Strona 51 z 239 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

endzi
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta

"to jeden z naszych celów, aby technologia systemu PEN trafiła do świata zawodowców czy bardzo zaawansowanych amatorów."
    Szkoda. Znowu bedą cudować. Z wiadomym przecież rezultatem. Już mieli ambicje trafienia do zawodowców kiedyś. Teraz zamiast iść na zarobek i sprzedaż na większą skalę to wymyślają coś zawodowcami i zaawansowanymi amatorami. Jakby nie oglądali się na świat np. panasa, który akurat dla zaawansowanych amatorów już ma ofertę.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Biorąc pod uwagę ceny 20/1.7 i 14/2.5 - $400 ma ktoś ochotę na 25/1.4 i bright wide angle? Przynajmniej wiemy, że f/2.5 nie jest bright enough wg Panasa.
    Czy mając 20/1.7 i w perspektywie półtorej miesiąca 14/2.5 macie ochotę wydać $ysiaka (bądźmy realistami) na odpowiednio 2/3EV i (strzelam) 1 EV?

Kurcze no nijak mi to nie wychodzi, bo jakie to by dobre nie było znika mi w tym wszystkim - z automatu - idea micro.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    nigdzie w idei micro nie jest ze ma być tanio

Panas coraz bardziej konsekwentnie chce stworzyć półkę semi profi w micro, aby iść w górę.

A jeżeli 25 1,4 będzie tak samo udane jak 25 1,4 to naprawdę będzie na tym forum o nim gorąco.
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Awatar olgierd
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę ceny 20/1.7 i 14/2.5 - $400 ma ktoś ochotę na 25/1.4 i bright wide angle? Przynajmniej wiemy, że f/2.5 nie jest bright enough wg Panasa.
    Czy mając 20/1.7 i w perspektywie półtorej miesiąca 14/2.5 macie ochotę wydać $ysiaka (bądźmy realistami) na odpowiednio 2/3EV i (strzelam) 1 EV?
    Nie i jeszcze raz nie.
    Po pierwsze takiego obiektywu nie ponoszę w kieszeni polarka; po drugie nawet sprowadzając tę czternastkę ze Stanów za 1200 złotych będę się (chwilę -- bo jednak się przełamię) zastanawiał czy warto.
    To jest jakieś błędne koło -- z założenia amatorski sprzęt dla pstrykaczy, a ciekawej i niekosztownej optyki co kot napłakał: albo jakieś safari od Zuiko, albo f/0,95 od Cosiny.
    pozdrawiam, Olgierd

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    25mm wg ploteczek mialo być ,,even faster'' niz 1.4. Majac nalesnika (20/1.7) 1.4 mnie nie interesuje, dla 1.0-1.2 bym chyba z tysiaka papierow juz mogl wyskoczyc.

Ad wide -- pytanie co to jest jasno-szeroko Mi to 14mm jakos nie leży, jak sie rozumiem z eq 24mm i 35mm, to 28mm jest taka nijaka dla mnie ogniskowa :/
    Ale jakby mialo byc jasno, to powiedzmy ze na 10mm/2 sie ty$iak by gdzies znalazl

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kbns Zobacz posta
    25mm wg ploteczek mialo być ,,even faster'' niz 1.4. Majac nalesnika (20/1.7) 1.4 mnie nie interesuje, dla 1.0-1.2 bym chyba z tysiaka papierow juz mogl wyskoczyc.

Ad wide -- pytanie co to jest jasno-szeroko Mi to 14mm jakos nie leży, jak sie rozumiem z eq 24mm i 35mm, to 28mm jest taka nijaka dla mnie ogniskowa :/
    Ale jakby mialo byc jasno, to powiedzmy ze na 10mm/2 sie ty$iak by gdzies znalazl
    Z kapustnego tysiaka i owszem ale dla 40-45/1,4 , choć większa jasność wysoce wskazana.

