Strona 34 z 239 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Prędkość AF to też kwestia silnika wbudowanego w obiektyw.

Ja mam nadzieję, że Olympus jeszcze wypuści jakiegoś bardziej rozbudowanego Pena
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arczi80 Zobacz posta
    "Live View z częstotliwością 60 klatek na sekundę."
    Dzieki Arczi80, jakos nie moglem tego nigdzie znalezc od kilku tygodni.
    Czy zastanawialiscie sie jak to rowniez wplywa na to co i jak widac w EVF Olympus vs Panasonic? Ktos na DP Review porownywal wizjer E-P2 vs G1 i wlasnie na fps zwrocil uwage.
    Ja moglem porownac plynnosc na LCD Lumixow i E-P1, i te pierwsze lepiej wypadaja.

Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Jeśli cała tajemnica szybkości AF panasów jest zaszyta w body to dlaczego szkła olympusa dopięte do G1 ostrzą wolniej od szkieł panasa?
    Juz nightelf odpisal. Predkosc AF to wynik i body i szkla. Najwolniejsze ogniwo spowalnia calosc.

I skąd ta różnica w kompatybilności szkieł 4/3 u panasa i olego ? Czyżby szkła 4/3 nie nadawały się do "odczytu sygnału z matrycy z prędkością 60fps" ? Dlaczego?
    Ale mowimy o jednym szle, nie o szklach? Czy sie myle - wtedy poprawcie mnie!
    Sam Panasonic powiedzial jasno, ze pierwszy jasniejszy zoom - nie byl projektowany do szybkiego ostrzenia po kontrascie. Tyle.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    I skąd ta różnica w kompatybilności szkieł 4/3 u panasa i olego ? Czyżby szkła 4/3 nie nadawały się do "odczytu sygnału z matrycy z prędkością 60fps" ? Dlaczego?
    "Pan Terada poinformował, iż [...] w dodatku obiektywy E-systemu nie są projektowane do współpracy z autofokusem bazującym na detekcji kontrastu, który, jak wiadomo, jest wykorzystywany w aparatach pozbawionych lustra."
    http://optyczne.pl/?news=2786

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    "Pan Terada poinformował, iż [...] w dodatku obiektywy E-systemu nie są projektowane do współpracy z autofokusem bazującym na detekcji kontrastu, który, jak wiadomo, jest wykorzystywany w aparatach pozbawionych lustra."
    Czym różnią się obiektywy zaprojektowane do współpracy z autofokusem bazującym na detekcji kontrastu, od tych niezaprojektowanych, tak aby elektronika zawarta w korpusie mogła odczytywać sygnał z matrycy z prędkością 60fps?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Czym różnią się obiektywy zaprojektowane do współpracy z autofokusem bazującym na detekcji kontrastu, od tych niezaprojektowanych, tak aby elektronika zawarta w korpusie mogła odczytywać sygnał z matrycy z prędkością 60fps?
    Dwa piny więcej na złączu...?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Dwa piny więcej na złączu...?
    A do czego one służą? Jakie dodatkowe dane obiektyw przesyła na matrycę, aby elektronika mogła odczytać sygnał z prędkością 60fps?

p.s. sorry że 'wiercę' temat, ale wydawało mi się, że prędkość odczytu danych z matrycy przez elektronikę korpusu nie jest aż tak uzależniona od obiektywu, a głównie od współpracy matryca->elektronika aparatu.
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 9.04.10 o 14:01

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jakie dodatkowe dane obiektyw przesyła na matrycę, aby elektronika mogła odczytać sygnał z prędkością 60fps?
    O co chodzi z tą prędkością 60 kl/s? W kilku wywiadach przedstawiciele Olympusa już wyjaśnili, dlaczego standardowe szkła 4/3 nie zapewniają szybkiego działa AF po kontraście. Po prostu soczewki układu AF w obiektywie są stosunkowo ciężkie, przystosowane do pracy z czujnikiem, który wie, w którą stronę ma nimi poruszać. AF oparty na detekcji kontrastu musi "błądzić", poruszać soczewkami w tę i z powrotem po kilka razy i widocznie zastosowane mechanizmy nie są na tyle zwrotne, aby wykonać taką operację wystarczająco szybko przy tak ciężkich soczewkach.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    O co chodzi z tą prędkością 60 kl/s? .
    Panas czyta dane z matrycy szybciej, przez co szybciej ostrzy...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.