Strona 38 z 239 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Może jakieś słowo wyjaśnienia, o co chodzi?
    Przepraszam, pospieszyłem się. Chodzi o nowy serwis PENów w .jp.
    Przeczytawszy quick service action pomyślałem o akcji naprawy Penów.

BTW. Panas na przełomie 2010/2011 wypuszcza serię, jasnych stałek, w tym PL 25 f/1.4 , którą ma delikatnie przyspieszyć - FT4 więc to pewny temat.
    Jeśli z rozmiarem zmieszczą się w puszcze po PL45 macro czuję kłopoty

BTW. Właśnie sprzedałem GH1 Panasonikowi. Kumpel po obejrzeniu zhaczonych filmików i upewnieniu się, że AF działa w trybie movie kliknął buy now
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    BTW. Panas na przełomie 2010/2011 wypuszcza serię, jasnych stałek, w tym PL 25 f/1.4 , którą ma delikatnie przyspieszyć - FT4 więc to pewny temat.
    Jeśli z rozmiarem zmieszczą się w puszcze po PL45 macro czuję kłopoty
    Pozostaje nieznany drobny drobiazg ten specyfikacji, cena. Panasonic ma rozdmuchane wymagania budzetowe obecnie, wiec ciezko oczekiwac pozytywnego zaskoczenia.

Leica 4/3 25/1.4 to koszt min 1000$, za nowosc sie placi, wiec....
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 6.07.10 o 23:04

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Leica 4/3 25/1.4 to koszt min 1000$, za nowosc sie placi, wiec....
    Więc skoro ma być szybsze niż f/1.4 będzie więcej niż 1000.
    Ja obstawiam na wejściu cenę PL45 +$100.

Tak na serio to nigdy nie myślałem, że kupię PL45 po tych słabych (w stosunku do Oly 50/2) wykresach. Zaryzykowałem i się zakochałem. Przeciwieństwo EF 100L IS, ale tylko jeśli chodzi o IS, AF , ostrość (szczególnie na f/2.8 ) i rozmiar
    To szkło sprawia, że przestał mi się podobać 20/1.7 - szkło, jak niektórzy filmowcy piszą: "za ostre", więc coś musi być w tej Leice
    Powtórzę po gościu z dpreview: idealnie by było gdyby Oly zamiast 50/2 puścił 50/1.4; nawet za ty$iaka. Byleby to było małe (max wymiary P7-14) i rzeźnicko ostre od f/2.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

piotrek204
    Gość
    Dla mnie od perfekcyjnego optycznia szkla w ofercie wole to ktore mam w torbie. Szkla za 1000$ malo mnie interesuja, nie mam planow wydawania takiego budzetu.

W C/N/S mozesz kupic 50/1.4 za ok 1200PLN, okolice 4000PLN za podobne szklo, sam nie wiem.

To coraz bardziej przekonuje mnie do zakupu S90/LX3 przyszlego LX5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jak rozumiem, zalezy Ci na AF. Bo jesli nie - do u43 podepniesz niezle manualne szkla i za 300 - 600 pln.

A propo ceny, coz... Wiele razy bylo przerabiane. Mozesz kupic szklo do lustra taniej, mozesz do u43 drozej. Roznica w gabarytach jako calosci jest znaczna, np:
    5D + 16-35 2.8 L II vs G1 7-14 4.0 albo E-PL1 9-18
    5D + 35 1.4 L => GF1 20 1.7
    5D + 85 1.8 => G1 + 45 2.8

Jak chcesz miec dobra jakosc w C czy S - to i tak zaplacisz za L'ki, czy Zeiss'y. I bedziesz to dzwigal. Twoj wybor. Mozesz kupic tansze szkla, slabsze, tak samo mozesz kupic taniej szkla Olympusa u43, rowniez slabsze.

Ceny sa jakie sa, nikt mnie nie zmusza do kupowania, tak jak Ciebie Piotrek. Wszyscy czekalismy, az Samsung, czy Sony zagrozi u43. Jak do tej pory tak sie nie stalo, przynajmiej jesli chodzi jakosc obrazu oraz ergonomie pracy.

Fakt, iz masz cos lepszego optycznie, tanszego, do podpiecia do lustra - to nie jest argument marketingowy. Jest coraz wiecej ludzi nabywajacych u43, ktorzy i tak nie kupiliby lustra, przynajmniej na zachodznich forach, gdzie zagladam rownolegle.
    To jest o tyle ciekawe, ze jeszcze w zeszlym roku, spora grupa ludzi wchodzacych w u43 - kupowala je jako rodzaj back'upu obok lustra. Czesto potem sie okazywalo, ze lustro zostawalo w szafie.

