Strona 49 z 239 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Fajni jesteście z tymi kolorkami
    Osobiście preferuję kolorki z suwaczka
    Janko, powoli czas na zmiany
    Coraz częściej używam na LX3 iAuto i tęsknię jak cholera za aparatem, którym będę mógł ze spokojnym sumieniem używać w jpg, z kolorkami i AWB Oly. Gdzie sharpness = 0 to będzie prawdziwe zer0, gdzie NR =0 nie będzie nic usuwać (ani groszku ani detalu). To wszystko w jpg, to wszystko czego oczekuję od nowych aparatów.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Janko, powoli czas na zmiany
    Coraz częściej używam na LX3 iAuto i tęsknię jak cholera za aparatem, którym będę mógł ze spokojnym sumieniem używać w jpg, z kolorkami i AWB Oly. Gdzie sharpness = 0 to będzie prawdziwe zer0, gdzie NR =0 nie będzie nic usuwać (ani groszku ani detalu). To wszystko w jpg, to wszystko czego oczekuję od nowych aparatów.
    Jeśli mowa o automatach, od trzech lat używam automatycznego odkurzacza. Jeździ po domu, zagląda w każdą dziurę, na koniec idzie się naładować. Niestety trzeba ręcznie z niego śmieci wyciągnąć, bo kupki jeszcze nie potrafi robić.
    A w dziedzinach kreatywnych wolę być kreatywny. I kieruję się okiem, a nie zerem w sharpness. Właściwie nie potrzebowałbym żadnych cyferek przy większości parametrów, oko że tak powiem, rządzi i ma rządzić.
    Chyba, żebym robił śluby, to chciałbym mieć program ''robię śluby''. Albowiem w tej fotografii cała kreacja ze mnie uchodzi, zresztą byłaby niewskazana. Ale na szczęście nie muszę...

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Swego czasu obalałem te mity szopem, wniosek był jeden, że byle lustro 12Mpx zjadało sigmy z jej niecałymi 5Mpx na dzień dobry. Szczegóły gdzieś tam w googlach usenetowych.
    Natomiast nowa Sigma może istotnie dać ciekawe wyniki, no ale jej jeszcze nie ma i znając tę firmę pewno długo nie będzie (w sprzedaży).
    Ale Sigmę pewno obrabiałeś też w szopie a nie ich sofcie .Ja ostatnio ćwiczyłem LR3,2 vs SIGMA Photo Pro4 i mimo prostoty Pro4 to może zdecydowanie więcej wycisnąć z fevonowej matrycy niż LR3,2
    poza tym sigma intensywnie pracowała wprowadzając zmiany nowymi softami i teraz w SD15 i tych z prockie TRUE II jest już naprawdę bajka
    SD1 jeżeli wszystko Sigmie wyjdzie to kupię, bo może być to kiler Bayera na niskim czyli tym realnie używanym iso.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    Ale Sigmę pewno obrabiałeś też w szopie a nie ich sofcie
    Wszystko jedno - ktoś pokazał kozackie zdjęcie z Sigmy obrabiane kozacko, a ja zdjęcie z 450D z szopa, które było co najmniej równie dobre technicznie.
    Po prostu, 4,5Mpx kontra 12 polegnie i nie ma siły.

jungli
    Gość
    jaaasne...

to bedzie podobne czy polegnie, bo placzesz sie w zeznaniach...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    jaaasne...
    to bedzie podobne czy polegnie, bo placzesz sie w zeznaniach...
    Sformułowanie, które postawiłeś zwykle kończy ze mną dyskusję, gdyż nie mam cugu na walkę o ''moje i mojsze'', ale może nie zrozumiałeś poprzedniego postu...
    Zatem przy 4,5Mpx będzie podobne (rzekłbym lepsze, ale to subiektywne). A przy 6, 8 czy 12Mpx polegnie (co jest naturalne, trudno porównywać rozmiar natywny z resajzem powierzchniowo 2 i 2/3 w górę).

