www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zimno - w kontekscie mojego TIP'a.
Oczywiscie Panas ma ta funkcje, ktora Janusz wyjasnil. Ale nie ona wplywa na znaczna przewage Panasa w szybkosci AF.
Analogia biegow: Panas jest madrzejszy tu od Olympusa, jak biegacz, ktory zawsze jest blisko linii startu. Oly ustawia sie na linii startu po nacisnieciu spustu migawki. Panas juz tam dawno jest.
Ale to o czym chce napisac, to to - dlaczego nawet jak razem wystartuja - Panas szybciej dobiegnie do mety!
Naprawde nikt nie pamieta, dlaczego AF jest szybszy (i troche dokladniejszy) w 720p niz w full HD? (GH1)
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
mniej danych do obrobienia?
BINGO!
Czesto obiektyw krazy w jedna, druga strone, az znajdzie optymalny kontrast. Czesto rowniez przechodzi cala ogniskowa. Oddala sie, wraca, coraz mniejszymi krokami. To jest najprymitywniejsze rozwiazanie. Czesto widac to na samplach klipow wideo roznych aparatow.
AF Panasa juz na tym etapie jest zoptymalizowany, punkt startowy ma blizszy docelowemu, czyli krotszy "wyscig".
Ale nie o tym mialem pisac. Dam PRZYKLAD.
Zalozmy w duzym uproszczeniu, ze body musi dokonac 60 pomiarow, zanim ustawia ostrosc w punkt - w danej sytuacji.
Aparat, ktory odczytuje sygnal z matrycy z predkoscia 30 fps (wiekszosc na rynku, w tym Leica X1, SIgma DP1, DP2) - zrobi to w 2 sekundy.
Aparat, ktory odczytuje sygnal z matrycy z predkoscia 60 fps (LUMIX'y u43) - zrobi to w 1 sekunde.
Ot to! W czym pic?
W tym, ze Panasonic nigdzie oficjalnie tego nie podaje w specyfikacji. Ale zmyla przeciwnika - jednoczesnie nie klamiac - ze np. GF1 ma odczyt 30 fps w wideo. Tylko, ze to wcale nie znaczy, ze w przypadku zdjec tez ma 30 fps. To czego sie dowiedzialem, to wlasnie to, ze w trybie ZDJEC - G1, GF1, GH1 maja odczyt caly czas 60 fps.
Podczas, gdy cala konkurencja ma 30 fps. Az dodatkowo sie dopytalem w mailem Seon Reid'a. Potwierdzil, ze ta informacja jest 100%, bezposrednio od ludzi projektujacych, jak i od inzynierow na produkcji.
Algorytm podany przez inzyniera Panasonica jest zblizony do tego od Osiolka. Niewiele sie rozni. Jedno jest PEWNE. AF detekcji kontrastu wymaga CIAGLEGO i SZYBKIEGO sprzezenia zwrotnego od body z informacja. Im wieksza czestotliwosc odczytu sensora - tym szybciej aparaty zakonczy proces ostrzenia.
PS: matryca w Leice X1 jest od SONY APS-C i odczytuje sygnal w LV z czestotliwoscia 24 fps.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
W G2 podobnie odczyt czterech kanałów.
Jeśli cała tajemnica szybkości AF panasów jest zaszyta w body to dlaczego szkła olympusa dopięte do G1 ostrzą wolniej od szkieł panasa? I skąd ta różnica w kompatybilności szkieł 4/3 u panasa i olego ? Czyżby szkła 4/3 nie nadawały się do "odczytu sygnału z matrycy z prędkością 60fps" ? Dlaczego?
Pytam, po w przyszłości mam zamiar zakupić G3 (bo G2 mnie nie przekonało), lub GH2 (jeśli mnie przekona możliwościami), ale mam zamiar zostawić sobie microOlego 14-42 (wiem, że stracę stabilizację, ale zyskam nieco na gabarytachi ewentualnie zaczaić się na jakieś stałki olego 4/3. W dodatku zoom nie będzie moim głównym szkłem, a jedynie kotletowym wspomagaczem).