Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Ci co mieli go kupić to - imho - już go kupili
Wydaje mi się, że podzielili szkła tak: amator - $350 (20/1.7); entuzjasta - $600 (PanaLeica), top X - $1000+ (jasne zumy i Voitek).
Oly to zupełnie inna bajka; ciekawe co takiego ma Panas, co skłoniło Olka do takiej reakcji/szkiełka - mZD 75/1.8.
Tak czy siak Panas zapowiedział na blogu nową puszke G, za kilka tygodni, fajnie by było dostać obok niej jasnego naleśnika (trochę tęsknię za nimi)
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Ciekaw jestem czy sprawdzą się plotki o cenie tych X-zoomów na poziomie 1700 dolców - to byłby jakiś bezsens, bez względu na jakości takich produktów.
Dobrze zrobione F/2.8 będzie wygodne (patrz posty Janko) i ludzie zarabiający takim szkłem chętnie wyłożą odpowiednią ilość gotówki, jako punkt odniesienia przypomnę cenę wejściową 7-14/4 w B&H; jeśli dobrze pamiętam było to $1099, z drugiej strony teraz jest Słony i (jak mówią w Panasie) za chwilę Canon, więc to musi się sprzedawać (patrz cena PanaLajki 25/1.4), obstawiam $1300 max ($1000 taniej od fulfrejma)
BTW. Ja wybieram 75/1.8chyba, że pokażą killerskie 100/2.8 macro POIS, wtedy będę...
BTW2: Oly szaleje! - Admin 43R:"Olympus said that this is not a professional camera. And this backups some of the rumors I got in these days".
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 15.02.12 o 00:00
Cena za obiektyw 1300 $. Dystorsja 5% i brak uszczelnień - bezcenne.![]()
Obiektyw klasy 24 - 70 / 2,8 w FF to cena ca 5tys PLN. Więc 1300$ to byłoby nieźle. Niestety, nie sądzę żeby było tylko 1300$.
Dystorsje? no cóż, tu konstruktorzy mogli by się postarać a nie iść na łatwiznę z korekcją programową.
Uszczelnienia? chyba jednak nisza, nie powiem, chciałoby się mieć ale nie jest to najważniejsze
Ale w FF brak szkieł klasy 24-70/5,6 wiec nie bardzo jest z czym porównać cenęJeśli upierasz się, żeby nie przeliczać jasności, to bierz XZ-1, tam to jest dopiero jasność
Tak trochę poważniej: szkiełka 2,8 pod cropy, to już bliżej 3 tys., więc realna wartość 4/3 2,8 to okolice 2000-2500 i nie mam na myśli dolarów![]()
Ostatnio edytowane przez fret ; 15.02.12 o 09:31
ojej Fret, ja wiem że z tą jasnością to nie jest tak prosto jak napisałem, Ale wybacz to "uogólnienie". Gdy będziemy mieli w m4/3 zooma 12-35/1,4 będzie łatwiej ceny porównywaćale to chyba nieprędko jeśli w ogóle
Z drugiej strony, głębia ostrości to taki kij co ma dwa końce - jednym się marzy papierowa a drudzy chcą możliwie dużej.
W sumie, jak ktoś chce rozmyć tło, to zawsze może się pobawić w GIMPieczy w PS jeśli to co daje obiektyw jest za twarde. W drugą stronę gorzej bo obiektyw trzeba przymykać a wtedy może być problem braku wystarczającego światła
Nigdzie nie napisałem, że mała GO jest lepsza. Napisałem tyko, że nie jest to obiektyw klasy 24-70/2,8 i dlatego powinien być znaaacznie tańszy.Jeśli lubisz rozmazywać tło w Gimpie, to XZ-1 jest dla Ciebie. Będziesz miał najjaśniejszego zooma i mnóstwo fajnej zabawy przy rozmazywaniu
Po prostu trzymajmy się faktów
![]()
Wiesz, to ja nie łapię o co Ci chodzimoże kiedyś nabędę tyle wiedzy i doświadczenia że zrozumiem to czego dziś nie rozumiem. W jednym się z Tobą zgadzam: planowany 12-35 powinien być znacznie tańszy. (bo wtedy będzie mi go łatwiej kupić
)