Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Różnice pomiędzy 4000 a 750 - pomóżta

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witaj.
    Jestem użytkownikiem tegoż C4000 od prawie 2 lat, miałem również okazję do wielu porównań z ogromną liczbą aparatów z racji tego, że to moja dorywcza "praca".
    Tak jak wspomnieli moi przedmówcy - zależy od tego, czego od aparatu oczekujesz. Dla mnie najważniejszą cechą decydującą o wyborze aparatu była jakość zdjęć. Tu stary, poczciwy C4000 okazuje sie znacznie lepszy z racji wiekszej matrycy (mniejsze zakłócenia), jaśniejszego szkła, lepszego trybu SMacro, większego LCD, szersze "wide".... Oczywiście jeśli pytasz o jakość i nowoczesność zastosowanych materiałów to powiedzmy sobie szczerze - to nie SLR tylko kompakt sprzed prawie 3 lat. Podsumowujac porównywałem jakość zdjęć ze znacznie droższymi aparatami i niektóre mogą naprawdę mieć kompleksy. Chciałbym jedynie wiedzieć dlaczego poprzednicy uważają iż 750 jest "o klasę lepsza"?? Bo ma 10x zoom? Owszem, świetna sprawa ale wspomnijcie również, iż aby wykorzystać 380mm należy nosic ze sobą statyw (no , chyba, że pstrykamy w poludnie przy pełnym słoncu). Ma również stopkę, obudowę z lepszego metalu a nie z plastiku, pilocik, filmik z dźwiękiem... Wszystko zależy od zapotrzebowania...Jednak moim skromnym zdaniem za kwotę ok 1000 zł NA PEWNO nie znajdziesz nic lepszego.
    Pozdrawiam

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @sebastan: Do takiego porównania trzeba osoby, która obcowała z oboma tymi modelami, albo chociaż je zna dość dobrze. Pewnie sporo informacji można znaleźć w necie, ale trzeba poświęcić na to sporo czasu. Niektórzy nie mają go zbyt wiele, dlatego jeśli doszedłeś już do swoich wniosków, to prosiłbym abyś opisał tutaj po krótce czego się dowiedziałeś. Na pewno te inforamacje przydadzą sie wielu innym osobom, dzięki

@Nowart: dobrze powiedziane, ale nie wiem skąd ciągle kultywowany mit, że zoomem 10x można zrobić zdjęcie z ręki tylko w idealnym słońcu najlepiej w lipcu o 12?

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ??

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Właśnie oglądałem makra luc4s'a z 740...
    Całkiem ogłupłem... Rodzi się pytanie, czy 750 umie to co 740 plus coś tam? A zaczęło się tak: miałem sobie kodaka 6230. Fajnie imieniny robił i takie tam. Łażąc se po allegro zalicytowałem se C720 za 750 zł, tak bez powodu. Okazało się, że wygrałem. Przysłano mi go. Trafiłem tutaj. Nie miałem zamiaru zajmować się fotografią, to przypadek, Ale tak ujmująco wciągający. Dawno temu gryf gitary spływał krwią kiedy poczułem jak to miło grać na gitarze. Teraz mam takie deja vu z fotografią. Poczyniłem milowe kroki w wiedzy na temat fotografii. I będę czynił to dalej. Chcę sprzęt taki, który mnie nie ograniczy. Jeśli cos będzie zepsute to chcę wiedzieć, że to ja a nie sprzęt.
    Zdecydowałem,że kupię 750, ale jeszcze nie teraz. Dlaczego? Zoom, gorąca stopka, ISO 50. 4000 robi świetne fotki, ma większą matrycę , lepszy zakres F. Ale wybrałem 750. Elementów do porównań było sporo więcej. Przepraszam za niepotrzebne emocje. Pozdrawiam, Seba

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ??