Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Na naukę nigdy za późno

| OlyJedi Awatar nataszach
    Mieszka w
    Kraków (PL)
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witaj
    Z pierwszej serii:
    2 - szkoda że po prawej uciąłeś ptaka
    3 - krzywo, i ucięte ptaszysko z lewej
    4 - fajna poza
    Z drugiej serii (wiem, że to tylko test sprzętu,ale ):
    2 - bardzo mi się podoba, szkoda tylko że dół obcięty i nie widać całego odbicia
    Pozdrawiam serdecznie
    "Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
    Pozdrawiam, Nataszach

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Zdjęcia z pierwszej serii zmieściłem w tym wątku jako ilustrację błędu, który popełniłem podczas robienia zdjęć, a spowodowanego zaskoczeniem. Póżniej nie miałem już zapału, żeby je lepiej przyciąć i obrobić. Będę w to miejsce wracał i może już wtedy będę lepiej przygotowany.
    W drugiej serii, to jak zauważyłeś, są zdjęcia testowe obiektywu Nikkora. Podstawowa trudność z tym obiektywem to ustawienie ostrości fotografowanego obiektu. Szczególnie przy małej ilości światła. Nawet w lepszym wizjerze (np. testy z D80) stwarza to wielkie problemy. Okazuje się, że ostrzenie w LV (przy powiększeniu x7 lub x10) może być bardzo precyzyjne i zdjęcia nawet przy przesłonie 1.2 są bardzo ostre. Wszystkiemu jest winna GO. Zależnie od odległości, rozmiaru matrycy itp. przy tej przysłonie, wynosi ona od kilku do kilkunastu milimetrów.
    Pozdrowienia.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Wybraliśmy się ponownie na gęsi. Tym razem tylko przeleciały nad głową i nie wylądowały:
    7.
    http://img18.imageshack.us/img18/9973/przelot.jpg

Nieco póżnej zatrzymaliśmy się nad brzegiem rzeki i pojawiła się niebieska czapla, niestety po przeciwnej strone. Tym razem wycięty fragment zdjęcia 1:1
    8.
    http://img268..imageshack.us/img268/2072/czapla.jpg

Po powrocie do domu zrobiłem przegląd dodatków do staruszka C-740 i wpadły mi w ręce konwertery Olympusa (TCON-17, WCON-07 i MCON-40). Najbardziej mnie zainteresował ten ostatni. Nakręciłem go na Nikkora i oto pierwsze rezultaty:
    9.
    http://img229..imageshack.us/img229/3310/konikn.jpg
    10.
    http://img268.imageshack.us/img268/4...banturecki.jpg

Z taką ostroGO efekty mogą być zaskakujące
    Pierwsze wnioski - ustawienia ostrości dla przesłon poniżej f/2.8 (no może f/2) jest prawdziwym wyzwaniem. Pewnie nie uda się bez statywu. Na pierwszy rzut oka nie widzę, żeby MCON-40 dodawał jakieś widoczne artefakty. Będę próbował dalej.
    Pozdrowienia.
    Ostatnio edytowane przez kano ; 2.08.09 o 19:49

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Dopiero teraz zauważyłem, że wklejenie zdjęcia za pomocą [media] dające ładny efekt z przyciemnionym tłem, przeskalowuje niestety oryginał. Powoduje to dodatkowe wyostrzenie zdjęcia niekontrolowane przez autora. Przykładem niech będzie fotka 9. w poprzednim poście - poniżej w pełnej rozdzielczości:
    9

Różnica chyba jest widoczna. Nie wiem, może nie dokopałem się wcześniej do tej informacji na forum. Jeżeli było, to przepraszam za gapiostwo
    Pozdrowienia