witaj.
Jestem użytkownikiem tegoż C4000 od prawie 2 lat, miałem również okazję do wielu porównań z ogromną liczbą aparatów z racji tego, że to moja dorywcza "praca".
Tak jak wspomnieli moi przedmówcy - zależy od tego, czego od aparatu oczekujesz. Dla mnie najważniejszą cechą decydującą o wyborze aparatu była jakość zdjęć. Tu stary, poczciwy C4000 okazuje sie znacznie lepszy z racji wiekszej matrycy (mniejsze zakłócenia), jaśniejszego szkła, lepszego trybu SMacro, większego LCD, szersze "wide".... Oczywiście jeśli pytasz o jakość i nowoczesność zastosowanych materiałów to powiedzmy sobie szczerze - to nie SLR tylko kompakt sprzed prawie 3 lat. Podsumowujac porównywałem jakość zdjęć ze znacznie droższymi aparatami i niektóre mogą naprawdę mieć kompleksy. Chciałbym jedynie wiedzieć dlaczego poprzednicy uważają iż 750 jest "o klasę lepsza"?? Bo ma 10x zoom? Owszem, świetna sprawa ale wspomnijcie również, iż aby wykorzystać 380mm należy nosic ze sobą statyw (no , chyba, że pstrykamy w poludnie przy pełnym słoncu). Ma również stopkę, obudowę z lepszego metalu a nie z plastiku, pilocik, filmik z dźwiękiem... Wszystko zależy od zapotrzebowania...Jednak moim skromnym zdaniem za kwotę ok 1000 zł NA PEWNO nie znajdziesz nic lepszego.
Pozdrawiam