Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Lampa do E-410 dla początkującego.

Mieszka w
    Bochnia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Lampa do E-410 dla początkującego.

Witam!

Kolega zapytał mnie czy nie zrobił bym mu zdjęć na weselu bo nie chce fotografa a jedynie kilka zdjęć by chciał i tutaj pojawia się dla mnie problem gdyż wbudowaną lampą nie porobię zdjęć w kościele ani na weselu, czy ktoś mógłby mi polecić nie drogą lampę do E-410 najlepiej taką której nie trzeba ustawiać (aotumat?) tak żebym mógł zrobić kilka zdjęć, nie potrzebuję niczego profesjonalnego a jedynie prostej lampy która daje błysk lepszy niż wbudowana lampa, ewentualnie mogła by być lampa manualna + jakaś instrukcja użytkowania takowego sprzętu

Z góry dziękuje za odpowiedź i mam nadzieję że moje proste pytanie nie stanie się tematem do wyśmiewania.

Pozdrawiam!

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Witaj na Forum,
    w temacie lamp u nas jest kopalnia wiedzy - warto użyć funkcji szukaj... i ew. wówczas zadać jakieś pytania bo tak na szybko, tym bardziej jak chcesz robić ślub to się nie da...
    Ze starymi manualnymi lampami uważaj - niektóre z nich mają zbyt wysokie napięcie na stopce i można uszkodzić aparat...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Bochnia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Szukałem, problem w tym że nie znalazłem interesującej odpowiedzi, być może źle szukałem, na forum jestem zarejestrowany od dłuższej chwili i przeszukiwałem dosyć często w poszukiwaniu różnych odpowiedzi, co do ślubu to nie mają to być super świetne zdjęcia, mają to być po prostu zdjęcia które uwiecznią jak wyglądał przebieg całego dnia od domu pani młodej po ostatnich gości, fotografem profesjonalnym nigdy nie będę dlatego wolał bym zaufać jakiemuś automatowi który ustawił by za mnie jaki mocny ma być błysk, generalnie z tego co wyszukałem najlepsze lampy to FL-36 oraz FL-50, jest jeszcze lampa Tumax DSL386A ale ona też kilka zł kosztuje, a mnie by interesowało coś do 300 zł, może akurat ktoś chce sprzedać ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luksus Zobacz posta
    Szukałem, problem w tym że nie znalazłem interesującej odpowiedzi, być może źle szukałem, na forum jestem zarejestrowany od dłuższej chwili i przeszukiwałem dosyć często w poszukiwaniu różnych odpowiedzi, co do ślubu to nie mają to być super świetne zdjęcia, mają to być po prostu zdjęcia które uwiecznią jak wyglądał przebieg całego dnia od domu pani młodej po ostatnich gości, fotografem profesjonalnym nigdy nie będę dlatego wolał bym zaufać jakiemuś automatowi który ustawił by za mnie jaki mocny ma być błysk, generalnie z tego co wyszukałem najlepsze lampy to FL-36 oraz FL-50, jest jeszcze lampa Tumax DSL386A ale ona też kilka zł kosztuje, a mnie by interesowało coś do 300 zł, może akurat ktoś chce sprzedać ?
    jest lampa również tumaxa bodajże 880af czy coś takiego. Kosztuje chyba 220zł
    poszukam linka do sklepu to wrzucę

Mieszka w
    Bochnia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Natrafiłem na sklep foto-tip.pl i tam mają lampy do olympusa takie jak na linku poniżej
    http://www.foto-tip.pl/sklep/do_olympus-c-60_63.html

generalnie są dwie interesujące lampy jedna to 880AFZ a druga to 386AFZ - którą bardziej można by polecić dla takiej osoby jak ja ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o zdjęcia ślubne - to chyba największym Twoim problemem będzie brak doświadczenia, potem ciemne kitowe obiektywy a dopiero na końcu lampa..
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    880 ma ruchomą głowice w poziomie. 386 tylko w pionie.
    Jak masz kasę to bierz 880, jak nie to bierz ta tania. Na początek styknie. Mi styka. W sumie to niedoczytałem o tym ślubie.
    Oczywiście zgadzam się z Koriolanem.
    Ostatnio edytowane przez aikidudi ; 26.07.09 o 00:19

Mieszka w
    Bochnia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Jeśli chodzi o zdjęcia ślubne - to chyba największym Twoim problemem będzie brak doświadczenia, potem ciemne kitowe obiektywy a dopiero na końcu lampa..
    Racja - ale zdjęcia nie muszą być cudowne, a wydaje mi się iż lampa powinna dać sobie radę z kitowymi obiektywami, miałem kiedyś lampę od canona i dawała radę, doświadczenia nie mam to fakt - ale myślę że dam sobie radę, na jednym weselu robiłem zdjęcia i koledze się spodobały - nie idę jako fotograf a jako gość który zrobi kilka zdjęć więc nie ma na mnie żadnej presji.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez aikidudi Zobacz posta
    880 ma ruchomą głowice w poziomie. 386 tylko w pionie.
    Jak masz kasę to bierz 880, jak nie to bierz ta tania. Na początek styknie. Mi styka. W sumie to niedoczytałem o tym ślubie.
    Oczywiście zgadzam się z Koriolanem.
    Takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem, myślę że ta tańsza lampa powinna mi w zupełności wystarczyć, jeżeli będę kiedyś potrzebował zdjęcia bardzo dobrej jakości to mam znajomego fotografa i zawsze mogę go poprosić.
    Ostatnio edytowane przez luksus ; 26.07.09 o 00:23 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luksus Zobacz posta
    Racja - ale zdjęcia nie muszą być cudowne, a wydaje mi się iż lampa powinna dać sobie radę z kitowymi obiektywami, miałem kiedyś lampę od canona i dawała radę, doświadczenia nie mam to fakt - ale myślę że dam sobie radę, na jednym weselu robiłem zdjęcia i koledze się spodobały - nie idę jako fotograf a jako gość który zrobi kilka zdjęć więc nie ma na mnie żadnej presji.
    jeżeli idziesz jako ten, którego kolega poprosił o zdjęcia-i nie będzie "zawodowego fotografa"- to idziesz jako fotograf i basta.

lampę spróbuj pożyczyć najlepije FL50. Nie znam tych Tumaxów. Ale tanie lampy maja również do siebie to, ze wolno się ładują.. co może doprowadzac do ciężkiej cholery.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Bochnia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Koriolan z miłą chęcią pożyczył bym lampę ale wszyscy moi znajomi mają Canony a ja kupiłem olympusa i nie mam możliwości pożyczenia lampy, myślę że wybiorę którąś z dwóch Tumax'ów i na moje potrzeby powinno wystarczyc.