Reasumujac - jest wiele racji w tym, co piszesz, ale niewiele - jeszcze, na razie (niepotrzebne skreslic) - firmy produkujace u43 musza sie tym podejsciem przejmowac.

Powoli zaczynam myslec, ze moze wszystko stanieje, jak bedzie konkurencja WEWNATRZ u43 (czyt. wejda inne firmy oprocz O i P). Niedlugo pojawia sie nowe bezlustrowce, ale jesli bedzie jak w plotkach - Leica pokaze FF i bedzie sporo drozsza, a Nikon pokaze matryce mniejsza niz 43, wiec musialby chyba sporo nadrobic jakoscia oraz swiatlem, zeby byc zagrozeniem dla u43.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 7.07.10 o 18:10

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Jak rozumiem, zalezy Ci na AF. Bo jesli nie - do u43 podepniesz niezle manualne szkla i za 300 - 600 pln.
    Moga byc manuale, ale wtedy wole nex'a, wiecej szkla wykorzystam

A propo ceny, coz... Wiele razy bylo przerabiane. Mozesz kupic szklo do lustra taniej, mozesz do u43 drozej. Roznica w gabarytach jako calosci jest znaczna, np:
    5D + 16-35 2.8 L II vs G1 7-14 4.0 albo E-PL1 9-18
    5D + 35 1.4 L => GF1 20 1.7
    5D + 85 1.8 => G1 + 45 2.8
    Nie musza byc L-ki, nie musi byc FF. Ale gdyby wyszedl FF w body 550-tki, mniam.

Ceny sa jakie sa, nikt mnie nie zmusza do kupowania, tak jak Ciebie Piotrek. Wszyscy czekalismy, az Samsung, czy Sony zagrozi u43. Jak do tej pory tak sie nie stalo, przynajmiej jesli chodzi jakosc obrazu oraz ergonomie pracy.
    Jestem tego calkowicie swiadomy, jesli szklo moga sprzedac za 4kPLN to sprzedadza za tyle a nie za 2k. Ale efekt bedzie taki jak ze szklami Leica 4/3, jest 25/1.4 ale ile osob go ma? Wiec jest na wystawie, nie w torbie.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    W C/N/S mozesz kupic 50/1.4 za ok 1200PLN, okolice 4000PLN za podobne szklo, sam nie wiem.
    Przerabiałem i to

W C/N/S problem imho polega na braku kontroli jakości. Jest masówka i qc jest przerzucane na serwisy.
    W Panasie pewnie tak samo tylko, że tu jest CDAF i błędy widać już na ekraniku a i sam AF jest... szybki
    Miałem ze 3-4 sztuki 50/1.4 i tylko sztuka nr 3 była rzeźnią na 1.4 bez mgiełki.
    Wysłanie zestawu do serwisu nie jest rozwiązaniem bo albo ci rozstroją (mój przypadek) albo przestanie ci to grać ze sobą bo zmianie korpusu (pisze o szkłach 1.2-1.4).
    Poza tym po super eLkach przychodzi czas kiedy zobaczysz szkła Leici czy Zeissa i... wracasz do punktu wyjścia (patrz snowboarder z dpreview/canon-board)

Na dzień dzisiejszy mogę dokupić dslr tylko dla 200/4 IS makro, traktując je jako ultra bieda, lekkie 200/2, które są boskie, ale ciężkie (szczególnie z D3)

To coraz bardziej przekonuje mnie do zakupu S90/LX3 przyszlego LX5
    Ja bym brał to coś nowe z sensorem m43 jeśli szkło będzie Leici a kolorki z sensora rodem z LX3.
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    3 warstwowy patent (lipiec 2010) Panasa 'la Sigma. Poprawia kolorki, ostrość. Naświetlany od tylca (BSI/HS). Ciekawe czy do zwykłych Lumixów czy do G http://egami.blog.so-net.ne.jp/2010-07-19-english
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    3 warstwowy patent (lipiec 2010) Panasa 'la Sigma. Poprawia kolorki, ostrość. Naświetlany od tylca (BSI/HS). Ciekawe czy do zwykłych Lumixów czy do G http://egami.blog.so-net.ne.jp/2010-07-19-english
    Czyli to ma być coś jak Foveon?
    Ciekawe czy ten patent wejdzie w życie w ogóle, bo tego nigdy nie wiadomo.
    Mi się podobają obrazy jakie wypluwają z siebie matryce foveon.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

qbic
    Gość
    W sumie to mnie śmiech ogarnia, czyta się o kolejnych super patentach duperelach, Foveonach, Cmosach srosach, BSI ...

Panasonic ma technologie do wytwarzania wysokiej jakości CCD i nie zaimplementował tego w żadnym aparacie 4/3, dlaczego ? - dla mnie to zagadka rodem z X-files.