17/1.4 byłoby jednak dosyć blisko 20/1.7. Żeby to miało sens musiałby być albo szerszy albo jaśniejszy. Mogliby wypuścić np. 15/1.4?
17/1.4 byłoby jednak dosyć blisko 20/1.7. Żeby to miało sens musiałby być albo szerszy albo jaśniejszy. Mogliby wypuścić np. 15/1.4?
Blisko, ale nie ZA blisko - z czasów analogowych dalmierzy jedni preferowali ogniskową 40- inni trochę szerzej 35mm. Vojtek robił swoją Bessę zarówno pod 35 jak i 40mm i jakoś się tam sprzedawały. 17ka jest bliżej klasycznych ogniskowych, a 15mm? Do czego to niby miałoby być? Trochę mi to przypomina robienie standardu z 50mm na matrycach APS-C, gdzie mamy mnożnik x1.5 (1.6).
Pozdrawiam
"There's no such thing as free titties"
A co to są "klasyczne ogniskowe"? Jakiś święty kanon? Że niby nie można inaczej? Nie widzę problemu z przestawieniem się na ogniskową 30mm (w przeliczeniu) czy 32mm. Tak jak 40mm trafia gdzieś tam między 35mm a 50mm tak 30mm może trafiać między "klasyczne" 28mm a 35mm.
25/1.4 też jest blisko 20/1.7, tylko, że to dwa różne szkła i tak samo (podejrzewam) będzie w przypadku 17/1.4.
Jedno szkło kosztować będzie $340 drugie $600 i już tylko tyle wystarczy by 20/1.7 nadal było bestselerem, z drugiej strony najpierw wolałbym PL 12/1.4, ale to pewnie za 2-3 lata (rok za Voitkiem).
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
No a ja sobie najbardziej cenię 50mm, bo tak jest najbardziej naturalnie (podobną perspektywę ma oko). I co ciekawe, olek nie ma takiej jasnej stałki (25mm), choć w czasach analogów był to ''kit'' do każdego aparatu. Podobnie jak nie ma standardowego zooma. Za to ma dość dzikie obiektywy, jak na standardy XX wieku: odp. 24, 90, kiepski 35 (choć 35 był dość popularny), teraz ma wejść 150mm... Ewidentnie zestaw nastawiony na efekciarstwo, a nie klasykę.
Ja też, za światło
Widocznie z klasyki nie wyżyją
Ja tam bardzo sobie chwalę odp. 24 za obrazek (co innego rozmiar; za mały i przez to za ciemny), 90 za "extreme aggression" i cenę optymalizowaną pod biedne kraje, choć video z ręki się rusza. Od 150 oczekuję ni mniej ni więcej tylko tego samego co od 90 (oprócz ceny; ta będzie na poziomie 24).
Muszą wypełniać lukę by umacniać system i sprzedaż (Japonia) i np. ja, dopóki to będzie poniżej f/2.0, będę ich wspierał.
... naprawdę nie dasz rady tym 12-35/2.8 POIS![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Odpowiednio: 24mm -dziki?? 90mm bliżej do 85mm - standard (widać Zuiko 45mm brzmi lepiej niż 42,5), 35mm - kiepski, a jakże (powinni zmienić; 45-ka im się udała, a droga nie jest). Co do odpowiednika 150mm to się nie wypowiadam, bo rzadko używam takich ogniskowych. W XX w. żyłem dość krótko, bo zaledwie 21 lat, ale z tego co widziałem/czytałem, to - jeśli nie standard - były to dość typowe ogniskowe w szeroko rozumianej fotografii.
Pozdrawiam
"There's no such thing as free titties"
U mnie z wiekiem idzie w szerokosc ( i doslownie i w przenosni) kiedys tylko z 50tka biegalem na analogu, zreszta za bardzo nic innego nie bylo do dostania, teraz ulubiona ogniskowa to 28mm choc jej nie cierpialem i nie moglem sie do niej przekonac... 35mm niby klasyka ale jakos, nijakos dla mnie.
Portretowka, to koniecznie 85mm i te okolice, potem to juz jakas dluga rura do 200 na koncert i to wsio
Szkiel w systemie przybywa, cieszmy sie i radujmy!
pozdrawiam serdecznie
Janek
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.