Strona 175 z 239 PierwszyPierwszy ... 75125165173174175176177185225 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.741 do 1.750 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

Jd
    Gość

Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

Dla mnie seria GFx skończyła się na GF1. Reszta to kastraty. Pomijam GX1 , bo to już inna bajka. Jak miałbym brać coś z Panasa to G2 lub G3 lub ewentualnie GX1.

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Niech będzie, że jestem dziwny - w życiu zrobiłem może z 10 zdjęć na automacie. Priorytet przysłony to co innego, Aktualny GieCośTam - jak widzę - ma tylko kółeczko z tyłu - a więc najmniej wygodną opcję. Jak tym robić jednocześnie korektę i zmianę przysłony?(w dużych G są fajne pokrętła, które można przełączać między 2 trybami)
    Pokrętłem zmienia się przysłonę, klik do góry i pokrętłem korygujesz ekspozycję. W dużych G wciszkasz kółko, tutaj klikaz do góry - kosmiczna różnica

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Dla mnie seria GFx skończyła się na GF1. Reszta to kastraty. Pomijam GX1 , bo to już inna bajka. Jak miałbym brać coś z Panasa to G2 lub G3 lub ewentualnie GX1.
    Kastraty nie kastraty, jest tyle aparatów na rynku, że można przebierać tak by wszystko pasowało. Seria GFx jest przeznaczona dla amatora, tudzież świadomego użytkownika, który nie potrzebuje zewnętrznych lamp i wizjerów.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

dzarro
    Gość

A ja złapałem się na tym, że coraz chętniej łypię w kierunku NX. Choć ten NX-20 raczej tani nie będzie. Wybór szkieł jest fajny i spójny cenowo z korpusami: w cenie dwóch naleśników Panasa mam trzy Sama, jakość optyczna podobna, światło też(na ogół chyba 1/3 EV różnicy na korzyść Panasa, ale za to u Sama matryca większa) w dodatku fajniejszy - jak dla mnie - zakres ogniskowych. Ergonomia(może z wyjątkiem gripa) też powinna być na plus. Byle poprawili szybkość działania - choć akurat dla mnie nie jest to wielki problem bo jakichś szczególnie szybkich fot i tak nie robię. Dla mnie rzecz najważniejsza: ten system na razie rozwija się jako system aparatów fotograficznych a nie system wielofunkcyjnych urządzeń multimedialnych z opcją robienia zdjęć.

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez dao Zobacz posta
    Seria GFx jest przeznaczona dla amatora, tudzież świadomego użytkownika, który nie potrzebuje zewnętrznych lamp i wizjerów.
    Czyli jak wolę aparat z wizjerem to nie jestem świadomym uzytkownikiem ani też amatorem? To w takim razie kim? Inna sprawa ,że wizjer do GF1 i GF2 to nieporozumienie za dużą kasę a wizjer do GX1 nie pasuje do tych dwóch pierwszych. Tak to juz polityka Pana Słoika.

---------- Post dodany o 13:42 ---------- Poprzedni post był o 13:39 ----------

@dzarro

Drogi nie drogi ale czy bedzie dostepny. NX200 w Polsce nie uswiadczysz chociaz od jego premiery niedługo minie 7 miesiąc

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Czyli jak wolę aparat z wizjerem to nie jestem świadomym uzytkownikiem ani też amatorem? To w takim razie kim? Inna sprawa ,że wizjer do GF1 i GF2 to nieporozumienie za dużą kasę a wizjer do GX1 nie pasuje do tych dwóch pierwszych. Tak to juz polityka Pana Słoika.
    Czyli jak woisz aparat z wizjerem, to nie kupujesz GF3/5, tylko przebierasz w sprzęcie, który takie i takie funkcje, nawet opcjonalnie, oferuje.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

Jd
    Gość

Ze względu własnie na słaby wizjer (nie myślałem ,że aż tak słaby dopuki go nie zanabyłem) wyszedłem z malucha Panasonica (GF2) . Miałem jeszcze nadzieje na ten nowy wizjer od Panasa ,ale jak sie dowiedziałem ,ze pasuje tylko do GX1 to mnie szlag trafił i sprzedałem wszystko od m43 , a teraz czytam opinie innych , oglądam . wącham , macam ale na razie nie wiem na co sie zdecydować.

dzarro
    Gość

Jak to na co? Czekać - aż X-100 stanieje.