A szeroko i jaso ) 0,95 7mm
    ale jak będzie 1,7-2,5 /7-9mm - jeśli przy 2,8 będzie dobry optycznie-to kupię bzwnc
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 24.09.10 o 16:41

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Na zachodnich forach rozpoczela sie dyskusja o dobrym wplywie ukazania sie X100 na u43. Pojawiaja sie pytania, kiedy Oly i Pana sie obudza na potrzeby uzytkownikow... oraz narzekania, ze Oly i Panas zaspokajaja jedynie potrzeby ludzi przechodzacych z kompaktow, albo uzytkownikow luster szukajacych mniejszego i lzejszego backupu.

Jakby ponizsze potrzeby byly czyms niemozliwym lub drogim...

Ludzie zadaja m.in. pytania:
    - dlaczego na podgladzie nie maja symulacji linii horyzontu
    - dlaczego na podgladzie nie ma graficznej skali odleglosci (w Lumixach sie pojawila w G2, pewnie w GH2 bedzie, w PEN'ach dokladnie nie pamietam)
    - dlaczego na wspomnianej skali nie jest zaznaczana graficznie glebia ostrosci przy danej przyslonie
    - dlaczego nie mozna w latwy sposob wybrac hiperfokalnej (tu akurat Lumixy to pozwalaja zrobic, ale w oficjalnej instrukcji nic na ten temat nie ma)
    - dlaczego nie pojawil sie korpus a'la dalmierz (z optycznym wizjerem) (wystarczy ze pokazywalby wybrany zakres ogniskowych, np. 24-90) (najwazniejsze aby pozwalal obserwowac (bez znikania obrazu) co sie dzieje W i OBOK kadru, linie ograniczajace kadr oraz punkt AF moglyby sie pojawiac w nim, jak w X100, czy nawet w M9) (na podstawie ogniskowej i punktu AF - aparat sam spokojnie niwelowalby paralakse)

Wyglada rowniez na to, ze Fuji tak jak Leica analizowala realne wejscie w u43 - ale jednak zdecydowala sie na wlasny produkt, byc moze system, ktorego X100 jest dopiero poczatkiem. Czas pokaze.

Awatar olgierd
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Ludzie zadaja m.in. pytania:
    Zwykłe gadżeciarstwo: głębię ostrości można by załatwić robiąc znów normalne obiektywy (ze skalą na pierścieniu); horyzont... -- a po co?; dalmierz -- nałóż wizjer, będziesz miał dalmierz.

Ja nadal proszę o aparat z klasycznymi kontrolkami, żebym nie musiał go włączać, żeby ustawić czas, przysłonę czy ostrość (Fuji się kłania), oraz w miarę możliwości z niewielkim wyświetlaczem (może być monochromatyczny, tylko do ustawiania parametrów -- mniej prądu żre).
    pozdrawiam, Olgierd

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olgierd Zobacz posta
    Ja nadal proszę o aparat z klasycznymi kontrolkami, żebym nie musiał go włączać, żeby ustawić czas, przysłonę czy ostrość
    Rowniez bym sie cieszyl, gdyby taki sie epojawil w rodzinie u43.
    Chociaz najszybciej namiastke da podpiecie manualnego Voigtlandera.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Odpowiadając na pytanie z tytułu wątku: aż strach się bać co nadchodzi?
    Witalij Kisiljiew urasta do miana proroka jeśli chodzi m/43 i GH2 w szczególności. Decyzja o tym ile MPx wpakować do GH2 było decyzją czysto marketingową (baj baj rewolucjo w high iso), żadnych wniosków nie wyciągnęli z LX3 i jego sprzedaży. Dobiło mnie, że elektroniczną migawkę przesunęli w swojej liście priorytetów za... 3D. WTF?! Nie wygląda to dobrze kiedy taki pan wspominając o EVF, elektronicznej migawce, mówi we ran out of internal resources to improve the characteristics.

BTW. Polecam fragment o detekcji fazy vs. po kontraście

http://tinyurl.com/3xf2xmn
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.