czy wiadomo coś na temat 300mm/2.8 ? Jest to jedyny obiektyw, którego zakup mógłby wprawić mnie w stan niekończącej się euforii....
czy wiadomo coś na temat 300mm/2.8 ? Jest to jedyny obiektyw, którego zakup mógłby wprawić mnie w stan niekończącej się euforii....
Rolleicord, Canon
flickr
tak... z której wytną fragment rozmiaru 4/3
Naczytałem się ostatnio o premierach, naoglądałem, napodziwiałem ...
A dziś, ot tak sobie założyłem do E-3 ZD35-100mm i strzeliłem kilka fotek.
I na koniec stwierdziłem, że długo i spokojnie mogę poczekać na coś od Olka, co obsługuje obiektywy ZD.
PS
Czy ktoś może wyprzedaje ZD14-35?
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 12.01.12 o 17:46
Ładne zdjęcia
Już kiedyś o tym pisałem ale mnie podobałby się nowy aparat m4/3 od Olka, który miałby wygląd i rozmiar zbliżony do modelu SP570 (tu wygląd:http://www.optyczne.pl/74.1-Test_apa...UZ_Wstęp.html ). Rasowy wygląd, super wygodny uchwyt, z prawdziwej gumy, pokrętło do zmiany parametrów, funkcjonalna wbudowana lampa, wbudowany wizjer (oczywiście ten w m4/3 byłby dużo lepszy), wyświetlacz który pozostaje wyraźny nawet w ostrym słońcu. No i rozmiar idealnie pasowałby do obiektywów m4/3.
Nie wiem czy szykujący się nowy model pójdzie w tym kierunku, ale ja bym się cieszył i pewnie nabył.
pozdrawiam
Wywiad z przedstawicielami Olka na targach CES 2012:
http://www.imaging-resource.com/news...lemens-olympus
Najciekawsze w tym temacie: Nadchodzą kolejne stałki, a linia zoomów jest prawie ukończona ...
"TT: In Micro Four Thirds range, we already almost fill up the zoom lens line-up. Then, now we are concentrating on single focal lens line-up."
Czyli albo za chwilke zabaczymy mikro 14-54/ 12-60 albo juz nie zobaczymy...
Dłuższy zoom, coś w stylu 50-200 też by się przydał.
I pięknie. Ja poproszę coś jasnego z zakresu powiedzmy 70-150mm
Przecież lada moment będzie Panasonic Lumix G X Vario 12-35 f/2.8 i 35-100 f/2.8, logo na obiektywie mniej ważne, tym bardziej, że Panas pokazał, że szkiełka robić potrafi. Być może producenci się dogadali żeby nie dublować obiektywów i nie konkurować ze sobą.
Ja bym chętnie przywitał jakiś patent (większa puszka m4/3 + przejściówka?) pozwalający na sensowne wykorzystanie (AF) "starych i dużych" szkieł 4/3. Jest pytanie czy to się Olkowi opłaci, najlepiej przecież produkować nowe i sprzedawać...