Jd
    Gość

Już jeden X Fujika mam. W tym X100 nie odpowiada mi ta przyspawana stałka. Jak juz coś przyspawanego to chociaz mały zoomik jak np w X10.
    Jak potrzebuje cos zrobić ze stałki to zabieram ze soba D90.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Uwaga! tą wiadomość czytacie na własną odpowiedzialność > osoby wrażliwe proszone są o udanie się na spacer gdzie "...czekają wartościowi ludzie"

W cenie jednego naleśnika firmy Samsung mam roczny abonament na naleśniki w pobliskim barze.
    W cenie 3 naleśników tej szacownej firmy od GALAXYS mogę trzy lata odżywiać się dając pozatym zarobić normalnym ciężko pracującym ludziom a nie bossom yakuzy i kartelom trzymającym w garści rynek ropy.
    Pozatym te z baru są świeże i nie zatruwają środowiska przez parę tysięcy lat.
    Więc jak już iść na ilość to polecam bar mleczny.
    Technics prócz L1 nie wydał na świat niczego co by mi się podobało i czego warto by się "nauczyć".
    Nawet w fajnym skądinąd GF1 obsługa kuleje (to wspaniałe wciskane kółko którym sobie można dziurę w palcu zrobić).
    Ostatnio narzekam na każdy sprzęt bo cholera jak się przypatrzeć to te babole które się nam sprzedaje są łykane jak ciepłe bułeczki -i tak samo jak one stają się cholernie szybko gumowate i niestrawne (albo raczej są niestrawne od początku ale ładnie zapakowane -i pokropione kocią mietką). Myślę że dzisiejsi projektanci tych rupieci nigdy nie używali normalnych aparatów fotograficznych a nawet chyba nie dostali na dłużej do ręki swoich własnych seryjnie generowanych "bękartów" = bo ileż można wciąż powielać te same błędy. Wciskanie wciąż od nowa recyclingowanego mielonego (vide obiektywy kitowe) czy matryc zakrawana slapstickową komedię.
    I co najśmieszniejsze -te wypluwki się kupuje.
    Mało tego > kupują je ciągle te same osoby -jakby wbrew sobie> uszczypnąłem się bo już myślałem że mi się to śni -albo to jakiś cholerny matrix jest. GF-5 > Ha ha ha...
    Zamiast poprawić parę "drobnostek" w takim DMC-L1 (choćby wyp. lustro i wbudować w to porządny EVF) produkuje się coraz więcej śmieci czy innego G.
    No bo jak wytłumaczyć że mogę z przyjemnością używać 30+ letnich konstrukcji (czy to się wogóle może popsuć?) i nic mi nie przeszkadza a od dzisiejszych chińskich zabawek można zostać rasistą (wiem -japońskie żółtki a nie chińskie są winne).
    W nowożytnych czasach też zaczynali od E-1 (japan)a skończono na (china)FAKE-OM albo (japan)DMC-L1 a finiszują na (china)GX1 czy G3/GF-5.

Panasłonix : 12 000 000 pix. is enough?

Koniec wiadomości dla tych którzy czytają na własną odpowiedzialność
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 20.03.12 o 22:24
    milczenie jest złotem

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

GF1: kółko jest bombowe, czepiasz się. Się sprzedaje: bo nie słuchają Janko - jeden kit: 14-150 i STOP. Poza tym ciężko znaleźć w sprzedaży sam korpus, szczególnie w pierwszym etapie cyklu życia produktu. L1: "Dziadziuś" mówił, że G (a nie L1 Mark II) bo to następna Generacja, imho raczej nie ma szans na "L1 50 Years Anniversary". GF5: po twoim awatarze widać, że masz słabość do młodych Japonek a na serio: marketing dał ciała nazywając to GF2 i - tu się mylisz bo target nie kupił (nowy soft i wydmuszka LX5) - potem GF3. Teraz, po GX1 wszystko jasne: muszę kupić GH (może 3) by mieć matrycę "multi aspect". Tak czy siak kontynuacja GF w nowej/obecnej formie może cieszyć, w końcu kiedyś zrobią trzeciego naleśnika. Plotki o 17/2.8 II traktuję jako zapowiedź fajnego kita do E-PM2 - przepraszam za wygląd posta, znajoma ci korba od Jelcza (IE10) zablokowała mi <br>.

---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post był o 19:56 ----------

Jednym słowem: Tamron. W 2013 uruchomi fabrykę w Korei. W przyszłym roku zaprezentuje kupę szkieł, również aps-c... W ciągu pięciu lat potroi wysiłki w projektowaniu szkieł mikro43. No to chyba się ruszy, czyżby "lider branży" miał wejść bez lusterka. To by wyjaśniało skąd taki slowdak w G1X; przypomnę, że kiedyś na sylwestrze pstrykałem szkłem f/2.0-f/2.5, na korpusie pisało G2. Link do Tamrona: http://www.amateurphotographer.co.uk...ws_311862.html
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 20.03.12 o 21:35
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.