I zanim zaczniesz znowu o plątach i zeznaniach, najpierw pokaż z Sigmy coś podobnego:
    http://grejt.grejt.pl/temp/aa/450dhelios.jpg

jungli
    Gość
    zaraz tam konczy dyspute, to inni trole i baranki boze moga, a ja nie?

miales Sigme? uzywales? poznales doglebnie? rozumiem, ze miales wiesz o co kaman w foveonie i wolisz 450D jak ****, jor czois...

wiesz gdybys wyskoczyl z obrazkiem z ff np 5d tez 12mpix vs foveon, to moglibysmy pogadac, ze nie tak latwo skopac dupe foveonowi detalem i rozdzielczoscia 12mpix ff...

pokazywac nie bede bo nie mam w zwyczaju chyba, ze malzonce, a ten twoj czy nie twoj obrazek nie wiem jak mam odebrac kadr? rozdzielczosc? bo kadr marny, a rozdzielczosc z heliosa?

pozdroofka

PS
    Nie przekonasz mnie co robi lepszy obrazek i dlaczego, to kwestia indywidualnego podejscia danej osoby ale takie pitolenie, ze 12mpix daje lepszy obrazek niz sigma to kpina panie towarzyszu...

faktem jest, ze mialem juz wiekszosc aparatow na rynku, aktualnie mecze sigme, a jak pokazuje te same fotki klientom dp1s/dp2 vs np 5d albo 1d, to 80% nrawitsa bardziej obrazek z sigmy, wszystko w temacie

kalac sie i blagac o rozgrzeszenie, a bedzie Was dane!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Wrzućcie zdjęcia i skończcie tym samym raz na zawsze tę jałową dyskusję. Sprawa jest oczywista i łatwa do zweryfikowania, więc nie ma sensu snuć tutaj niczym nie popartych dysput.

A co do rozdzielczości, gdyby miał uwierzyć na słowo, to z uwagi na dotychczasowe trafne uwagi w tej kwestii chyba bardziej uwierzyłbym Jankowi. Coś mi się wydaje, że on wie, co mówi.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    zaraz tam konczy dyspute, to inni trole i baranki boze moga, a ja nie?
    Nie. Ktoś, kto przeciwko konkretnym argumentom od razu stawia ''plączesz się w zeznaniach'' nie zasługuje na dyskusję. A reszta Twojego postu dostarcza kilka następnych dowodów tegoż.

Tak na marginesie, było o tym wiele (znaczy Sigma kontra reszta świata), był jakiś kozak alfa samiec, też miał, widział, wiedział i znał się, a reszta się śmiała

Jak to się pisze? ''Wszystko w temacie''

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wrzućcie zdjęcia i skończcie tym samym raz na zawsze tę jałową dyskusję. Sprawa jest oczywista i łatwa do zweryfikowania, więc nie ma sensu snuć tutaj niczym nie popartych dysput.
    Ja już wrzuciłem. Czekam na zdjęcie o podobnej jakości technicznej z Sigmy. No ale się nie doczekam...
    Tamta dyskusja miała miejsce dużo ponad rok temu, ale zupełnie nie pamiętam, gdzie i jak. Wiem tylko, że był jakiś chyba trawniczek z kwiatkami ostrymi jak żyletka tylko niestety w wymiarach 2652×1768, w których za przeproszeniem nawet E620 z kitem potrafi pokazać rogi.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 23.09.10 o 21:05

rodzyn
    Gość
    Hotel Sobieski z SD14 niestety 17-70 odrobinę mydli po brzegach
    &
    Takie próbki ze spaceru w Gdyni po skwrze -z DP1S na pełnej dziurze - wołane zaraz po zrobieniu.

Proponuje na dowolnym Bayerze zrobić coś jak to z Błyskawicą- powodzenia.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SDIM0527.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	1.004,4 KB
ID:	39321   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SDIM0378.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	1,02 MB
ID:	39322   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SDIM0347.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	628,4 KB
ID:	39323   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję