowalem ta lampe jako druga... do zdjec z kompaktami FinePix E-550, FinePix E-900, IXUS... i lustrzankami
    Canon 10D, Pentax K10D i Olympus E-410.

Co do ISO... nie przekraczaj 400 bo bedzie znaczny szum w cieniach
    i aby to sensownie polikwidowac narobisz sie

Szklo kitowe jest ciemne i bez mocniejszej lampy
    poza wbudowana... bedzie Ci ciezko doswietlic caly plan.
    Takze majac ciemniej... AF bedzie Ci gorzej pracowal i mozesz
    miec klopoty z tym. Szybkosc pracy migawki tez masz
    nie najlepsza i jak sie zbiegna te wszystkie niekorzystne sprawy to
    masz ORKE NA UGORZE...

Nie chce Ciebie martwic ale Wesela odbywaja sie
    w duzych pomieszczeniach i tam to nawet jasne szklo i lampa FL-36
    bokami robila.

Rozwiazaniem tego problemu jest ladne wysokie ISO a
    Olek tego nie posiada wiec trzeba sie ratowac jasnym szklem
    i mocnymi lampami.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 26.07.09 o 08:06
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam!

Kolega zapytał mnie czy nie zrobił bym mu zdjęć na weselu bo nie chce fotografa a jedynie kilka zdjęć by chciał i tutaj pojawia się dla mnie problem gdyż wbudowaną lampą nie porobię zdjęć w kościele ani na weselu, czy ktoś mógłby mi polecić nie drogą lampę do E-410 najlepiej taką której nie trzeba ustawiać (aotumat?) tak żebym mógł zrobić kilka zdjęć, nie potrzebuję niczego profesjonalnego a jedynie prostej lampy która daje błysk lepszy niż wbudowana lampa, ewentualnie mogła by być lampa manualna + jakaś instrukcja użytkowania takowego sprzętu

Z góry dziękuje za odpowiedź i mam nadzieję że moje proste pytanie nie stanie się tematem do wyśmiewania.

Pozdrawiam!
    witam,
    podobnie jak Ty szukam niedrogiej amatorskiej lampy do mojego E-520.
    Ja akurat szukam czegoś w cenie ok. 600 zł.
    Na Twoim miejscu wydałbym trochę więcej niż 300 zł, bo jak wiadomo lampę będziesz używał jeszcze po weselu ileś tam razy, więc robisz zakup na przyszłość.
    Waham się między nową Tumax 386AFZ , a używanymi FL-36 i FL-36R.
    Może się przecież zdążyć, że wyjdą Ci fajne zdjęcia z tego wesela i dostaniesz propozycję na jakieś inne imprezki rodzinne lub znajomych.
    Nie wiem czy jako gość na weselu będziesz dawał jakiś prezent czy zdjęcia będą tym prezentem. Bo tu też kwestia finansowa jest ważna.

pozdrawiam i życzę dobrego zakupu i udanych zdjęć
    OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ja również się wachałem, ale już podjąłem decyzję:Tumax 386AFZ jest mocniejszy od fl-36, nowy jest dużo tańszy od używanego olka, po za tym ma nawet pozytywne opinie.Dla amatora wystarczy. Znalazłem coś takiego http://www.wizualnia.pl/, mają ją w zajefajnej cenie. Czekam tylko na wypłatę i składam zamówienie.

pozdrawiam
    e-500

Mieszka w
    Bochnia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jednak po przestudiowaniu forum oraz rozmowy ze znajomym fotografem doszedłem do wniosku że Tumax386AFZ będzie najlepszym zakupem więc się skusiłem, dzisiaj zamówiłem, najpóźniej w czwartek ma być u mnie, jak tylko dojdzie to pochwale się opinią amatora
    Pozdrawiam wszystkich którzy odpowiedzieli

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    w takim razie czekamy na opinię,
    jak nie będzie jakiś większych problemów tez zamawiam

a tak w ogóle to gdzie zamówiłeś??
    OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R